*Nettavisen* Nyheter.

128 tips til bilferien

Parker på et sted med god utsikt og ta tiden til hjelp. Bare slik får du sett det virkelige Norge. Foto: Steinar Skaar, Turistveg (Statens vegvesen)

De beste tipsene til vakre veier, god mat og overnatting og flotte opplevelser underveis.

06.07.12 11:53

HTML EMBED

Den klassiske norske bilferien har tapt terreng i senere år, i takt med lavere flypriser, utferdstrang og fetere lommebøker. Mange nordmenn er i dag bedre kjent i Hellas’ skjærgård og Londons metrosystem, enn i eget fylke. Og de av oss som først ferierer i eget land, gjør det gjerne på samme sted år etter år, enten det er på hytta, hos slekta på landet eller i en fastmontert vogn på en campingplass i nabokommunen.

En stor utfordring for norsk reiseliv er å formidle hva som faktisk finnes der ute. At det finnes fantastiske alternativer til støvete motorveier, dvask veikromat, forsøplede rasteplasser og kjønnsløse kjedehoteller. Det gjelder bare å vite hvor man skal lete.

Her har vi derfor samlet en rekke tips til vakre veier, kulinariske opplevelser, minneverdig innkvartering og annet det er verdt å kjenne til før dere legger ut på norske veier i sommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vakre veier i Norge

Nasjonale turistvegar

I 2001 vedtok Stortinget en satsning på Nasjonale turistveger etter initiativ fra Statens Vegvesen, og velger du én av disse, er du garantert flotte naturopplevelser langs veier som er spesielt godt tilrettelagt for turisme.

18 strekninger er til nå klassifisert som Nasjonale turistveger, og du finner utfyllende informasjon, kart og flere tips underveis på prosjektets hjemmesider.

1. Varanger, Finnmark

Nasjonal turistveg Varanger følger Varangerfjorden 160 kilometer fra Varangerbotten til Hamningberg, via Vadsø og Vardø. Arktiske opplevelser og uforlignelige månelandskap. Turen kan kombineres med Hurtigruten og Nasjonal turistveg Havøysund.

2. Havøysund, Finnmark

Fra Kokelv til Havøysund følger du Nordishavet gjennom vill natur langt mot nord. Et godt alternativ til den mer oppkjørte ruta mot Nordkapp, og en velegnet tur for syklister. Hurtigruten legger til i Havøysund, og det går også båter derfra til Rolvsøy, Ingøya og Fruholmen fyr.

3. Senja, Troms

Denne turistvegen snirkler seg 90 kilometer fra Gryllefjord til Botnhavn på yttersiden av Norges største øy. Dere kjører gjennom dramatiske og skiftende landskap, forbi det som på folkemunne kalles Djevelens tanngard, og kan svippe innom flotte fiskevær Husøy, Bøvær og Mefjordvær underveis.

4. Andøya, Nordland

Dere kjører mellom Åkneskrysset og Andesnes, hvorfra dere i sommerhalvåret kan kombinere turen med Nasjonal turistveg Senja gjennom en direkte fergeforbindelse. Veien følger yttersiden av øya, forbi flotte sandstrender, barske fjell og åpent hav. Øya har hele tre naturreservater, og det er gode sjanser for å se både hval og sel.

5. Lofoten, Nordland

At Lofoten byr på fantastiske turopplevelser, bør ikke overraske noen. Den nasjonale turistvegen her går 184 kilometer fra Å til Raftsundet, og er også velegnet for syklister. Gimsøya, Eggum, Unstad, Vikten, Utakleiv, Nusfjord og Henningsvær er bare noen av utallige fine stoppesteder underveis, men naturen er hovedattraksjonen.

6. Helgelandskysten, Nordland

Med både Torghatten, De syv søstre, Svartisen og Saltstraumen på repertoaret har Helgelandskysten nok attraksjoner til å imponere de fleste. Turistvegen er delt opp av seks fergestrekninger, så også sjåføren får anledning til å nyte landskapet i fulle drag. Helgelandskysten har over 14 000 øyer og holmer, og gode muligheter for øyhopping.

7. Atlanterhavsvegen, Møre & Romsdal

Atlanterhavsvegen ble i 2005 kåret til århundrets norske byggverk, og du skjønner hvorfor når du ser den. Imponerende ingeniørkunst i samspill med dramatisk kystlandskap gjør dette til noe helt unikt. Selve Atlanterhavsvegen er 8274 meter, mens den nasjonale turistvegen er 36 kilometer, og strekker seg mellom Kårvåg og Bud.

8. Geiranger – Trollstigen, Møre & Romsdal

For mange er vestlandsfjordene selve definisjonen på norsk natur, og når du kombinerer Geiranger med de elleve hårnålsvingene på Trollstigen og utsikten fra Trollstigplatået, blir dette en kjøretur helt i øverste sjikt. Turistvegen går fra Langvatnet nær Jostedalsbreen og ender ved Sogge Bru utenfor Åndalsnes.

9. Rondane, Hedmark

Fra Sohlbergplassen har du så godt som samme utsikt som Harald Sohlberg hadde da han malte sitt berømte «Vinternatt i Rondane». De myke fjellene i Rondane byr på fantastiske turmuligheter året rundt, og du kan ta små avstikkere til fots fra veien som går langs østsiden av fjellene, de 75 kilometerne fra Muen til Folldal. Rondane nasjonalpark fyller for øvrig 50 år i år.

10. Gamle Strynefjellsvegen, Oppland / Sogn & Fjordane

Den rallarbygde veien mellom øst og vest er et kulturminne i seg selv, med sine stabbesteiner og håndlagde murer. Den 27 kilometer lange turistvegen går mellom Grotli og Vidsæter, og holdes som regel åpen fra tidlig i juni til snøen legger seg. Underveis bør du stoppe ved rasteplassene ved Øvstefossen og Videfossen.

11. Sognefjellet, Oppland / Sogn & Fjordane

Med toppunkt 1434 meter over havet, har Sognefjellet Nord-Europas høyeste fjellovergang. Den nasjonale turistvegen går fra Lom til Gaupne, og byr på kulturlandskap, fjell, fjorder og daler. NB: Veien er normalt stengt mellom november og mai. På Nedre Oscarshaug finner du én av de beste utkikkspunktene underveis.

12. Gaularfjellet, Sogn & Fjordane

Veien følger først en rolig rute fra Balestrand langs Sognefjorden, før den beveger oppover dalsidene og langs det fredede Gaularvassdraget med alle dets fosser. Overnatt på det historiske Kviknes hotell i Balestrand, og ta gjerne båten inn til Fjærland for å handle bøker og for å besøke Norsk bremuseum. Nasjonal turistveg Gaularfjellet går fra Balestrand til Moskog, med alternativ rute til Sande.

13. Valdresflye, Oppland

Vidda som kalles Valdresflye finner du i Øystre Slidre kommune, lengst øst i Jotunheimen. Du kjører for det meste over tregrensa, og det er flust med flotte fotturmuligheter langs veien, spesielt rundt Gjende. Nasjonal turistveg Valdresflye er 37 kilometer lang, går mellom Garli og Besstrondsæter og holder stengt vinterstid.

14. Aurlandsfjellet, Sogn & Fjordane

Denne 47 kilometer lange turistvegen finner du mellom Aurlandsvangen og Lærdalsøyri. Den går over fjellet fra én fjord til en annen, og du bør benytte sjansen til en tur med den vakre Flåmsbana mellom Myrdal og Flåm. Stopp også på Stegastein for en virkelig spektakulær utsikt fra den prisbelønte plattformen tegnet av Todd Saunders og Tommie Wilhelmsen.

15. Hardangervidda, Buskerud / Telemark / Hordaland

På denne 67 kilometer lange kjøreturen mellom Haugastøl og Eidfjord skjønner du hvorfor Hardangevidda imponerer og forfører så mange. Nord-Europas største høyfjellsplatå ligger for det meste på 1100 til 1200 meter over havet, men turen byr også på dype daler og fossefall. Ikke minst bør du stoppe ved den berømte Vøringsfossen, som har et fritt fall på hele 145 meter.

16. Hardanger, Hordaland

Skal du hamstre frukt til sylting, safting og vin, tar du en høsttur hit, for langs veien ligger utsalgene tett. Fruktdyrkingen i området rundt Hardangerfjorden har røtter tilbake til 1300-tallet, og med sine fjorder, fosser, breer og fjell, har området også vært en magnet på kunstnere. Ikke minst fant nasjonalromantikerne mye materiale nettopp her. Nasjonal turistveg Hardanger går fra Låtefoss ved Folgefonna, til Granvin via Kinsarvik, Utne og Jondal.

