Gå til sidens hovedinnhold

100.000 registrerte smittetilfeller så langt - tror det reelle tallet er dobbelt så høyt

Slik er koronasituasjonen i  norske kommuner idet regjeringen presenterer sin strategi for en gradvis gjenåpning av samfunnet.

Ved midnatt natt til onsdag var det registrert 100.149 koronasmittede personer her i landet siden februar i fjor, melder NTB med henvisning til foreløpige tall.

Les også

Direkte: Gjenåpningsplan i fire trinn

– Det er jo en forventet utvikling, som har vært lavere enn i mange andre land. Og så er det en del som man ikke vet om har vært smittet. Spesielt i første halvåret av pandemien var det mange som var positive, men som ikke ble testet, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til VG.

Han mener det reelle tallet på smittede i Norge er et sted opp mot 200.000.

Det siste døgnet er det registrert 900 nye koronasmittede i Norge. Det er 327 flere enn dagen før, men 169 færre enn samme dag i forrige uke, ifølge NTB.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 4941 nye smittetilfeller i Norge.

Les også: Koronadødsfall på Rovik bo- og aktivitetssenter i Sandnes

Kommunene med høyest smittetrykk

Fjord kommune (Møre og Romsdal) og Rælingen kommune (Viken) er blant kommunene med det høyeste smittetrykket de siste 14 dagene, viser en landsoversikt utarbeidet av Beredskapsetaten i Oslo med tall fra Folkehelseinstituttet. Dette smitetrykk-kartet viser kommuner med høye insidenstall med mørk farge. I Fjord kommune er tallet 1373 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. I rene tall er det snakk om 35 nye smittetilfeller i perioden. I Rælingen er insidenstallet 998. Her er det registrert 185 nye smittetilfeller i perioden. Tallene er oppdatert per 6. april.

Klikk her for å se smittetrykk-kartet for Norge (Beredskapsetaten i Oslo)

Rekordhøye smittetall i Lillestrøm

70 er koronasmittet i Lillestrøm. Dette er det høyeste tallet så langt i pandemien.

24. mars satt kommunen smitterekord med 67 koronatilfeller på et døgn. Nå har de satt ny rekord med 70 smittede på et døgn, opplyser Lillestrøm kommune på sine nettsider.

Dette er en del av en økende smittetrend i kommunen. Smitten har vært stabilt høy over lengre tid.

Så langt har 3.344 personer i Lillestrøm fått påvist smitte, melder NTB.

Drammen: 457 nye smittetilfeller på 14 dager

I Drammen har bydelen Fjell fortsatt et høyt smittetrykk, 1233 (per 5. april), mens bydelen Gulskogen og Rødskog kommer på andreplass med 733 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

I hele Drammen kommune meldes det onsdag om 36 nye smittetilfeller siste døgn. Det er 15 flere enn dagen før. Insidenstallet for Drammen er 449. Det er registrert 457 nye smittetilfeller i kommunen siste 14 dager.

Av de 36 nye smittede siste døgn har åtte ukjent smittevei, mens den er uavklart for én person, opplyser kommunen.

De resterende 27 har kjent smittevei.

- For tidlig å konkludere etter påsken

Kommuneoverlege John David Johannessen sier ifølge NTB at det er for tidlig å konkludere om hvordan årets påskeferie har påvirket smittespredningen, men mener det er positivt at smitteøkningen sammenlignet med den foregående uken ikke er større.

– De foregående sju dagene rapporterte vi i gjennomsnitt 25 nye smittetilfeller per dag, og de sju dagene før det igjen ble det i gjennomsnitt rapportert 40 nye tilfeller om dagen. Vi regner fortsatt med at det vil gå noen dager før vi kan si noe om smittetrenden etter påskeferien, sier kommuneoverlegen.

Moss: - Flinke til å følge reglene

– I påsken har vi hatt lave smittetall. Det er fordi mossinger har vært flinke til å følge koronareglene, fordi det gjøres et godt arbeid med testing og sporing og fordi vi har såpass strenge tiltak i Moss, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus til Moss Avis onsdag.

Kommunene i tidligere Østfold fylke melder om 69 nye smittetilfeller det siste døgnet, melder NTB.

Flest nye tilfeller har Fredrikstad med sine 22. Her har 21 av de smittede kjent smittevei, opplyser kommunen på sine nettsider.

Sarpsborg har registrert 16 nye smittetilfeller det siste døgnet. Her har to av tilfellene ukjent smittevei.

I Moss har smittetrenden snudd, og smitten er fortsatt høy. Det siste døgnet er det registrert ni nye koronatilfeller, melder Moss Avis.

I Halden og Indre Østfold kommune meldes det om henholdsvis ni og 13 nye tilfeller. I Halden er det to tilfeller med ukjent smittevei, mens samtlige av de nye smittede i Indre Østfold er nærkontakter til tidligere smittetilfeller.

705.000 har fått vaksinedose

I alt 705.835 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 284.767 personer har fått andre dose.

Tirsdag var 296 koronapasienter innlagt på sykehus. Til sammen er registrert 677 koronarelaterte dødsfall siden mars 2020, viser foreløpige tall.

Les også

Mæland: - Oppfordrer nordmenn til å feriere i Norge

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler