*Nettavisen* Nyheter.

128 personer har brent i hjel for Dalai Lama

SELVBRENNING: Mer enn 128 tibetanere har siden 2010 tent på seg selv for å protestere mot Kina. Mange av dem er på bildene ovenfor. Foto: Free Tibet

Samtidig omtales den norske regjeringen som prinsippløs og feig.

07.05.14 10:38

Tibets åndelige leder Dalai Lama er på besøk i Norge denne uken. Anledningen er at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris i Oslo. Den norske regjeringen og stortingspresidenten vil imidlertid ikke møte den tidligere fredsprisvinneren fordi det kan forverre det allerede dårlige forholdet til Kina.

Det har ikke vært noen reell politisk kontakt mellom Kina og Norge siden nobelkomiteen tildelte fredsprisen til den kinesiske aktivisten Liu Xiaobo i desember 2010.

Selvbrenning
Siden den gang har 128 tibetanere tent på seg selv i protest mot Kina. Mange av dem var buddhistmunker, og nesten alle døde.

- 128 mennesker har tent på seg siden 2010. Dette er en ekstrem protesthandling som ikke skader noen andre enn dem selv, sier talsperson for den London-baserte organisasjonen Free Tibet, Alistair Currie, til Nettavisen.

- Dette er en individuell handling, men som oftest pleier de å rope ut et budskap idet de tenner på seg selv, eller så legger de igjen et brev. Og budskapet er alltid det samme, at Dalai Lama må få vende tilbake til Tibet, og frihet og uavhengighet for tibetanerne. Så det er alltid en politisk handling, sier Currie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den 14. Dalai Lama. Foto: Ronaldo Schemidt (AFP/NTB Scanpix)

- Stor desperasjon
De fleste tilfellene av selvbrenning skjer i kinesiske naboprovinser rundt Tibet, hvor det bor flere hundre tusen tibetanere. Kina-ekspert Torbjørn Færøvik sier tibetanerne i disse naboprovinsene er under stort press fra kinesiske myndigheter. Han sier selvbrenning er et uttrykk for den desperate situasjonen til denne minoritetsgruppen.

- Respekten for liv er et kjernepunkt i den buddhistiske lære. Man skal ikke ta liv, men respektere alle levende vesener. Når de går til det skritt og tenner på seg selv, og løper rundt som brennende fakler, så er det et uttrykk for stor desperasjon, sier forfatter Torbjørn Færøvik, som har skrevet en rekke bøker om Kina, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

DØD: Skolejenta Wanchen Kyi (16) døde da hun tente på seg selv i desember i 2012. Foto: Free Tibet

16-åring tente på seg selv
Selv barn i 16-årsalderen har drevet med selvpåtenning for å protestere mot Kina. Skolejenta Wanchen Kyi (16) ropte ut «Lenge leve den hellige Dalai Lama, lenge leve det tibetanske folk!» da hun en desemberdag i 2012 tente på seg selv. 16-åringen døde, og 3000 mennesker deltok i begravelsesseremonien hennes.

Kina har advart den norske regjeringen mot å ta imot Dalai Lama på offisielt besøk i Norge, og regjeringen har gitt etter for presset.

- Kinas reaksjon til ethvert møte med Dalai Lama er alltid fiendtlig. Når Kina får presset fram viljen sin, så vet de at de setter dagsorden. Obama møtte nylig Dalai Lama, uten at det tilsynelatende skadet forholdet mellom de to landene, sier Currie, som har fulgt nøye med på oppstyret rundt norgesbesøket.

- Feigt av regjeringen
Currie mener det er viktig for et lands uavhengighet og verdighet å stå imot press fra Kina.

- Dalai Lama har ingen politisk rolle lenger, og han er en åndelig leder. Han er enormt viktig for tibetanerne. Å møte Dalai Lama er noen ganger en symbolsk handling, men ikke en politisk handling. Han er en av verdens største forkjempere av fred og en av verdens største åndelige ledere.

- Synes du den norske regjeringen er feig, Currie?

- Ja.

Klikk på bildet for å forstørre.

Torbjørn Færøvik Foto: Junge, Heiko

- Rygger for kinesisk press
Færøvik er én av mange som mener regjeringen kunne vært rausere og mer prinsippfast i håndteringen av Dalai Lama-besøket.

- Jeg synes det er flott at Dalai Lama besøker Norge, men mener at regjeringen bør være såpass prinsippfast og raus at de møter Dalai Lama hvis han selv ønsker det. Denne regjeringen, som tidligere regjeringer, sier de er opptatt av minoriteters rettigheter rundt om i verden, sier Færøvik.

- Alle vet at tibetanerne er en veldig utsatt minoritet i Kina. Og når en så fremtredenen representant, som står for fred og forsoning, kommer til landet, så synes jeg det ville vært naturlig at han fikk anledning til å meddele sitt syn til norske myndigheter, sier Færøvik.

- Isolert sett er ikke Dalai Lama det viktigste mennesket i verden. Men dette har fått en symbolsk betydning som forteller om en regjering her hjemme som rygger for kinesisk press.

Kina har den politiske og administrative makten i Tibet, men de fleste tibetanere betrakter Dalai Lama i eksil som sin åndelig elder. Den kinesiske regjeringen har stemplet aktivistene som driver med selvbrenning, for «terrorister».

Klikk på bildet for å forstørre.

PROTEST: To tibetanske aktivister avbildet idet de tenner på seg selv under en protest i juni, 2012. Den ene døde på stedet, mens den andre ble sendt på sykehus med omfattende brannskader.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.