17. Ryfylke, Rogaland

Denne ruta går fra Oanes nær Stavanger til Hårå ved Haukelifjell, der den fint kan kombineres med en videre tur langs Nasjonal turistveg Hardanger. Den 183 kilometer lange veien har et varierende landskap, fra småbygder i lavlandet til barfjell og spektakulært terreng. I Sauda får du et møte med norsk industrihistorie, og du finner attraksjoner som Preikestolen, og Kjæragbolten via korte avstikkere.

18. Jæren, Rogaland

Kyststrekningen fra Ogna til Bore er fylt med både store naturopplevelser og fascinerende kulturlandskap. Her er det mye himmel og hav, og sågar Norges lengste strand, den fem kilometer lange Orrestranden. Vil du forsøke deg på surfing, er dette stedet, mens mer bedagelig anlagte kan ta seg en pust i kafeen på Kvassheim fyr, og kikke ettertenksomt ut over havet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Boktips til bilferien

Mens Nasjonale turistveger foreløpig er heller dårlig representert i Øst- og Sør-Norge, dekker de den nyutgitte NAF-boka «Bilferie i Norge – 18 spennende turforslag» hele landet. Her har Knut Harald Evensen, Frithjof Fure og Øystein Søbye samlet og skildret flotte bilturer rundt om i Norge, og boka er utstyrt med kart, flotte bilder og tips til hvor du finner mer informasjon.

Én av forfatterne bak NAF-boka i Boktips 1, Øystein Søbye, har også gitt ut boka «Norge rundt langs våre vakreste veier» (Nova forlag, 2011). Her anbefaler han kjøreturer i alle landets fylker, og selv om utvalget er subjektivt, vil du garantert finne noe som frister.

Den gyldne omvei

Denne veistrekningen finner du i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag. På Den gyldne omvei har en rekke lokale aktører innen overnatting, mat, opplevelser, attraksjoner, kunst og kultur gått sammen for å lokke folk som kjører E6 mellom Røra og Vist, til å velge en omvei som tar åtte minutter mer å kjøre, men som du bør bruke mye lenger tid på.

Sov godt på bilferien

42 historiske hotell

Norge har en rik hotellhistorie fylt av europeisk adel på tur, handelsreisende, sjøfolk og unik gjestfrihet der ingen skulle tru.

42 hoteller med ekstra mye fortid i veggene – med særpreg, atmosfære og service på høyt nivå – er samlet i organisasjonen De historiske, som også teller 19 restauranter rundt om i landet.

Tar dere et hvileskjær i bilferien på ett av disse hotellene, får dere garantert en overnatting med historisk sus:

1. Anker Brygge, Lofoten
2. Britannia Hotel, Trondheim
3. Bårdshaug Herregård, Orkanger
4. Dalen Hotel, Dalen
5. Dr. Holms Hotel, Geilo
6. Engø Gård, Tjøme
7. Fleischer's Hotel, Voss
8. Fossheim Turisthotell, Lom
9. Fretheim Hotell, Flåm
10. Fru Haugans Hotel, Mosjøen
11. GamlaVærket, Sandnes
12. Gloppen Hotell, Sandane
13. Grand Terminus, Bergen
14. Grotli Høyfjellshotel, Grotli
15. Hendersons, Haugesund
16. Hotel Augustin, Bergen
17. Hotel Brosundet, Ålesund
18. Hotel Kong Carl, Sandefjord
19. Hotel Park, Bergen
20. Hotel Ullensvang, Hardanger
21. Hotel Union Øye, Norangsfjorden
22. Hotell Refsnes Gods, Moss
23. Knutholmen Hotell, Kalvåg,
24. Kronen Gaard Hotell, Sandnes
25. Kviknes Hotel, Balestrand
26. Lillesand Hotel Norge, Lillesand
27. Losby Gods, Finstadjordet
28. Lysebu, Oslo
29. Nermo Hotell, Hafjell
30. Reine Rorbuer, Lofoten
31. Røros Hotell, Røros
32. Selbusjøen Hotell, Selbu
33. Seljord Hotel, Seljord
34. Sogndalstrand Kulturhotell, Sognadalstrand
35. Sola Strand Hotel, Sola
36. Solstrand Hotel & Bad, Os
37. Stalheim Hotel, Stalheim
38. Strand Hotel Fevik, Fevik
39. Sundvolden Hotel, Ringerike
40. Utne Hotel, Utne
41. Vertshuset Røros, Røros
42. Walaker Hotell, Sogn

Les mer om hvert enkelt hotell på De historiskes hjemmesider

Klikk på bildet for å forstørre.

5 flotte norske campingplasser

Hva som er en god campingplass er ikke alltid godt å bli enige om. For noen er beliggenheten alfa og omega, andre er opptatt av fasiliteter og komfort, mens for andre igjen er det viktigst med en god og sosial stemning.

Her er uansett et utvalg campingplasser som har utmerket seg i de siste årene.

1. Moysand familiecamping, Aust-Agder

Denne femstjernersplassen ble både kåret til «Årets reiselivsbedrift 2011 Sør-Norge» av NHO Reiseliv og fikk utmerkelsen «Årets campingplass 2011» av Norsk Caravan Club. Moysand familiecamping er drevet som familiebedrift siden 1929, og har blant annet et eget lite lekeland, stor strand, strandvolleyballbane og stupetårn.

2. Fagernes Camping, Oppland

Rett utenfor Fagernes sentrum, ved Strandefjorden i Valdres, ligger Fagernes camping som inspektører fra Norsk Caravan Club utnevnte til årets campingplass i 2010. Barna vil elske vanntrampolinen, mens voksne får kulturelt påfyll på det flotte Valdres folkemuseum vegg i vegg.

3. Byrkjelo Camping, Sogn & Fjordane

Kristin og Anders ønsker velkommen til plassen sin i Gloppen kommune. Byrkjelo Camping fikk utmerkelsen «Årets campingplass 2009» av Norsk Caravan Club, og kan foruten flotte naturopplevelser i umiddelbar nærhet, friste med oppvarmet, utendørs svømmebasseng.

4. Grindafjord Feriesenter, Rogaland

I 2008 ble Grindafjord Feriesenter kåret til «Årets campingplass», og blant tilbudene til gjestene er blant annet saltvannsbasseng, gratis utlån av kanoer og robåter, samt sommerkafe med skjenkebevilling.

5. Sølvgården hotell og feriesenter, Aust-Agder

Én av svært få plasser som har fått fem stjerner under de nye nordiske stjernekravene. Du finner Sølvgården i Rysstad i Setesdal.

Klikk på bildet for å forstørre.

God mat i Norge

God mat underveis

God mat og drikke er en vesentlig, og stadig viktigere, del av ferieopplevelsen, og det bør jo ikke være annerledes med en Norges-ferie. Vi vil spise god, gjerne lokal mat, underveis, og det er alltid stas å komme hjem med kofferten full av delikatesser og spesialiteter som forlenger feriefølelsen.

Hanen

Trenger du hjelp til å finne fram til godsakene langs veien, kan Hanen hjelpe.

Dette er en medlemsorganisasjon for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske, og svinger du av veien der du ser et skilt langs veien med hanen på, så følg skiltet! Da er du garantert en god opplevelse.

Her har vi plukket én gardsmatbedrift fra hvert fylke, og de fleste av disse tilbyr også servering og andre aktiviteter. På Hanens hjemmeside finner du fyldig oversikt over hvor i landet du får kjøpt lokale oster, pølser, saft, honning og mye annet godt, samt gode serveringssteder, overnattingsmuligheter og annet med ruralt tilsnitt og solide røtter.

Akershus: Bondebakst i Frogn

Seks driftige kvinner startet hjemmebakeriet Bondebakst for for 15 år siden, og lager blant annet smurte kakelefser, rømmebrød, potetlefser, flatbrød og formkaker.
Smebølveien 41, Ås

Aust-Agder: Hjembu gård

Selger kortreist mat som carpaccio av hjort, elgburgere, rådyrcarré, bær, grønnsaker og mye annet. På Hjembu er man svært bevisst på å ta vare på kulturarv og -landskap.
Hjembu, Risør

Buskerud: Hamremoen gård

Hamremoen gård har overnatting, restaurant og gårdsbutikk med produkter fra gården og småskalaprodusenter i nærheten. Mye aktiviteter for familier. Skollenborg, Kongsberg

Finnmark: Porten til Finnmark

Kaffebar og gårdsmatutsalg ved E6. Porten til Finnmark har hjemmebakst og nye vrier på tradisjonelle, nordnorske retter.
Langfjord Bygdetun, Langfjordbotn

Hedmark: Eggen gardsysteri

Økosertifisert ysteri i en slektsgård fra 1700-tallet. Eggen gardsysteri ligger i ei lita bygd 700 meter over havet i Tolga kommune. Salg av egenprodusert, økologisk ost, melk og kjøtt.
Eggen, Vingelen

Hordaland: Lutro gard

Her hermetiseres og selges moreller, plommer, pærer og epler. Du får også kjøpt fjellaure, sauekjøtt, lefser og syltetøy på Lutro gard. Vil du bli lenger kan du overnatte i hytte med utsikt til Folgefonna.
Lutro, Lofthus

Møre & Romsdal: Den glade ku

Har du ikke smakt Nordmøre-spesialiteten mølsgraut før, er det hos Den glade ku du skal prøve dette søte pålegget av kumelk. Selger også hjemmebakte varer, frukt og bær.
Vågbø,Tingvoll

Nordland: Breiflabben AS

Dette mikrobryggeriet kan by på unike ølopplevelser med navn som Ainnesbrygg, Kvalbrygg, Nordlysbrygg og Sjarskbrygg. Breiflabben lager også is med lokale ingredienser som blåbær, multer og honning. Har matservering, kaffebar, omvisning og utsalg.
Prinsens gate 6, Andenes

Nord-Trøndelag: Gangstad gårdsysteri

Tilbyr tolv ulike iskremer laget på melk fra egne kyr, og har vunnet priser for sine oster. Gårdsbutikken til Gangstad gårdsysteri selger også hjemmelaget marmelade, kjeks og annet fra lokale produsenter. Del av Den gyldne omvei (se egen omtale).
Nessetveien 11, Inderøy

Oppland: Noraker rakfisk

Kanskje Norges beste rakfisk. Noraker rakfisk har i alle fall vunnet folkejuryens pris hele elleve ganger under Rakfiskfestivalen. Moderne produksjon av tradisjonell delikatesse.
Noraker Gård, Aurdal

Oslo: Fenaknoken

Delikatessebutikken Fenaknoken formidler norsk matkultur midt i Oslo sentrum, med hovedvekt på spekemat. Fantastisk fenalår, badsturøkt reinsdyrhjerte, gravet sik og mye annet godt.
Tordenskioldsgt. 12

Rogaland: Ryfylkebutikken

Ryfylkebutikken selger bakverk, kjøtt, fisk, urter, saft, honning og annet godt fra lokale produsenter, i tillegg til kunst og husflidprodukter. Serverer komlemiddag hver torsdag!
Gea bygget, Årdal

Sogn & Fjordane: Breim gardsmat

Driver med tradisjonell melke- og bærproduksjon, og tilbyr også ulike hjemmelagde pølser. Breim gardsmat tilbyr overnatting med gode muligheter for fiske og brevandring. Du kan også bli med på hjortejakt, om det frister.
Breim, Byrkjelo

Sør-Trøndelag: Stabburet gårdsbutikk

Stabburet gårdsbutikk selger foredlede elgprodukter og tilbehør – som russiske erter og krydret tyttebær – i sesongen fra oktober til jul, og åpner ellers på forespørsel. Har også kafé, der alt er til salgs, inkludert møblene.
Moen Gård, Klæbu

Telemark: Aketun fisk

På denne familiebedriften i Fyresdal får du kjøpt sikkaviar, varmrøkt ål, gravet ørret, gjeddekaker og andre godsaker laget av selvfanget fisk fra området. Vil du virkelig finne roen, så leier Aketun også ut en hytte med sengeplasser for seks personer.
Fardal, Fyresdal

Troms: Vildenvang gårdsysteri

Ved Straumfjorden i Nordreisa får du ost laget av dagsfersk melk fra egne geiter. Gårdsbutikken Vildenvang har åpent hver lørdag, og selger også en rekke andre lokale spesialiteter, som urteprodukter fra Lien økologiske urtegård, siruper fra Reisa og geitmelksåpe fra Kronebutikken.
Straumfjord vest, Storslett

Vest-Agder: Lista lam og gårdsmat

Lager og selger ulike gourmet- og tradisjonsprodukter av lam fra gården, som har vært i slektens eie i over 400 år. Lista lam og gårdsmat baker dessuten flatbrød, lefser og potetkaker, og gårdsbutikken holder formiddagsåpent fredag til søndag.
Stave, Vanse

Vestfold: Gudum gård

På denne gården fra 1300-tallet får du blant annet kjøpt egg fra egne høner, lynghonning fra Botnedistriktet og en rekke husflidsprodukter. Den vikinginspirerte tradisjonsdrakten Vestfoldstakken kan du også bestille og få sydd på Gudum gård.
Gudum gård, Holmestrand

Østfold: Vestre Bjølsund gårdsbutikk

Vestre Bjølsund gårdsbutikk kan du blant annet hamstre gårdsoster fra Østlandet, Vansjøfiskerens gjeddekaker, økologisk mel fra Østfold, urteprodukter og lokale grønnsaker, frukt og bær.
Ryggeveien 297, Rygge

Klikk på bildet for å forstørre.

