*Nettavisen* Nyheter.

100.000 har ikke rett til trygd

Dagpenger redder mange den dagen jobben plutselig er borte. Men en stor gruppe faller utenom. Rundt 100.000 selvstendig næringsdrivende har ikke rett til trygd

En stor gruppe mennesker faller gjennom det sosiale sikkerhetsnettet i Norge. Rundt 100.000 selvstendig næringsdrivende er avskåret fra arbeidsledighetstrygd.

Jan Brox jobbet som selvstendig fiskerikonsulent i 14 år. I 1999 falt bunnen ut av markedet, og Brox mistet jobben.

- Da levde jeg på kona, for det som aetat hadde å tilby var selvfølgelig null, sier Jan Brox til TV 2 Nyhetene.

På arbeidskontoret kunne de ikke hjelpe, siden Brox ikke hadde vært ansatt hos andre-

- Jeg ble registrert som arbeidsledig og satt inn i den køen der og fikk beskjed om at det ikke var noe å hente rent økonomisk, på grunn av min stilling som selvstendig næringsdrivende. Fikk man betalingsvansker så var det sosialkontoret neste, sier han.

Ydmykende
Men det å gå på sosialkontoret er noe helt annet enn å motta dagpenger.

- Når du går på sosialkontoret, så er støtten behovsprøvd og mange opplever det som ydmykende tigging og skam, sier førsteamanuensis Kjell Underlid ved Høgskolen i Bergen.

Reagerer
- Dette synes Bedriftsforbundet er blodig urettferdig. Selvstendig næringsdrivende satser hus og hjem, tar opp gjeld, skaffer arbeidsplasser, tjener penger og skaper verdier. De betaler sin skatt som alle andre, men når det går galt og det går over ende, så stiller ikke fellesskapet opp med noen ting, sier administrerende direktør Tom Bolstad i Bedriftsforbundet, til TV 2 Nyhetene.

- Hvorfor kan vi ikke sidestilles med andre arbeidstagere når man blir fri for arbeid? Det er der urettferdigheten ligger, og det er der man skaper tragediene for mange, sier Brox.

- Det holder ikke. Vi skal ha gründere og vi skal ha nyetableringer i dette landet, og derfor må vi endre på dette, sier Bolstad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.