RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Rullepølse fra en bestemt produsent har forårsaket et større listeriautbrudd i Danmark. Av totalt 20 smittede personer, har 12 av dem mistet livet siden juni.
Rullepølse fra en bestemt produsent har forårsaket et større listeriautbrudd i Danmark. Av totalt 20 smittede personer, har 12 av dem mistet livet siden juni. Foto: Danielle Keller (Wikipedia)

12 dansker døde etter å ha spist rullepølse

Sist oppdatert:
Siden juni har 12 dansker mistet livet som følge av et listeriautbrudd.

Dette melder den danske avisen Berlingske.

Statens Serum Institut (SSI) har nå funnet kilden: Lammesylte, eller rullepølse som danskene kaller det, fra produsenten Jørn A. Rullepølser A/S. 

- Det er et meget alvorlig utbrudd - og utrolig ubehagelig. I alt er 20 mennesker foreløpig smittet, og av dem er 12 døde. Det er i alle tilfellene snakk om mennesker med en veldig alvorlig underliggende sykdom, sier Steen Ethelberg, seniorforsker og leder av Serumsinstituttets avdeling for matvarebårne og zoonitiske infeksjoner, til avisen.

11 kvinner og ni menn ble smittet i Danmark. De er i alderen 43-89 år, og er bosatt over hele landet, melder SSI på sine nettsider.

- Ingen fare fare for friske
Ethelberg understreker at friske mennesker ikke behøver å bekymre seg for listeria.

- Det er en bakterie vi alle får i oss i ny og ne. Men vi blir ikke syke av det. Man skal være svekket i forkant for at bakterien skal få fotfeste, sier Ethelberg.

Produsenten av rullepølsene har stanset all produksjon, og alle utsendte produkter blir trukket tilbake.

På Seruminstituttet mistenker de at alle som har blitt smittet har fått lammerullepølsen fra større institusjonskjøkken på sykehus eller pleiehjem.

SSI er sikre på at bakteriene de har funnet i rullepølsen, er den samme som har gjort 20 personer syke.

- Forferdelig
Palle Andersen, eier og direktør av Jørn A. Rullepølser A/S, er forferdet.

- Det er forferdelig at listeriabakterier i våre rullepølser med stor sannsynlighet har ført til sykdom og dødsfall. Det påvirker alle i bedriften meget sterkt. Derfor samarbeider vi selvfølgelig på alle måter med myndighetene og tilbakekaller alle våre produkter for å eliminere enhver risiko, sier Andersen i en kommentar til Berlingske.

Fakta: Fakta om listeria

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Bakterien listeria monocytogenes finnes mange steder i miljøet. Risikoen for å få den i matvarer er derfor relativt stor.

* De fleste får i seg bakterien ofte, uten å bli syke av den. Det er vanligvis nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom.

* Det er særlig svekkede personer, som nyfødte og mennesker med nedsatt immunforsvar, som blir syke.

* Det er høy dødelighet blant dem som blir syke, mellom 20 og 30 prosent.

* Listeria monocytogenes finnes naturlig i vann, jord og råvarer, og vokser ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap.

* Mellom 2005 og 2012 ble det årlig meldt om mellom 14 og 50 tilfeller av listeriainfeksjon i Norge. Fordi mange har infeksjon uten særlige symptomer, antas mørketallene å være store.

(Kilde: Folkehelseinstituttet) (©NTB)

Mattilsynet er informert
- Vi er infomert om hendelsen i Danmark. Vi venter nå på at SSI skal bli ferdig med et sporingsarbeid for å se om noen av de aktuelle produktene kan ha funnet veien til Norge, sier veterinær Turid Berglund, fungerende seksjonssjef ved hovedkontoret, seksjon for animalsk mat, til Nettavisen.

Hun poengeterer i likhet med sin danske kollega Ethelberg, at det som regel er folk som allerede er syke, såkalte risikogrupper, som i all hovedsak blir rammet av listeria.

Mange nordmenn har feriert i Danmark i sommer, og kan ha kjøpt med seg noen kjøttpakker hjem. Berglund kommer med følgende oppfordring til de som har tatt med seg danske kjøttprodukter hjem:

- Sjekk produsenten og hold deg oppdatert på SSIs nettsider. Er du i tvil, så kaster du påleggspakken, sier hun til Nettavisen.

Mattilsynet er i gang med å oppdatere sin egen nettside med nyttig informasjon knyttet til listeriautbruddet i Danmark.

Les også:Råd om mat til grupper som kan være spesielt utsatt for matbåren smitte  (Folkehelseinsituttet)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere