RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

120 mann på vei til vrakdelene

Sist oppdatert:
Fredag kveld ble det funnet flere vrakdeler i Kebnekaise-området som tenkes å stamme fra det norske Hercules-flyet.

(Nettavisen/NTB): Hercules-flyet med fem norske offiserer om bord har vært savnet i snart to døgn. Det er den svenske redningssentralen som leder søket etter det savnede Hercules-flyet.

- Vi har fortsatt 100 soldater og 20 fjellreddere som går på bakken, og tre helikoptre i luften og det norske Orion-flyet. Bakkemannskapene har delt seg inn i to grupper og går til fots mot Rabotsglaciären og Storglaciären (isbreer), sier stabsassistent ved Den svenske sjø- og flyredningssentralen, Mikael Nilsson, til Nettavisen ved 09-tiden lørdag formiddag.

- Vi vet at de er på vei til disse breene. Det er bedre vær i området i dag enn i går, men det er fortsatt svak vind og litt nedbør, sier Nilsson.

Bedre forhold
Mikael Nordmark i det svenske forsvaret sier til NTB at været har lettet.

- Vi sendte inn bakkemannskaper fra klokken 5 og forutsetningen for det utfordrende letearbeidet er bedret. Ved 6-tiden var det klar sikt, og betydelig mindre vind. Det er også bedre forhold for å sende inn helikoptre nå. Vi har ingen begrensninger i helikopterressursene nå, forteller Nordmark.

Fredag kveld ble det gjort funn av flere gjenstander i fjellområdet Kebnekaise som trolig stammer fra det savnede Hercules-flyet.

- Jeg vil understreke at vi ikke vet hva som har skjedd, men det er flere og flere indikasjoner på en veldig alvorlig ulykke hvor det er blitt spredd vrakrester over et større område, sier forsvarsminister Espen Barth Eide til NRK.

Frykter det verste
Barth Eide sier han håper på det beste, men frykter det verste.

- Man jobber nå med å konstatere at vrakrestene faktisk kommer fra det savnede flyet, men jeg tror de fleste skjønner at det ikke ligger mange slike vrakrester på toppen av et fjell ute i ødemarka. Så jeg tror vi skal begynne å se hvor dette bærer hen, sier Eide.

Fem norske offiserer var om bord på flyet da det ble meldt savnet under innflyging til Kiruna i Nord-Sverige.

De savnede er Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Ståle Garberg (42) og Steinar Utne (35).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere