Gå til sidens hovedinnhold

- 103 er døde

Tallet på døde av svineinfluensa stiger i Mexico. Mer enn 1600 fryktes smittet.

Mens Europa fremdeles ikke har noen påviste tilfeller av svineinfluensaen, stiger nå dødstallene i Mexico.

Ifølge landets helseminister Jose Angel Cordova er nå 103 mennesker bekreftet døde etter å ha blitt smittet av svineinfluensaviruset. 1600 mennesker har vist symptomer på sykdommen, og av disse er rundt 400 nå innlagt på sykehus, melder Reuters.

Nye tilfeller er ifølge Reuters også oppdaget i USA og Canada, og mulig smitte undersøkes i en rekke europeiske land, samt i Israel og på New Zealand. Søndag kveld var 20 tilfeller av svineinfluensa påvist i USA.

Les også: Sjekker influensasyke skotter

- Spøkelsesby
Utbruddet av svineinfluensa har fått den mexikanske hovedstaden til å stoppe opp, og frykten brer seg blant dens mange inbyggere.

- Det er som en spøkelsesby, sier journalist James Blears til Sky News.

Fotballkamper skal spilles uten publikum på tribunene, og prester oppfordrer kirkegjengere til å bære ansiktsmaske når de går til messe, skriver avisen El Universal.

Skoler holdes også stengt, men trafikken ved den internasjonale flyplassen i Mexico by, der det daglig passerer 70.000 passasjerer, går inntil videre som vanlig.

Passasjerer må imidlertid svare på spørsmål om de har tegn til influensa, og de oppfordres på det sterkeste til å avlyse flyreisen og oppsøke lege dersom de svarer ja, melder NTB.

Sjekker Obama for smitte
Barack Obama besøkte nylig Mexico og var i nær kontakt med en person som kan ha dødd av svineinfluensa dagen etter. Nå holdes den amerikanske presidenten under nøye oppsikt av helsepersonell.

Det hvite hus opplyser at presidenten er ved god helse, men bekrefter at man ikke tar noen sjanser og holder ham under observasjon etter Mexico-besøket.

Mexicanske medier melder at den amerikanske presidentens leger har all mulig grunn til å følge nøye med på helsetilstanden hans, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

EU følger situasjonen nøye
EU-kommisjonen kunngjorde søndag at det så langt ikke er påvist noen tilfeller av svineinfluensa i Europa, men at de følger situasjonen nøye.

I Frankrike ble tre personer - et par i 50-årene som nylig hadde vært i California samt deres sønn i 20-årene - lagt inn til observasjon på et sykehus. Sønnen hadde ikke vært med på turen til California, men alle hadde influensalignende symptomer, melder Le Monde. I tillegg var det mistanke om smitte hos en kvinne fra Paris-regionen.

I Spania melder El Pais søndag om i alt sju tilfeller av mistanke om svineinfluensasmitte. Det siste tilfellet gjaldt en ung mann som kom hjem fra Mexico mandag og ble innlagt på sykehus i Aragón. De andre tilfellene er fra Catalonia, Bilbao og Albacete.

Ingen tilfeller i Norge
- Vi har ikke fått meldt om tilfeller i Norge med mistenkt svineinfluensa. Vi har gitt helsetjenesten beskjed om å varsle oss ved mistanke om svineinfluensa og gitt informasjon om diagnostisering og behandling dersom det skulle komme tilfeller i Norge, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet i en melding på fhi.no søndag.

Iversen sier reisende som blir syke etter å ha vært i områder som er berørt av svineinfluensaepidemien straks bør kontakte lege eller legevakt, gjerne per telefon.

- Ha kontakt med færrest mulig andre mennesker inntil diagnosen eventuelt er avkreftet, er rådet fra Folkehelseinstituttet.

Symptomer på svineinfluensa er som ved vanlig sesonginfluensa; høy feber, verk i kroppen, hodepine, nedsatt allmenntilstand og hoste. Vær også oppmerksom på eventuelle symptomer på lungebetennelse som feber, hoste, sting i brystet og pusteproblemer.

Les mer om svineinfluensa på Folkehelseinstituttets temaside.

Kommentarer til denne saken