*Nettavisen* Nyheter.

11-åringer med selvmordstanker

Foto: Scanpix

Røde Kors merker en økning i alvorlige henvendelser på telefon og på nettet.

11.02.09 19:03

(SIDE2): Høsten 2008 sank snittalderen på henvendelser til Røde Kors-telefonen ned til 11 år. I tillegg ser man en økning i alvorlige henvendelser både på telefon og nettet.

Hvorfor har snittalderen har sunket på dem som henvender seg til dere på nettet?
- Jeg tror nok at vi i det siste har markedsført oss på nettsider som henvender seg til barn. Så det er nok fordi vi har gjort oss mer kjent i den målgruppen. Alvorlighetsgraden for problematikken de sliter med er den samme, men det er barn ned i 11-årsalderen som tar opp de samme problemene vi tidligere har hørt fra 12-13-åringer. Det er fortsatt psykiske plager, selvmordstanker, spiseforstyrrelser og spørsmål rundt pubertet som går igjen, sier Marianne Børke, faglig leder for Røde Kors' dialogtilbud for barn og ungdom til Side2.

//LES MER OM HELSE HER//

- Trist utvikling
Røde Kors-telefonen for barn og ungdom og Kors på halsen er et landsdekkende tilbud til alle barn i alderen 6 til 18 år. Det er et lavterskeltilbud der barn og ungdom får mulighet til å snakke med en voksen, helt anonymt. Det viktigste Røde Kors bidrar med er å være til stede og ta imot det som er vanskelig.

- I en ideell verden skulle vi ønsket at Røde Kors-telefonen og Kors på halsen var overflødig, men vi ser at behovet for trygge voksne samtalepartnere stadig er til stede. Dette er en trist utvikling, sier Børke i en pressemelding.

Blir kontaktet i flere kanaler
I 2005 utvidet Røde Kors- telefonen sitt tilbud. Barn og unge kan nå kontakte dem på telefon 800 333 21 og på nettstedet Kors på halsen. Erfaringen er at telefonen og nett-tjenesten utfyller hverandre.

- I 2008 besvarte nett-tjenesten Kors på halsen ca. 3350 anonyme e-post fra barn og ungdom. Vi mottok også 6700 innlegg i diskusjonsforum, hvor barn og ungdom støtter hverandre og gir hverandre råd. I 2008 besvarte vi over 48 000 anrop på telefonen i åpningstiden, forteller Børke.

Hvem er det som kontakter dere?
- Det vet vi ingenting om. Vi er jo et lavterskeltilbud, og siden de som kontakter oss er anonyme vet vi ikke hvem de er eller bakgrunnen deres, forteller hun til Side2.

Alderen synker
På Røde Kors-telefonen har gjennomsnittsalderen på dem som ringer ligget på 15 år de siste årene. På Kors på halsen har gjennomsnittsalderen gått ned fra 13 til 11 år i 2008. Dette er en utvikling vi må se på med bekymring, spesielt fordi det er på nettet at vi får den største andelen av alvorlige henvendelser. Også de med alvorlige henvendelser blir yngre og yngre, sier Børke.

Er det noen problemer som går igjen blant de yngste som ringer inn?
- Jeg synes det er overraskende mye likt som tas opp. Men selvsagt er det jo problemer rundt kropp og pubertet som går igjen hos de yngste, mens de litt eldre også snakker om kjærester og venner og den type ting.

Henvendelser om selvmord
På nett er 85 prosent av alle som ber om hjelp jenter og alderen har sunket kraftig gjennom hele 2008. Flere av de yngste henvender seg om selvmord.

- Gjennomsnittsalderen på dem som kontakter oss på nettet går stadig nedover. Barn helt ned i 11-12 år forteller om psykiske problemer, og noen har det så vanskelig at de vurderer å ta sitt eget liv. Det kan virke som ungdomsalderen er skjøvet nedover, at mange slutter å leke, og streber etter å bli «voksne» tidlig, uten at de helt vet hva det innebærer, sier Børke

Det er lettere å skrive til oss om vanskelige ting enn å snakke. Vi har en langt større andel av alvorlige temaer på nett enn på telefon. I 2008 har vi hatt en økning i henvendelser på nett om psykiske plager og selvmordstanker, sier Børke.

Vet dere om tilfeller der så unge personer faktisk har tatt livet sitt?
- Nei, det gjør vi ikke, rett og slett siden de som kontakter oss som sagt er anonyme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Voksne må på banen
12-åringer som slutter å spise og 14-åringer som forteller at de smiler og later som de har det bra, men som kutter seg når de er alene, er blant dem som kontakter Røde Kors via hjelpetelefonen eller internett.

Blir ikke hørt
Børke tror mange av ungdommene har voksne rundt seg, men opplever at de ikke blir hørt.

- Disse barna ønsker å snakke med noen, men føler ikke at noen voksne i nærheten forstår dem. Hvis voksne avfeier unge som vil fortelle om kjærlighetssorg eller konflikter i vennegjengen, kan man ikke forvente at de tør å fortelle om større problemer. Det kan være mobbing, selvskading eller selvmordstanker, sier Børke.

- Mange har lagt ut noe de angrer på. En del opplever også det vi kaller nettmobbing, sier Børke, som er til stede på ungdomsportalen Habbo for å være tilgjengelige for ungdom som trenger noen å snakke med der.

Hva råder dere de som kontakter dere til å gjøre?
- Vi er opptatt av at de unge har noen å snakke med. Vi kan bare være med et lite stykke på veien siden vi ikke vet hvem de er. Vi prøver å råde dem til å ta det videre med noen andre– foreldre, lærer, helsesøster. Om de ønsker å tilkjennegi seg kan vi selvsagt ta det videre til barnevernet og politi, men det er sjeldent noen ønsker å stå fram med navn, sier hun avslutningsvis til Side2.

Siste nytt fra Side2, gå til forsiden akkurat nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.