Ganefart

Norsk veikromat har et velfortjent dårlig rykte, men det finnes etter hvert mange hederlige unntak.

Steder som tilbyr gode matopplevelser langs norske veier blir blant annet trukket frem og hedret gjennom Ganefart – en konkurranse som arrangeres annen hvert år av Norges Bygdekvinnelag i samarbeide med Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge.

Årets konkurranse er i full gang, og kan følges på hjemmesiden til Norges bygdekvinnelag, og i forrige runde ble Gloppen hotell i Sogn & Fjordane hovedvinner. Det kåres også vinnere for åtte ulike regioner rundt om i landet, og her er regionsvinnerne fra 2010:

1. Finnmark og Troms: Birk husky, Melkefoss, Passvik
2. Nordland: Storjord hotel, Storjord, Røkland
3. Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal: Kongsvold fjeldstue, Dovrefjell
4. Sogn og Fjordane og Hordaland: Gloppen hotell, Sandane
5. Rogaland og Agder-fylkene: Sogndalstrand kulturhotell, Sogndalstrand
6. Telemark, Vestfold og Buskerud: Kjøkken Kroken, Hemsedal
7. Oppland og Hedmark: Oldemors Karjol, Jevnaker
8. Oslo, Akershus og Østfold: Marche, avdeling Kløfta, Ullensaker

Ta pause på bilferien

Det er viktig å ta en pause underveis, men ikke alle rasteplasser er like innbydende.

Reiser & ferie fikk derfor, med god hjelp fra Vegvesenets lokalavdelinger og andre veientusiaster, satt opp en liste med 26 anbefalte rasteplasser fra sør til nord.

(For mer detaljerte beskrivelser, se her.)

1. Tronvik, Vest-Agder
2. Honnevje, Aust-Agder
3. Østerholtheia, Aust-Agder
4. Filefjell, Oppland
5. Vingrom, Oppland
6. Liasand, Oppland
7. Strømbu, Hedmark
8. Sohlbergplassen, Hedmark
9. Langfoss, Rogaland
10. Hereiane, Hordaland
11. Steinstøberget, Hordaland
12. Mørkhølen, Hordaland
13. Mefjell, Sogn & Fjordane
14. Nes, Sogn & Fjordane
15. Hoelskeidet, Møre & Romsdal
16. Vassdølin, Sør-Trøndelag
17. Sandmoen, Sør-Trøndelag
18. Namsen, Nord-Trøndelag
19. Kobbskaret, Nordland
20. Kystriksveien, Nordland
21. Storvika, Nordland
22. Hellåga, Nordland
23. Akkarvikodden, Nordland
24. Torvdalshalsen, Nordland
25. Tungeneset, Troms
26. Lillefjord, Finnmark

TIPS TIL BILFERIEN: Få bilen klar

Skal du kjøre langt i sommer er det viktig å være beredt. Her er noen tips for hvordan du gjør bilen klar for ferien.
* Vær sikker på at bilen er i teknisk god stand. Sjekk i det minste dekk, olje og batteri, og få et verksted til å ta en titt om du er i tvil og skal kjøre langt.
* Med fullpakket bil bør lufttrykket i dekkene være 10 prosent høyere enn normalt.
* Sjekk at refleksvest og varseltrekant finnes i bilen og er lett tilgjengelig.
* Pakk det tyngste og største nederst og lengst frem i bagasjerommet for best mulig kjøreegenskaper og trygghet ved bråstopp. Ha kun myke ting i selve bilkupeen.
* Anskaff takboks om det blir trangt. Husk at deres skal holde ut med hverandre i lange strekk. '
Reiser dere med barn, så husk rikelig med underholdning, som (lyd)bøker, musikk, spill og filmer, men begrens tilgangen om de har lett for å bli bilsyke. Husk også å legge inn tid til flere pauser.
* En hund uten spesialsele ligger tryggest på gulvet på passasjersiden foran.

Kilde: naf.no

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag