Gå til sidens hovedinnhold

- 100 mediefolk trues med fengsel for å ha omtalt overgrepsdømt kardinal

Påtalemyndigheten i Australia har sendt brev til en rekke mediepersoner med trusler om å sikte dem for å ha vist forakt for retten.

Tidligere Vatikan-topp og kardinal George Pell er funnet skyldig i seksuelle overgrep mot to korgutter i Australia i 1996. Rettssaken mot Pell har pågått lenge, men pressen ble ilagt et forbud mot å rapportere om saken i juni i fjor. Likevel var det enkelte australske og internasjonale medier som trosset forbudet og valgte å omtale nyheten da Pell ble funnet skyldig i desember i fjor.

Dette kan nå få konsekvenser for enkeltindivider i pressen. Leder for påtalemyndigheten i den australske delstaten Victoria, Kerri Judd, har sendt brev til om lag 100 individuelle journalister, redaktører, nyhetsledere og publishere, og truet med å sikte dem for å ha vist forakt for retten, noe som kan innebære fengselsstraff, skriver The Guardian.

Redaktører og journalister er anklaget for å ha brutt et nasjonalt rapporteringsforbud som ble innført for å «hindre en reell og vesentlig risiko for fordommer» i rettsprosessen mot kardinalen.

Rapporteringsforbudet innebærer et rettslig forbud mot at australsk presse kan gjengi detaljer fra rettssaken eller dommen som falt i desember i fjor.

Rapporteringsforbudet ble opphevet tirsdag denne uken, til tross for at kardinal Pell ble funnet skyldig for overgrep allerede i desember i fjor.

Onsdag startet rettsrunden om straffeutmålingen for den tidligere Vatikan-toppen.

Les også

- Vatikanets tredje mektigste dømt for overgrep mot to korgutter

- Lagt lokk på det meste

Flere internasjonale medier, deriblant CNN, The Washington Post, The Daily Beast og en rekke katolske nettsteder, valgte å omtale saken da Pell ble funnet skyldig i desember. The Guardian har også tidligere omtalt selve saken, men nevnte ikke domfellelsen eller detaljer rundt tiltalepunktene.

Flere australske medier fulgte opp og omtalte i varierende grad rettssaken til Pell, deriblant The Herald Sun, The Age, Macquarie Media, Nine News i Melbourn, ABC radio og The Australian.

Nettavisen skrev også om saken den gang.

- Det finnes eksempler fra mange land, også her i Norge, at retten legger ned begrensninger for referatadgang i saker som omhandler seksuelle overgrep. Men slik dette er beskrevet i The Washington Post og The Guardian, virker det som man her nærmest har lagt lokk på det meste, bortsett fra hovedtrekkene, uttalte generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen, til Nettavisen i desember i fjor.

- Hvis dette er begrensninger som er lagt ned for å beskytte kardinalen, som nå er dømt for overgrep mot to gutter, er det etter mitt syn helt uholdbart og misbruk av den muligheten man har til å sette begrensninger til å publisere i sånne saker. Det eneste hensynet som kan begrunne begrensninger, er hensynet til guttene. Eller i visse tilfeller en tredjepart, men jeg kan ikke se at det er aktuelt i denne saken, sa Jensen.

Dramatisk forside: SENSURERT

Den australske avisen The Herald Sun, som har base i delstaten Victoria, gjorde et enormt poeng ut av rapporteringsforbudet uken Pell ble funnet skyldig.

Avisen prydet forsiden med en svart boks med følgende påskrift i krigstyper:

«SENSURERT. Verden leser en veldig viktig sak som er relevant for dem som bor i Victoria. The Herald Sun er hindret fra å publisere detaljer om denne betydningsfulle nyheten. Men stol på oss. Det er en sak du fortjener å lese om.»

- Utsikter til betydelige fengselsstraffer

Til og med australske medier som har rapportert om rettssaken i vage vendinger, har mottatt brev hvor de må redegjøre og forsvare seg mot en eventuell siktelse for å ha vist forakt for retten. De som ikke har en god nok forklaring, kan bli straffeforfulgt.

Rapporteringsforbudet gjaldt for all rapportering om saken, inkludert rapporteringsforbudet i seg selv, skriver The Guardian.

Da dommer Peter Kidd ble kjent med at enkelte medier hadde brutt rapporteringsforbudet, uttalte han i retten bak lukkede dører at enkelte redaktører risikerer fengselsstraff, skriver avisen.

- En rekke veldig viktige personer i media står overfor, om de blir funnet skyldig, utsikter til fengselsstraff, faktisk betydelige fengselsstraffer. Og det kan godt hende at mange viktige medlemmer av mediebransjen befinner seg i denne mulige situasjonen, sa dommer Peter Kidd til retten 13. desember.

Kidd antyder at noen av artiklene ble skrevet for å legge press på retten, en taktikk som han omtaler som «forbløffende».

Flere artikler i australske medier ble trukket tilbake etter at mediene i Australia ble gjort kjent med dommerens uttalelser.

Rivaliserende mediehus i Australia har jobbet sammen om å forberede en felles respons til påtalemyndigheten, ifølge kilder The Guardian har snakket med.

- Redaktører og journalister kan godt tenkes å havne i fengsel. Denne masseforfølgelsen kan føre til at domstolenes makt blir satt på prøve i den digitale tidsalder, for å kontrollere informasjonsflyten som kan hemme rettsprosessen, sa ABC-programleder Jon Faine i et nyhetsinnslag tidligere denne måneden.

Faine er ikke blant journalistene som har mottatt brev fra den australske påtalemyndigheten.

Pell risikerer lang fengselsstraff

Pell var katolsk erkebiskop da han ifølge retten forgrep seg på to 12 og 13 år gamle gutter etter å ha tatt dem på fersken i å drikke altervin. Han risikerer inntil 50 års fengsel, noe som i praksis betyr at den 77 år gamle kirkelederen kan ende opp med å tilbringe resten av livet blant murene.

Prosessen med å fastsette straffen er ventet å ta to uker. Det er ventet at kardinalen må sitte i varetekt i den perioden. Han skulle egentlig sittet fengslet etter kjennelsen i desember, men ble sluppet fri fordi han blant annet trengte to kneoperasjoner. På grunn av problemer med knærne fikk Pell også unntak fra regelen om å reise seg når dommeren kommer inn i retten.

En ankeprosess kan ta så mye som et år. En del av vurderingen til dommerpanelet som skal behandle anken, vil trolig være det faktum at dommen er i hovedsak er basert på én manns forklaring. En av guttene som ble utsatt for overgrep, har fortalt sin historie. Den andre døde av en overdose i 2014 uten noensinne å fortalt foreldrene om det han hadde opplevd.

Vatikanet dysset ned saken

Kardinal Pell ble ofte omtalt som Vatikanets tredje mektigste offisielle tjenestemann. Han var Vatikanets finanssjef, og var den mest høytstående tjenestemannen i Vatikanet som noen gang er blitt tiltalt for seksuelle overgrep.

Han forlot Roma i juni 2017 for å stille i retten i Melbourne.

Vatikanet har dysset ned saken, men kom med følgende uttalelse i mai måned i fjor:

«Den hellige stol har merket seg beslutningen som er utstedt av juridiske myndigheter i Australia vedrørende hans eminente kardinal George Pell. I fjor innvilget Den hellige far kardinal Pell en permisjon sånn at han kunne forsvare seg selv mot disse anklagene. Permisjonen er fortsatt gjeldende,» lyder uttalelsen fra Vatikanet.

Hemmelighold

Hemmeligholdet rundt rettssaken i Australia kan vekke sterke assosiasjoner til det omfattende hemmeligholdet rundt katolske presters overgrep mot barn på slutten av 1900-tallet. Avisen The Boston Globe fikk Pulitzer-prisen i 2002 for å ha avdekket den globale overgrepsskandalen. Avisens innsats ble foreviget på filmlerretet i Oscar-filmen «Spotlight».

Daværende redaktør i The Boston Globe, Martin Baron, er i dag sjefredaktør i The Washington Post.

Pell ble ordinert som prest i 1966. Pave Johannes Paul utnevnte ham som erkebiskopen av Melbourne i 1996. Han ble utnevnt som erkebiskopen av Sydney fem år senere. Han ble senere utnevnt som kardinal, og i 2014 utnevnte pave Frans ham som Vatikanets finanssjef.

Pell var inntil nylig medlem av Det pavelige råd for familien(Den katolske kirkes sentrale administrasjon).

Kommentarer til denne saken