RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

12.000 atomvåpen klare til oppskytning

Foto: SCANPIX Sverige (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Trengs det bare én gal mann for å starte en atomkrig?

Mohamed ElBaradei har vært leder for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i tolv år. ElBaradei har kunngjort at han vil tre av 30. november, og torsdag skal IAEA stemme over en ny leder.

Fysiker Heidi Kristine Toft ved Universitetet i Oslo sier at ElBaradei har gjort en enestående jobb med å sikre verden mot spredning av kjernevåpen. Dette ble også understreket da han og IAEA fikk tildelt Nobels fredspris i 2005.

Uvurderlig viktig
- Han gjør en veldig viktig jobb. Begrunnelsen som Den norske nobelkomité kom med var at IAEA og ElBaradei jobber med å hindre spredning av kjernefysiske våpen, samt sikre bruken av kjerneenergi. Nobelkomiteen refererte til IAEAs arbeid som uvurderlig viktig, sier Toft til Nettavisen.

IAEA oppfattes som nøytral og pålitelig, og organisasjonens arbeid karakteriseres som den viktigste måten til å føre kontroll med Irans omstridte atomprogram.

IAEA klarte også å avverge at Libya fikk tilgang på atomvåpenteknologi i 2003. Det skjedde i forbindelse med avdekkingen av et globalt, illegalt nettverk som solgte atomvåpenteknologi.

- Det ble oppdaget sentrifuger som var på vei inn i Libya, og da gikk IAEA inn og avrustet Libya - som var i ferd med å skaffe seg teknologien. ElBaradei omtalte det illegale nettverket som en av de største skandalene på mange år, sier Toft.

Les også: Han overlevde begge atombombene

27.000 intakte atomvåpen
Til tross for IAEAs omfattende arbeid med nedrustning og overvåking, så er det fortsatt tusenvis av atomvåpen som er oppskytningsklare.

- Nå det er 27.000 intakte atomvåpen på verdensbasis. 12.000 er operasjonelle. Men det har vært flere antall kjernevåpen før. På det meste var det 69.000 i 1986, sier Toft.

Atomvåpenforsker Morten Bremer Mærli har tidligere tegnet en god illustrasjon på antall atomvåpen i verden.

- Hvis du deler det inn i bomber på den størrelsen som ble sluppet over Hiroshima, og detonerer én hvert sekund, vet du hvor lang tid det vil ta å sprenge alle? Fire og en halv dag, sa Mærli i et intervju med A-magasinet.

Ni atommakter
Ikke-spredningsavtalen kom på plass i 1968, og da var det USA, tidligere Sovjetunionen, Kina, Storbritannia og Frankrike som var atommakter.

- De har forpliktet seg til å ruste ned fullstendig. Det er i hvert fall meningen at kjernevåpnene skal forsvinne, men da må det gås aktivt inn for å gjøre noe snart, sier Toft.

De resterende atommaktene er Pakistan, India, Nord-Korea og Israel.

Til tross for at det aldri har kommet noen innrømmelse fra Israel, så er det ingen tvil om at landet er en atommakt.

- Har IAEA kontroll på Israels atomvåpenarsenal?

- Overhodet ikke. De er ikke med i ikke-spredningsavtalen i likhet med Pakistan og India, og har derfor ikke forpliktet seg til å la være å bygge kjernevåpen, inspeksjoner eller til nedrustning av kjernevåpen, sier Toft.

- Atomtrusselen er undervurdert
Ifølge Toft har USA og Russland 95 prosent av de eksisterende kjernevåpnene i verden.

- Hvor stor er egentlig faren for atomkrig?

- Atomtrusselen er undervurdert. Folk tenker kanskje ikke på risikoen for atomkrig lenger. Men hvis det skulle skje, så er konsekvensene så enorme. Det kan ikke gjøres større skade enn med kjernefysiske våpen, sier hun.

- Trengs det bare én gal mann for å starte en atomkrig?

- Nei, heldigvis ikke. Kjernevåpen er veldig vanskelig å lage, og man trenger fissilt materiale og teknologi for å få til dette. De fleste er vel enige om at man må være en nasjon for å lage fissilt materiale. Forhåpentligvis er det usannsynlig at terrorister klarer å bygge kjernevåpen, men det kan likevel ikke utelukkes, sier hun.

- Men hva skjer hvis det pakistanske samfunnet bryter sammen og overtas av radikale islamister?

- Det er en risiko. Man snakker om hva skjer hvis de pakistanske kjernevåpnene kommer ut av kontroll. Pakistan ligger veldig nær India og det vil ta veldig kort tid for et missil å rekke over, sier hun.

Les mer om Irans atomprogram i et intervju med atomforsker Halvor Kippe.

Les mer om India og Pakistan i et intervju med terrorforsker Laila Bokhari.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere