11 personer skal framstilles for fengsling i Lime-saken

- OMFATTENDE: Politimester Bjørn Vandvik og politiinspektør Åsmund Yli ved Romerike politidistrikt har fått i oppdrag å holde i trådene i etterforskningen av LIME-kjeden. Foto: Scanpix

- OMFATTENDE: Politimester Bjørn Vandvik og politiinspektør Åsmund Yli ved Romerike politidistrikt har fått i oppdrag å holde i trådene i etterforskningen av LIME-kjeden. Foto: Scanpix

I hele natt jobbet politiet med puslespillet de mener skal bevise at Lime-kjeden skjulte grov menneskehandel og bedrageri.

12.09.14 16:58

Nedre Romerike tingrett bekrefter overfor Nettavisen at 11 av de 18 siktede i Lime-saken skal framstilles for varetektsfengsling torsdag fra klokken ni.

Fakta

Fakta om Lime-saken:

Det var tirsdag at gikk politiet til aksjon mot 20 av Lime-kjedens dagligvarebutikker på Østlandet, etter mistanke om at de bedriver grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri og bruk av andres identitet.

Totalt er 18 personer pågrepet og siktet i saken. Ti av dem for menneskehandel, fire for grovt heleri og fire for grovt bedrageri. Det er elleve av disse som politiet onsdag besluttet å framstille for varetektsfengsling.

Sjefen allerede fengslet
Fra tidligere er kjedens gründer - Sajjad Hussain (37) - siktet. Han ble pågrepet på Gardermoen 16. august idet han skulle reise til Portugal. Han er siktet for grov menneskehandel, og skal ikke ha fått vite om razziaen mot kjeden hans.

Les også: Lime-razziaen: – Eierne foreslo ulovlig drift

Les også: – Sju personer utnyttet i Lime-butikker

Etter pågripelsene har flere titalls personer blitt avhørt av politiet. Både de siktede, vitner og fornærmede i saken er eller skal bli avhørt.

- Vi fortsetter med avhør i dag. I tillegg skal både boliger og andre oppholdssteder som de siktede er tilknyttet ransakes. Vi skal også få kontroll over de øvrige personene i saken og om de skal anses som vitner eller fornærmede, sier Åsmund Yli, politiinspektør i Romerike politidistrikt til Nettavisen onsdag morgen.

GRÜNDER: Lime-gründer Sajjad Hussain har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet på Gardermoen i august. Foto: Dagligvarehandelen

Har gjort interessante funn
Han vil ikke gå nærmere inn på hva som har kommet fram i avhørene. Men han legger ikke skjul på at politiet har funnet noe.

- Vi har gjorde høyst interessante funn da vi aksjonerte mot butikkene. Nøyaktig hva får vi komme tilbake til senere, sier Yli.

Han opplyser om at avhørene av de 18 siktede i saken etter all sannsynlighet vil bli klausulert, slik at også forsvarerne får forbud mot å røpe noe til media. Dette skyldes at politiet ikke utelukker flere pågripelser, og at all informasjon som kommer ut kan skade den videre etterforskningen.

- Vi må også få satt sammen informasjonen før vi kan gå ut med noe. Det er snakk om store mengder fra ulike politidistrikter.

Erfaring med liknende sak
At det nettopp ble Romerike politidistrikt som fikk oppgaven å koordinere storaksjonen har ifølge Yli et sammensatt svar.

- Dette er en veldig omfattende sak, som krever store ressurser. Man var avhengig av at politidistriktet som fikk ansvaret hadde mulighet. Men det er viktig å påpeke at dette er et samarbeidsprosjekt mot kriminelle nettverk som skjuler kriminell virksomhet gjennom legale bedrifter.

Han viser også til en sak politidistriktet hadde i 2010.

- Vi har en historikk i distriktet fra noen år tilbake. Det ble avdekket at ansatte i en Joker-forretning bodde i butikken og at de måtte spise mat som hadde gått ut på dato. En av de vi nå har tatt ut siktelse mot ble dømt i denne saken, forteller politiinspektøren.

Han er klar på at man mest sannsynlig kun har sett toppen av det berømte isfjellet i denne saken.

- Vi har mye informasjonsinnsamling igjen, og det er tidkrevende. I tillegg skal det gås igjennom mange regnskaper. Dette er fryktelig omfattende.

Før tirsdagens aksjon hadde politiet jobbet med saken i svært lang tid, og Yli forteller at aksjonen var nøye planlagt.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.