Gå til sidens hovedinnhold

- 11 sauer drept av bjørn

Nå oppfordres jegerne til bjørnejakt.

Sauebønder fant de første døde dyra lørdag. Søndag kveld var totalt 11 kadaver funnet.

Fem voksne sauer er dokumentert drept av bjørn innenfor samme område i Skafsåheia. Det bekrefter rovviltansvarlig Espen Marker i Statens naturoppsyn, til TA.no.

- Dyra er funnet med nesebitt, som er et typisk angrep fra bjørn, forklarer Marker søndag kveld.

Da var han oppdatert av rovviltkontakten, som jobbet med dokumentasjon ute i beitet, om at fem sauer er bekreftet drept av bjørn i Vegardalen. Seks flere kadaver var funnet, men ennå ikke undersøkt i går kveld.

Angrep før helgen

Statens naturoppsyn melder at bjørnen har angrepet sauene innenfor de siste to ukene. Funnet lørdag var resultat av et angrep utført i perioden onsdag til fredag sist uke.

Bjørnen har spist juret, brystfettet og venstre bog. Angrepet er utført med bitt i nakke og nese. Det ble også funnet slag/bitt i rygg. Rovviltkontakten på stedet fant bjørnemøkk få meter fra kadaveret, som blir sendt til analyse.

Først gaupe, så bjørn

Viltforvalter i Tokke kommune, Sverre Bakke, bekrefter at han har hatt flere telefoner de siste dagene fra folk som har registrert seg som lisensjegere til bjørnejakt.

- De mangler bare tillatelse av grunneier, men det skal nok ikke by på problemer, mener Bakke, som forteller at en av sauebøndene som nå er berørt av bjørnens herjinger i beitet, flyttet flokken fra hjembeite til fjellbeite i Vegardalen for å redusere gaupetap.

- Og nå opplever de bjørneangrep i stedet. Det er jammen ikke rart at sauebøndene er fortvila og blir lei, mener Bakke.

270 lisensjegere

Han kjenner ikke til konkrete jaktplaner etter bjørneangrepet i Skafsåheia. I jaktregisteret er nå antallet jegere, som har lisens til å jakte bjørn, økt til 270. I hele region 2, som omfatter Telemark, Buskerud og Vestfold, er antallet lisensjegere på bjørn økt til 713.

- Jeg tviler sterkt på at noen skal ut å jakte bjørn etter funnene. Området ligger en times gange inn på fjellet nord for Hallbjønnsekken og er ganske ulendt, sier Bakke.

Jegere TA har spurt ut om bjørnejakt, sier at det mest aktuelle er å felle en bjørn mens de sitter på post under hjort- og elgjakt. Hjortejakta starter 10. september. Det er tillatt å felle to hannbjørner i region 2 fram til 15. oktober.

- Dra ut raskt

Leder av rovviltnemnda i region 2, Lars Bjaadal, oppfordrer jegere til å organisere seg raskt, skaffe jaktrett av grunneier og rykke ut.

- Disse angrepene bekrefter at det er veldig nødvendig med lisensfelling av bjørn. Bjørnen lar ikke de neste 20 dyra på sin vei gå fri, kommenterer Bjaadal.

Les flere nyheter fra Telemarksavisa her.

Reklame

NÅ: Stor vinterkampanje med supergode priser

Kommentarer til denne saken