Gå til sidens hovedinnhold

100-åring leter etter "gull"

Historiker og forfatter Rolf Rasch–Engh skal skrive Røa vels historie gjennom hundre år. Til det trenger han hjelp av deg!

RØA: Vi møtte en entusiastisk gjeng fra Røa vel. Nå skal Røa og vellets historie avdekkes og det sitter mange på Røa og rundt omkring i Oslo med bilder og gode historier.

Bilder og historier

– Vi har allerede fått inn en god del stoff, men vi trenger mye mer. Det er sikkert mange som sitter med bilder, brev, historier og annet materiale om Røa som vi vil være interessert i. Jeg vil gjerne møte folk som kan bidra til å skrive historien om Røa i den tiden Røa vel har vært en viktig del av lokalsamfunnet, sier Rasch-Engh.

Rottekrig

I 1914 ble Røa vel stiftet av en håndfull oppegående personer med en lærer fra Huseby skole som formann. I dag er det 1500 husstander som er tilsluttet velet og er med det et av landets største. De eldste tilgjengelige årsrapportene fra Røa vel på velets nettside viser et svært aktivt vel.

I årsrapporten fra 1930 kan velet fortelle at en lang strekning i Vækerøveien er fullført med vann- og kloakkledninger, delvis finansiert av velet selv. Ellers var vei og veibelysning viktige saker. Velet initierte rottekrig på Røa og hyggelig er nyheten om at Røa vel arrangerte basar som innbrakte 1375 kroner til Huseby skoles guttemusikk-korps.

Saken fortsetter under bildet

Sørkedalsveien

Bildet viser Sørkedalsveien i 1902, noen år før Røa vel ble dannet. Da var det heller grisgrendt på Røa. Vi ser gjerdet på Huseby skole til høyre for hesten. Bildet er lånt ut av Oslo byarkiv.

Se flere Oslobilder her

En kjærlighetshistorie

– Vi er stolte av Røa vels engasjement i nyere tid om det har vært snakk om Røatunnel, Røa bad, planene om kulturhus og ikke minst oppføring av Samfunnshus vest. Vi vet at velet har vært engasjert i mange store og små ting. Velet har vært opptatt av å skape trivsel i lokalmiljøet oppover i historien. Dette vil vi vite mer om, sier leder av Røa vel, Anders T. Moland.

Les også: Røa vel leder an for nytt kulturhus

– Vi vil også høre om de fine varme historiene. Kanskje noen har en fin kjærlighetshistorie å fortelle eller en morsom eller spennende hendelse/historie som har gått i glemmeboken, sier styremedlem i Røa vel, Jan T. Herstad.

Tar en kaffe

– Jeg vil gjerne møte mennesker som har levd en stund. Hvordan var det for eksempel å vokse opp på Røa? Hvordan var det på skolen? Hva gjorde barn og voksne på fritiden. Var det noen originaler eller kraftfulle personer som gjorde seg bemerket på Røa i gamle dager. Jeg vil gjerne ta en kaffe med dem som har en historie å fortelle eller har bilder som har vært gjemt i skuffen hjemme. Det er bare å ta kontakt, sier Rasch-Engh.

– Vi gleder oss til dette arbeidet og er stolt over å ha med oss Rolf Rasch-Engh. Boken er planlagt å gå i trykken i mar seneste år, sier Herstad.

– De som vil ta kontakt med oss kan ringe meg på mobil 90555383 eller mail, jan.t@herstad.org

Les også:

Røa vel arrangerte folkemøte om monstermaster

Røa vels tunnelleder, Karoline G. Herlofsen, kjemper videre

Røa vel fikk oppleve første spadetak for Røa bad

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene