RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

100 fanget i én bygning

Foto: Rafael Vallejos (EPA)
Sist oppdatert:
I den hardt jordskjelvrammede byen Concepcion ligger 100 mennesker fanget i en bygning.

Byen Concepcion ligger bare 10 mil fra episenteret for lørdagens kraftige jordskjelv. Byen ble hardt rammet, og søndag fortalte byens borgermester Jacqueline van Rysselberghe at cirka 100 mennesker er fanget under en av de mange sammenraste bygningene i byen.

- Det haster med å få ut disse menneskene, sier Rysselberghe til chilensk TV.

Hun kritiserer styresmaktene for sen igangsetting av redningsarbeid.

- Det er en skam at redningsarbeiderne ikke kunne komme til Concepcion allerede i går, sier hun.

Totalt tror myndighetene at to millioner chilenere er hjemløse, og at over 300 er omkommet. Dødstallene er høyst usikre.

- Vi tror at de virkelige tallene kommer til å stige over 300, og fortsette å vokse, sier leder Carmen Fernandez i det nasjonale sikkerhetssenteret til Reuters.

På nettet har Google lagd en Person Finder for Chile der folk kan finne og legge inn informasjon om savnede personer. Siden ligger her.

Store ødeleggelser
Skjelvet, og de nærmere 30 etterskjelvene, har ført til ødeleggelser over store deler av Chile. Også i hovedstaden Santiago er en rekke bygninger ødelagt, og langs kysten er mange steder i tillegg rammet av tsunamien som fulgte etter det store skjelvet.

Lørdag og søndag jobbet redningsarbeidere med å hente mennesker ut av sammenraste bygninger.

President Bachelet sier at Chile ennå ikke har bedt andre nasjoner om bistand. USAs president Barack Obama said sier at landet står klar til å hjelpe sin nabo i sør. Også andre ledere verden over har gitt uttrykk for at de er klare til å hjelpe.

President Michelle Bachelet reiste selv til byen Concepcion for å se ødeleggelsene og gi sin støtte til befolkningen i den hardt rammede byen.

- Uforsiktighet er vår største fiende
Hawaii unnslapp mønsterbølgene som rullet over Stillehavet i natt, og tsunamivarselet for Hawaii er blitt fjernet, melder The Pacific Tsunami Warning Center natt til søndag ifølge Reuters.

Les også:Hawaii unnslapp, Japan med tsunami-varsel

De skriver på sine hjemmesider at det ikke er noe ødeleggende tsunamitrussel for øya.

Tsunamien traff Japan, som var på sitt høyeste alarmberedskap i forkant. Det var forventet at sammenstøtet mellom bølger og fastland ville bli kraftig, og forårsake store ødeleggelser. Slik gikk det ikke.

Les også:Her treffer tsunamien Japan

Bølgende oversvømte noen bygninger i havna, og ingen personskader eller større materielle skader har blitt rapportert. Likevel advares befolkningen.

- Dette er ikke den siste, sier professor Yoshinobu Tsuji ved Universitetet i Tokyo til NHK public TV.

- Uforsiktighet er vår største fiende, sa statsminister Yukio Hatoyama etter at de første bølgene traff Japan.

Også japans statsminister advarer mot å senke skuldrene.

- Vennligst ikke gå nær sjøen ved noen kyst, sa statsminister Yukio Hatoyama i en nasjonal tv-sending i følge The Times of India.

- Vi bør ikke senke skuldrene. Jeg ønsker at folk skal ta alle mulige forholdsregler, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere