*Nettavisen* Nyheter.

1000 kvinner nektes reise til Mekka

Foto: MUSTAFA OZER (Afp)

Myndighetene avviser eller deporterer kvinnene fordi de ikke er ledsaget av menn.

27.09.12 12:31

Saudiarabiske myndigheter har sendt 150 nigerianske kvinner ut av landet og anholdt ytterligere 1000 kvinner på flyplassen i Jiddah i Saudi-Arabia.

De nigerianske kvinnene skulle til Mekka for å delta på den muslimske pilegrimsferden Hajj, men får ikke lov til å gjennomføre pilegrimsreisen fordi de ikke er ledsaget av en mannlig slektning, melder Reuters.

Kvinner i Saudi-Arabia betraktes av myndighetene som umyndige, og må derfor ha tillatelse fra sin verge - far, bror eller ektemann - til å reise ut av landet, søke arbeid eller motta legebehandling. Kvinner har heller ikke lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia og har svært begrenset bevegelsesfrihet.

- Dette er forkastelig
Nigerianske diplomater sier det eksisterer en avtale mellom saudiarabiske myndigheter og Den nasjonale Hajj-kommisjonen i Nigeria, om at enslige nigerianske kvinner skal få lov til å reise til Mekka på pilegrimsferd, så lenge de er ledsaget av offisielle nigerianske pilegrimsrepresentanter.

Alhaji Laminu Rabi'u, som er leder for pilegrimssammenslutningen i Kano i Nigeria, beskriver deportasjonen som «forkastelig».

Nigerias ambassadør til Saudi-Arabia sier at alle nigerianske kvinner under 35 år ble stanset allerede på flyplassen.

- De stanser alle kvinner i alderen mellom 35 og 25 år som ikke er ledsaget av en mannlig slektning, sier Abubakar Shehu Bunu til BBC.

- Vi fikk ikke noe å drikke
150 av kvinnene er allerede deportert til Nigeria, mens 1000 blir fortsatt holdt tilbake på flyplassen i Jiddah i Saudi-Arabia.

- Vi fikk ikke noe å drikke, det var ikke noe mat å få og vi var limt fast i setene i flyet i mange timer, sier den nigerianske kvinnen, Hajia Amina Musa, som ble sendt ut av landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AMINU ABUBAKAR (Afp)

Sender en delegasjon
Nigerianske myndigheter skal sende en delegasjon til Saudi-Arabia for å drøfte situasjonen til de anholdte kvinnene.

BBC-korrespondenter sier at mange nigerianske kvinner har tidligere tatt seg inn ulovlig i Saudi-Arabia for å søke jobb.

Det er om lag 80 millioner muslimer i Nigeria. Alle muslimer som er i stand til å utføre reisen, er forpliktet til å reise minst én gang til Mekka for å delta på Hajj.

I fjor ankom det tre millioner pilegrimer til Mekka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.