Gå til sidens hovedinnhold

- 124 drept under offensiv i Egypt

124 mennesker er drept i egyptiske sikkerhetsstyrkers offensiv mot to protestleirer i Kairo, melder nyhetsbyrået AFP.

Kairo (NTB-Reuters-AFP): Myndighetene har hittil bare meldt at 13 mennesker er drept, inkludert seks politifolk, mens Det muslimske brorskap hevder at opptil 600 mennesker er drept i det bevegelsen kaller en massakre.

AFPs korrespondent i leiren ved Rabaa al-Adawiya-moskeen har imidlertid telt lik i tre likhus i et feltsykehus.

Han sier mange er døde av skuddsår.

Sykehuskilder melder også om ni døde etter sammenstøt mellom politi og demonstranter i Fayoum, sør for Kairo.

Rundt 200 personer skal være arrestert. Og uroen sprer seg til flere steder i Egypt.

Politihelikoptre sirklet i lufta da soldatene begynte å rydde den største leiren i Rabaa al-Adawiya i den nordøstlige delen av Kairo i morgentimene.

Lufta var full av tåregass da soldatene rykket inn, med støtte fra pansrede militære kjøretøyer.

TV-bilder viste det som så ut til å være snikskyttere som åpnet ild fra et tak ved plassen.

Myndighetene har i flere dager varslet at de vil gå til aksjon mot de to protestleirene til tilhengerne av den avsatte presidenten Mohamed Mursi.

Journalisten Anders Sømme Hammer befinner seg i Kairo. På Twitter melder han forløpende om det han ser. Klokken 12.31 skrev han følgende:

«Er i moske rett utenfor Rabaa. Fem drepte menn her, titalls menn med skuddskader. Skadde bæres stadig inn».

Uroen sprer seg
Tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi har støtt sammen med politiet i flere egyptiske byer etter aksjonen mot protestleirene i Kairo onsdag. To kirker er angrepet, melder NTB.

I byen Minya skal åtte mennesker være drept, ifølge den statlige avisen Al-Ahram, som viser til en kilde i helsevesenet. Politiet i byen brukte tåregass mot tusener av islamistiske demonstranter som har satt fyr på en kirke.

Også i Sohag, en by sentralt i Egypt hvor det bor mange koptiske kristne, er en kirke stukket i brann.

Den koptiske organisasjonen Maspero anklager Det muslimske brorskap for å føre en hevnkrig mot landets kristen.

Det meldes ellers om blokkerte gater, steinkasting og brennende biler både i Minya, Alexandria, Asyut og Aswan, ifølge statlige Al-Ahram.

Flere personer skal ha blitt skadd i sammenstøtene.

I Kairo melder Det muslimske brorskap om hundrevis av døde. Tallene er ikke bekreftet, men øyenvitner sier de har sett 43 lik i et likhus

Hæren settes inn i Kairo
Den egyptiske hæren har satt inn soldater for å hjelpe politiet med å fjerne demonstranter i sentrum av Kairo, ifølge statlig fjernsyn.

Medlemmer av en spesialstyrke og fallskjermsoldater har sluttet seg til operasjonen, ifølge egyptiske medier, gjengitt av BBC.

Det er svært store sprik i anslagene over drepte i operasjonen, som i hovedsak foregår rundt Rabaa al-Adawaiya-moskeen.

Skyer av tåregass
Tåregassgranater regnet ned over de flere tusen demonstrantene, som løp i alle retninger, samtidig som det kunne høres intens skyting.

Artikkelen fortsetter under bildet

Protestledere sto i skyen av tåregass med gassmasker, mens menn prøvde å få tak i tåregassgranatene og kaste dem i bøtter med vann.

- De ødelegger teltene våre, vi kan ikke puste der inne, og mange er fraktet til sykehus, sier Murad Ahmed, som befinner seg i utkanten av leiren, til nyhetsbyrået Reuters.

Vitner forteller at sidegatene rundt de to leirene er sperret, og at pansrede bulldosere er sett på vei inn. TV-bilder viste sårede som ble båret i sikkerhet.

Tidligere på natten ble ti mennesker såret i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mursi i Giza-nabolaget.

VIDEOER: Se den dramatiske utviklingen i Egypt

HTML EMBED
HTML EMBED

Nahda ryddet
Myndighetene opplyser onsdag morgen at de allerede har ryddet Nahda-plassen, der den andre av de to leirene har ligget.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået har hæren iverksatt en plan i flere faser for å fjerne Mursi-tilhengerne fra de to leirene.

- Dette er begynnelsen på en operasjon som skal spre demonstrantene, sier en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP.

I en kunngjøring fra innenriksdepartementet lover myndighetene at de som forlater leirene frivillig, ikke skal bli arrestert. I kunngjøringen advares kvinner mot å bruke barn som skjold mot soldatene.

Appell fra islamistene
Islamistene oppfordrer også folk til å strømme ut i gatene for å protestere mot det de kaller en massakre.

- Dette er ikke en operasjon for å spre demonstranter, men et blodig forsøk på knuse alle stemmer mot militærkuppet, sier Brorskapets talsmann Gehad al-Haddad på Twitter.

Militæroperasjonen mot protestleirene har vært ventet i flere uker. Den fant sted bare timer etter at USA oppfordret de militære myndighetene til å la Mursi-tilhengerne demonstrere i fred.

Over 300 mennesker er allerede drept i politisk vold siden hæren avsatte Mursi 3. juli etter massive demonstrasjoner mot den islamistiske presidenten.

Mursi ble Egypts første folkevalgte leder i juni i fjor, men lyktes ikke i å takle den dype økonomiske krisen og vakte uro i deler av befolkningen med mange av sine tiltak.

Mange er arrestert

Politiet pågrep onsdag rundt 200 personer under en aksjon mot to sitt ned-demonstrasjoner i Kairo, meldte det statlige egyptiske fjernsynet.

Minst 30 mennesker skal ha blitt drept i den ene av disse aksjonene, opplyste Det muslimske brorskapet.

All togtrafikk til og fra Kairo ble stanset for å hindre at Mursi-tilhengere stimlet sammen igjen etter å ha blitt drevet ut av protestleirene.

Togene står inntil videre, het det i en kunngjøring fra myndighetene. (©NTB)

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser