*Nettavisen* Nyheter.

100 millioner til gulljakt i nord

Trondheim (NTB): Norges geologiske undersøkelse får 100 millioner kroner for å lete etter gull i mineralforekomstene i Nord-Norge.

- Norge har enorme mineralressurser vi vet at verden hungrer etter. Nå er timingen veldig riktig for å kartlegge forekomstene. Dette kan være noe av det vi kan leve av i fremtiden, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til Adresseavisen.

Giske mener det norske oljeeventyret innen ti til 15 år kan avløses av en ny gullalder - bokstavelig talt.

Sverige, Finland og Russland har store forekomster av mineraler og metaller. Forskerne ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) i Trondheim mener det er all grunn til å tro at Norge har tilsvarende verdier.

Derfor bevilger regjeringen 100 millioner kroner ekstra over fire år til NGU. Pengene skal benyttes til å lete etter gull og andre verdifulle metaller, hovedsakelig i Nord-Norge. De første 25 millionene kommer i neste års statsbudsjett, ifølge Adresseavisen. Beløpet er en dobling av det NGU i dag får til slikt arbeid.

Reindriftssamer i Finnmark ønsker ingen gulljakt i Karasjok. Men næringsministeren mener eventuelle konflikter mellom gruvedrift og reindrift er «fullt ut håndterbart». (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.