Gå til sidens hovedinnhold

13 nye sykehjem i Oslo: Frykter parkeringskaos

Frp advarer:

Fra 2020 til 2023 skal det åpnes 13 nye sykehjem i Oslo, med svært få parkeringsplasser.

Det bygges og pusses opp sykehjem over en lav sko i Oslo for tiden, men mangelen av parkeringsplasser i prosjektene gjør Fremskrittspartiet bekymret.

- Vi er bekymret for antallet parkeringsplasser som er prosjektert inn. Gitt de erfaringene som er gjort på Ullerntunet og Ullern helsehus, hvor 36 parkeringsplasser skal dekke behovet til 150 pasienter og 250 ansatte, og det rapporteres om parkeringskaos, sier Frps førstekandidat i Oslo foran høstens valg, Aina Stenersen, til Nettavisen.

Les også

1000 NAV-ansatte får kun 11 parkeringsplasser

- Eldre benytter ikke sykkel

Stenersen mener byrådet med eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i spissen, rett og slett ikke har tatt hensyn til at de eldre også er avhengig av transport i hverdagen.

- Det rødgrønne byrådet har bestemt at parkeringsplasser skal reduseres fremover og at det skal legges til rette for sykling og offentlig kommunikasjon, men byrådet er nødt til å ta hensyn til at antall eldre dobles i Oslo frem mot 2020, sier hun, og påpeker:

- Eldre som har sine nære på sykehjem benytter ikke sykkel som sitt primære fremkomstmiddel. De er ofte avhengig av transport fra dør til dør. Vi tror heller ikke at brukerorganisasjoner i tilstrekkelig grad er blitt stilt spørsmålet «Hva er viktig for deg når vi bygger nytt sykehjem?», sier Stenersen.

Hun lover derfor flere parkeringsplasser dersom Frp får byrådsmakt etter valget.

- Vi i Frp vil prosjektere inn nok parkeringsplasser både til ansatte, pårørende og andre besøkende. God livskvalitet handler også om fremkommelighet, sier Stenersen.

Les også

Vil strupe kommunens egne parkeringsplasser

- Det blir parkering

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo, slår imidlertid tilbake mot kritikken.

- Det er fortsatt mulig å parkere på sykehjemmene våre. Det vil fortsatt være parkeringsplasser for de besøkende, sier Tellevik Dahl til Nettavisen.

Hun forteller at det er størrelsen på sykehjemmet som avgjør hvor mange parkeringsplasser det blir, uten at hun kan tallfeste hvor mange plasser de enkelte sykehjemmene vil få.

- Men Frp mener det blir for lite parkeringsplasser?

- Parkeringsnormen er til revisjon, så Frp må vente med å kritisere oss til vi har lagt fram den nye parkeringsnormen som kommer i høst. Men de sykehjemmene som er regulert etter den midlertidige normen viser også at det er mulig å besøke de som bor der, det er det ingen tvil om, påpeker Tellevik Dahl.

- Så det vil bli nok parkeringsplasser for de som vil kjøre til sykehjemmene?

- Det er vanskelig å si hvordan mobiliteten til Oslos innbyggere vil være i fremtiden. Flere og flere tar kollektivt, og flere og flere eldre bruker de rosa bussene som henter folk der de bor. Men det vil fremdeles være parkeringsplasser når vi bygger nye sykehjem, sier eldrebyråden.

- Vanskelig å spå

- Stenersen frykter at det vil bli parkeringskaos. Vil det ikke bli det?

- Jeg tror både hun og jeg skal være varsomme med å spå hva som skal skje, fordi vi ser at måten innbyggerne i Oslo forflytter seg på i 2019, er ganske annerledes enn for få år siden. Folk skal fortsatt ha lov å ha bil, og vi skal legge til rette for begge deler, sier hun.

Les også

De nye Oslo-prisene i bomringen: Her er taperne og vinnerne

Tellevik Dahl viser også til at utbyggingen av kollektivtrafikken, og at stadig flere eldre tar i bruk el-sykler, er viktige tiltak for at eldre skal kunne ta seg fram.

- Vi skal jo i neste periode i snitt åpne et sykehjemsrom om dagen, fordi vi forbereder oss på den veksten vi får i eldrebefolkningen om noen få år. Poenget er jo at vi bygger i en tid hvor vi faktisk bli færre eldre, sier eldrebyråden, og legger til:

- Det blir 13 nye sykehjem i Oslo, så det er en formidabel innsats.

Kommentarer til denne saken