*Nettavisen* Nyheter.

10 unike skiopplevelser

Du kan få eventyrlige opplevelser denne vinteren. Foto: Jeannette Meier Kamer (Thinkstockphotos/iStock)

Mange skientusiaster søker seg til stadig heftigere bakker, luftigere puddersnø og grommere utsikt. Her får du skiopplevelsene for livet.

04.12.12 13:10

HTML EMBED

1. Heliskiing i Canada

For mange er heliskiing den ultimate skiopplevelsen, i alle fall for de som ikke orker å tråkke opp bakkene selv.

Et helikopter med lokalkjent mannskap og skiguider tar deg til uberørte, spektakulære fjellområder med den beste puddersnøen tilgjengelig. Dere slippes av, svinser ned med brede glis og blir fraktet makelig opp igjen til ny, jomfruelig snø.

Heliskiing har røtter tilbake til 60-tallet, og tilbys i dag over hele verden – deriblant i USA (særlig Alaska), Sveits, Island, Sverige, Tyrkia, Chile, Argentina, New Zealand, India og Russland. Det er dog Canada som er desidert verdensledende på området, og da særlig den østlige provinsen British Colombia, som har over 90 prosent av verdensmarkedet.

Det finnes utallige tilbydere av heliskiturer rundt om, og du bør gå for de veletablerte og velrenommerte, heller enn de billigste. Vil du kjøpe en komplett pakke fra Norge, så har for eksempel Nordmanns Reiser tilbud.

> TLH Heliskiing
> Mica Heliskiing
> Elemental adventure
> Canadian Mountain Holidays

2. På ski til Sydpolen

Amundsens skispor fra 1911 har for lengst føyket igjen, men bærer du på en polfarerdrøm, kan den virkeliggjøres.

Med avreise november neste år arrangeres nemlig en guidet skitur til Sydpolen for de mest ekstreme der ute. Turen vil ta rundt 50 døgn, den koster skjorta, er beinhard og nærmere 1000 kilometer lang, men du har ett år på deg til å spare opp grunker og trene opp skrotten.

Arrangøren Hvitserk har tidligere gjennomført fire vellykkede sydpolsekspedisjoner, så de vet hva som kreves.

Blir dette for ekstremt, arrangerer Hvitserk også 22 dagers skiturer i Nordvestpassasjen og en månedslang kryssing av Grønland med ski og pulk.

3. Fjord og fjell i Narvik

Om du vil holde deg innenlands, foretrekker skiheisenes trygge komfort, men likevel vil ha spektakulær utsikt, anbefales Narvikfjellet. Det er god utsikt fra de fleste norske alpinanlegg, men dette er etter manges mening den aller lekreste, med Strandafjellet som en solid utfordrer.

Anlegget ved nordlandsbyen er ikke blant de største – med elleve nedfarter og seks heiser – men kombinasjonen fjord og fjell gjør dette til en virkelig spektakulær skiopplevelse. Narvikfjellet har dessuten hele 900 meters fallhøyde, og gode off piste-forhold.

PS: Høysesongen er sein så langt nord på grunn av mørketida, og utsikten nytes best og mest fra mars og utover.

Klikk på bildet for å forstørre.

4. Jakski i Himalaya

Off piste-kjøring fra toppen av Mount Everest blir nok i drøyeste laget, men en alpinferie i litt lavereliggende strøk av Himalaya er fullt mulig. I den indiske delen av fjellkjeden regnes for eksempel Auli i Uttarakhand, Gulmarg i Jammu/Kashmir og Manali i Himachal Pradesh til de beste skidestinasjonene.

I Manali kan du for øvrig forsøke deg på den lokale spesialiteten jakski, som kan beskrives som skiheis med jakokser som drivkraft. En langhåret fjellokse festes til et tau øverst i bakken mens du spennes på i bunnen. Tauet legges også rundt en trinse, og så gjelder det å få jakoksen til å springe ned bakken for å dra deg opp.

> Travel Himalayas
> Ski Himalaya

5. Innendørsski i Dubai

Det skorter ikke akkurat på avsindige prosjekter og konstruksjoner i De forente arabiske emirater. I Mall of the Emirates i Dubai, finner du for eksempel et innendørs alpinanlegg. Høydeforskjellen er riktignok ikke mer enn 60 meter, men beliggenheten gjør likevel Ski Dubai til noe helt spesielt.

Anlegget er totalt 22 500 m2, har to heiser, fem nedfarter – den lengste 400 meter – en quarter pipe for brettkjørere og det er åpent året rundt.

