Gå til sidens hovedinnhold

100 politifolk beskyttet 40 demonstranter

NDL-demonstrasjon i Stavanger lørdag. Tre motdemonstranter arrestert.

Rett under 40 demonstranter hadde møtt opp i Geoparken for å vise sin protest mot grunnlovsendringen som oppløste den norske statskirken, skriver Rogalands Avis.

De høyreradikale gruppene NDL (Norwegian Defence League) og Sian (Stopp islamiseringen av Norge) mener oppløsningen av statskirken er et ledd i islamiseringen av Norge.

Vil ikke oppgi ressursbruken
RA talte rundt 100 politi som sørget for at Sian og NDL fikk holde sin markering uten forstyrrelser fra andre, deriblant Nye SOS Rasisme som tidligere i dag uttalte til RA at de ville prøve å stoppe demonstrasjonen i Geoparken.

- Det var flere politi i gatene i dag, enn det som er vanlig på en lørdag. Vi vil ikke si hvor mange ressurser som ble brukt, sier politiinspektør Fredrik Martin Soma i Rogaland politidistrikt til RA.

Politiet var synlig til stede og fulgte situasjonen nøye. Det var også et politihelikopter som overvåket demonstrasjonen.

- Vi hadde beredskap i tilfelle det skulle blitt nødvendig å gå hardt til verks. Det ble det ikke, sier Soma.

Han opplyser om at to personer ble tatt inn til ID-sjekk på politihuset. De ble løslatt når riktig identifikasjon kom til rette.

Tre arrestert
Rogalands Avis var vitne til at to motdemonstranter ble arrestert like utenfor demonstrasjonsområdet ved Østervågkaien.

Innsatsleder Einar Johannesen bekrefter at de to er arrestert for å ikke etterkomme et pålegg fra politiet.

- De arresterte hevder selv at de ikke har gjort noe galt, hva sier du til det?

- De har fått et pålegg, gitt i klartekst, om at de skal fjerne seg fra området, og som de har nektet å etterkomme, sier innsatslederen til RA.

- Ser dere på de to som en trussel?

- Det er en grunn til at de ikke får komme inn her, de har fått et pålegg om å fjerne seg, som de ikke følger. De kommer tilbake gjentatte ganger, og da blir de pågrepet og tatt inn til arresten, hvor de vil ble presentert for et forelegg, forklarer Johannesen.

Johannesen bekrefter at flere er arrestert, men er usikker på nøyaktig hvor mange.

- Det er kanskje én eller to til. Det er i hvert fall ikke flere enn fem til sammen, sier han.

Les flere saker hos Rogaland Avis her

Kommentarer til denne saken