*Nettavisen* Nyheter.

11.000 nye uten jobb

Foto: JUSTIN LANE (EPA)

- Overraskende mange ledige.

27.02.13 11:58

Statistisk sentralbyrå er onsdag ute med sin arbeidskraftundersøkelse (AKU).

Her kommer det frem at antallet arbeidsløse steg med 11.000 fra september (gjennomsnitt av august-september) til desember (gjennomsnitt av oktober-desember) 2012, noe som utgjorde en ledighet på 3,6 prosent.

Antall sysselsatte steg med 1.000 fra november til desember. Arbeidsstyrken steg med 3.000 personer og arbeidsledigheten steg med 2.000 personer.

- Sysselsettingen var svakere og ledigheten høyere enn ventet. De siste månedene har sysselsettingsveksten så å si forsvunnet. AKU-tallene kan være volatile, og det var ventet at AKU-ledigheten skulle falle noe og vise en utvikling mer på linje med den registrerte ledigheten. En skal fortsatt ta høyde for at noe av oppgangen i ledigheten kan skyldes midlertidige forstyrrelser, men tallene peker i retning av en svakere utvikling i arbeidsmarkedet fremover. Norges Bank venter i sin siste pengepolitiske rapport en ledighet på 3,0 prosent, men fortsetter denne utviklingen vil et viktig argument for rentehevinger falle bort. Vi venter at veksten i norsk økonomi vil dempes i år og at ledigheten vil tendere opp. Vårt anslag for ledigheten er 3,2 prosent i år, og vi tror Norges Bank vil komme til å utsette den varslede rentehevingen til høsten 2014, melder DnB Markets.

Oppgangen kommer etter forrige måneds hopp fra 3,1 prosent til 3,4 prosent.

Sjeføkonom Knut Anton Mork hos Handelsbanken Capital Markets beskriver økningen som overraskende.

Nesten 100.000 ledige
Totalt var det 96.000 arbeidsløse i desember.

Til og med oktober i fjor var den sesongjusterte ledigheten mellom 3,0 og 3,3 prosent.

Ifølge SSB var det 3.000 færre sysselsatte i november sammenlignet med august, justert for sesong. Samtidig økte befolkningen i arbeidsfør alder med 18.000 personer. Den totale sysselsettingsprosenten var på 68.8 prosent - noe som var 0,4 prosent lavere enn i august.

Andre NAV-tall
NAV bekrefter imidlertid ikke en slik økning i arbeidsledigheten.

Ifølge NAV var det ved utgangen av januar registrert 71 500 helt ledige arbeidssøkere, tilsvarende 2,7 prosent av arbeidsstyrken.

Dette var uendret fra samme tid i fjor og redusert med om lag 700 fra desember, justert for normale sesongvariasjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.