Vil du gå langrenn innendørs og året rundt, trenger du ikke dra fullt så langt. Du finner skitunneler i blant annet Torsby i Sverige, Vuokatti i Finland og Oberhof i Tyskland.

> Ski Dubai
> Torsby Ski Tunnel
> Vuokatti
> Oberhof Skisport-halle

6. Alpinferie i Kirgisistan

Ylvis-brødrene kjempet seg nylig til popstjernestatus i dette sentralasiatiske landet. Om lokalbefolkingen ennå ikke har skjønt at de ble utsatt for fordomsfull harselas fra vestlige bajaser, kan det jo være du får åpnet noen dører (og skiheiser) ved å si at du er norsk.

Her er det uansett solide snøforhold, da det meste av landet ligger høyere enn Galdhøpiggen. Kirgisistan har rekke alpinanlegg, og blir gjerne kalt «Sentral-Asias Sveits», selv om forskjellene nok er mer slående enn likhetene.

Mange av anleggene ligger i nærheten av hovedstaden Bisjkek, deriblant Kashka-Suu, Oruu-Sai og Toguz-Bulak. Kirgisistan har også flere tilbydere av heliskiturer, mens afterski med forfriskende kumis – gjæret hoppemelk – kan sette en ekstra spiss på opplevelsen.

Celestial Mountains Travel Encyclopedia of Kyrgyzstan

7. Ski- og vinferie i Argentina

Dersom sommeren blir for lang for alpinisten i deg – og innendørsanlegget i Dubai blir for lite – finnes det flere muligheter. Stryn Sommerski ved foten av Jostedalsbreen er Norges største i sitt slag, mens Galdhøpiggen Sommerskisenter og Folgefonn Sommarskisenter er et par andre alternativer.

I Alpene er det også en rekke sommeråpne anlegg, men på andre siden av ekvator er det tross alt vinter når vi har sommer. Så hva men en skitur i fellesferien til for eksempel Andesfjellene i Argentina? Den 9000 kilometer lange fjellkjeden har en snitthøyde på 4000 meter, og du finner en rekke flotte alpinanlegg her, med sesong fra rundt juni til oktober.

Las Leñas i Argentina regnes blant de bedre, og siden det ligger nær ett av landets viktigste vindistrikter, kan du satse på en kombinert ski- og vinferie.

PS: Argentinske Cerro Castor er verdens sørligste alpinanlegg, om du liker å sette kryss i boka for den slags.

8. Sandboarding i Sahara

Selv om vi kaller dem for «snøbrett» er det ingen som sier at du kun kan kjøre dem på snø. Sandboarding er akkurat hva det høres ut som, og sporten utøves i en rekke land der forholdene ligger til rette, som i Australia, Namibia, Sør-Afrika, USA og til og med Tyskland.

Det hevdes at sandboardingens vugge ligger i Egypt, og at folk allerede på faraoenes tid rutsjet nedover sanddynene på treplanker og keramikkbiter. Uansett finner du én av verdens beste sandboarding-destinasjoner her, nærmere bestemt Great Sea of Sand i nærheten av Siwa.

9. Ekstremkjøring i Chamonix

Franske Chamonix omtales ofte om ekstremskiingens vugge. Selv om du kan tilbringe en hel vinter her i slakke bakker, eller holde deg fast i solide bardisker, finner du også noen av verdens mest spektakulære nedfarter og alpine utsikter her. Chamonix er også en populær destinasjon for en rekke andre typer våghalsaktiviteter, som isklatring, fjellklatring, paragliding, rafting og så videre.

Ta for eksempel kabelbanen opp til Aiguille du Midi (3842 moh) for en virkelig spektakulær opplevelse. Her begynner også den to mil lange, berømte nedfarten Vallée Blanche, som byr på en rekke fantastiske vyer i løpet av sine 2700 høydemeter.

10. Snøkiting på vidda

Du trenger ikke bratte bakker for å få rasende fart på ski eller snøbrett. Du kan for eksempel ty til vindkraft.

Ett av de aller beste stedene i verden for snøkiting, finner du i Norge, nærmere bestemt på Hardangervidda. Med baser på blant annet Haugastøl og Haukeliseter kan du her – enten du er i verdenseliten eller totalt nybegynner – boltre deg på enorme snøflater med vind i seilet og planker på beina.

Et alternativt sted å boltre seg, er Varangerhalvøya , som også har store viddeområder, med mye snø og vind. Der arrangeres dessuten årlig et langdistanseløp for kitere, kalt Varanger Arctic Kite Enduro.

Det holdes begynnerkurs alle de nevnte stedene, der du også kan leie kiteutstyr og se om dette er noe for deg.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.