RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

12 råd til drømmejobben

Sist oppdatert:
Husk å tenke over hva som er viktig for deg når du skal ha din første jobb. Her er noen tips på veien.

(YEYE:) Å finne sin første jobb er lett. Du sender inn cv-en din til en stilling som ingen andre søker på. De ringer deg tilbake med en gang, du gjør et suksessfullt intervju og får jobben. Du får selvfølgelig drømmelønnen med en gang.

Eller ikke.

Et mer sannsynelig scenario er vel at du sender haugevis av cv-er til stillingsannonser hvor det er hundrevis av andre søkere. Kanskje, hvis du er heldig, hører du fra fem arbeidsgivere. Av de fem blir du kanskje innkalt til to eller tre intervjuer. Ingen av intervjuene vil gå så knirkefritt som du tror. Etter å ha ventet i flere uker på pinebenken får du kanskje eller kanskje ikke tilbud om en jobb, som i og for seg er nærmere et mareritt enn en drøm. Den betaler i tillegg bare akkurat nok til å dekke regningene.

Det er ikke lett å få sin første jobb. Du kommer til å sende ut haugevis av søknader før du får et jobbtilbud.
Det er ikke lett å få sin første jobb. Du kommer til å sende ut haugevis av søknader før du får et jobbtilbud.

- Mange nyutdannede føler at å ta en jobb er en avgjørelse på liv eller død. Selv om hver jobb vil ha innvirkning på karrieren, så må de huske på at den første jobben er et steg på veien. Sjansene er store for at det ikke blir en ideell situasjon eller drømmejobben, men det kan bidra som et fundament til en tilfredsstillende karriere, sier Kristen Fischer, forfatter av «Ramen Noodles, Rent and Résumés,» til careerbuilder.com.

For å unngå å havne i en jobb som ikke er noe for deg, så kan du jo følge disse enkle rådene til jobbjakten før du begynner i din første jobb:

1.Ha realistiske forventninger til begynnerlønn.
Undersøk din bransje og jobbene du er interessert i. Bruk nettet til å finne gjennomsnittslønnen for den jobben du ønsker, og som har en beliggenhet hvor du ønsker å jobbe. Bruk den kunnskapen til å bestemme deg for om et lønnstilbud er godt nok til å betale regningene.

2.Overvei hele fordelspakken.
Et lønnstilbud er bare en del av en kompensasjonspakke. Evaluer hele fordelspakken. Har bedriften forsikringsordning? Dekker den mobilutgifter, og får du firmabil?

Betaler den potensielle arbeidsgiveren mobilutgiftene dine?
Betaler den potensielle arbeidsgiveren mobilutgiftene dine?

3. Tenk over firmaets kvalitet.
Du vil jo ha en jobb som gir deg flest valg til ditt neste karrieretrekk. Sammenlign innholdet i jobben, se på kulturen i firmaet, muligheter for forfremmelser og lønn før du sier «ja.»

4. Trivsel i arbeidet er viktigere enn lønn.
Tenk over trivsel i arbeidet i tillegg til lønn. Begynn i en retning du ønsker å gå, ved å tenke over de ferdigheter du har og liker å bruke, ferdigheter du har lyst til å tilegne deg og belønninger som er betydningsfulle for deg.

Det er viktigere at man kan trives i jobben enn hvor høy lønn man har. Så lenge det er nok til å dekke de faste utgiftene da.
Det er viktigere at man kan trives i jobben enn hvor høy lønn man har. Så lenge det er nok til å dekke de faste utgiftene da.

5. Evaluer kvaliteten til arbeidsgiveren.
Bidrar firmaet til utviklingen av de ansatte? Har firmaet bonusordninger? Blir de ansatte oppfordret til å delta i firmaets avgjørelser?

- Alle disse spørsmålene er viktige når man ser etter arbeidsgivers kvaliteter og hvor mye et firma investerer i sine ansatte, sier Ed Lawler, professor ved Marshall School of Business ved University of Southern California.

6. Ikke hør på andre.
Ikke hør på hva andre sier at du bør ønske deg. Før du takker ja til en jobb, pass på at det er en jobb DU vil ha og ikke en jobb foreldrene dine har lyst på, veilederen på skolen vil ha eller vennene dine har lyst på.

7. Baser avgjørelsene på din nåværende situasjon.
Du behøver ikke å bestemme i dag hva som vil passe deg om 20 år, når du kanskje har barn eller huslån. Bare vær der du er i dag, og vit at jobben og livet vil endre seg mange ganger i løpet av livet.

8. Finn ut hvor tidligere ansatte i jobben er nå.
Opplæring og utvikling er den viktigste tingen i din første jobb fordi det er et springbrett til karrieren din. Din eventuelle sjefs liste over ansatte som har blitt forfremmet til gode stillinger både i og utenfor firmaet er en viktig indikasjon på hvor god den personen er til å utvikle sine ansatte.

Finn ut hvor de som har hatt jobben før deg er nå. Hvis det er mange som har blitt forfremmet, så gir det en indikasjon på hvor dyktig din eventuelle sjef er til å utvikle sine ansatte.
Finn ut hvor de som har hatt jobben før deg er nå. Hvis det er mange som har blitt forfremmet, så gir det en indikasjon på hvor dyktig din eventuelle sjef er til å utvikle sine ansatte.

9. Overvei beliggenhet.
Vil du heller ha en god jobb i et flott område eller vil du ha en flott jobb i et område du ikke er så begeistret for? Hvis beliggenhet, kultur og levemåte er viktig for deg, så overvei å ta jobbvalg nummer to eller tre hvis beliggenheten appellerer mer til deg.

10. Vit hva du ser etter.
Til tross for at du har investert mye tid og anstrengelser – for ikke å snakke om penger – for å få utdannelsen din, så er det altfor mange av oss som ikke vet hva vi har lyst til å gjøre etterpå. Vi håper at vi bare finner det ut på veien. Du trenger ikke å ha planlagt hele livet ditt, men ha i hvert fall noen ideer om hva du har lyst til å jobbe med, så du ikke kaster bort tid og energi ved å søke på jobber du ikke har lyst på.

11. Ikke undervurder nettverket ditt.
Ikke vent til du trenger en jobb med å benytte deg av nettverket ditt. De fleste jobber blir besatt gjennom bekjente og henvisninger, så hold kontakten med studievenner og andre kontakter.

12. Det å finne en jobb er en jobb i seg selv.
Det kan ta måneder å finne en jobb, og for mange blir det å lete etter ny jobb en jobb i seg selv. Det er bedre å ta en jobb du kanskje ikke har så lyst på enn å gå arbeidsledig i flere måneder. Huller på cv’en er verre enn at du har jobbet med noe annet enn det du er utdannet til.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere