123 år til neste gang

Foto: Anupam Nath (AP)

Millioner av mennesker opplevde solformørkelsen.

22.07.09 08:01

Noen chartret egne fly for å overvære solformørkelsen på så nært hold som mulig, andre vasket seg i hellig vann idet sola forsvant i måneskyggen, mens atter andre igjen bare sto rett opp og ned og glante.

Ikke uten grunn.

Verdens mest folkerike regioner, Kina og India, fikk nemlig oppleve en av de lengste totale solformørkelsene på hundre år.

Gunstige forhold
To forhold gjorde at dette er den solformørkelsen som har vært mulig å observere for flest mennesker i historien; månen er uvanlig nær jorden (noe som gir et bredt formørkelsesbelte), og den skjer over jordens mest folkerike regioner.

Blant annet varte formørkelsen hele 5 minutter i den kinesiske byen Shanghai med 18,5 millioner innbyggere.

Den lengste varigheten ble imidlertid oppnådd i havet litt sør for Japan. Ifølge nettstedet www.bangirommet.no var varigheten her oppe i 6 minutter og 39 sekunder.

Lenge mellom formørkelsene
Det er ingen tvil om at en total formørkelse er et sjeldent fenomen. Ifølge astrofysikeren Knut Jørgen Røed Ødegaard, som står bak ovennevnte nettsted, kommer det til å ta nye 123 år før vi får en solformørkelse av det omfang verden fikk oppleve i natt.

Han skriver at det kan gå mellom 300 og 400 år mellom hver gang man opplever en solformørkelse på et gitt sted på kloden.

Den siste totale formørkelsen på fastlandet i Norge skjedde 30. juni 1954, mens den siste på Kvitøya ved Svalbard fant sted 1. august 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.