*Nettavisen* Nyheter.

130 demonstranter innbrakt

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

Den yngste er bare 13 år gammel.

11.01.09 13:07

Det opplyste politiet på en pressekonferanse lørdag kveld.

- 130 personer er innbrakt av politiet. Ti av disse er under 16 år, og er blitt tatt hånd om av barnevernet og politiet. Den yngste er 13 år gammel, sa politioverbetjent John Roger Lund da Oslo politidistrikt oppsumerte lørdagens demonstrasjoner i Oslo sentrum.

Personene ble innbrakt av politiet etter en demonstrasjon som først startet ved Stortinget klokken 14 lørdag formiddag, og deretter satte kursen mot den israelske ambassaden.

Det som tilsynelatende så ut til å bli en fredelig demonstrasjon, utviklet seg nok en gang til å bli voldsomme opptøyer i Oslo sentrum.

Tidlig bråk
- Politiet var til stede for å sikre at de lovlydige demonstrantene fikk bruke sin yttringsfrihet og få fremføre budskapet sitt. Samtidig skulle vi sikre våre internasjonale forpliktelser overfor annen stats ambasade. De elementene i demonstrasjonen som ikke var interessert i budskapet, men å lage bråk, begynte tidlig med uønsket oppførsel som satte andre demonstranters helse i fare, sa stabssjef Johan Fredriksen som hadde ansvaret for etterretningen før og under demonstrasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Åserud, Lise

Formålet med dette skal ha vært å trekke med seg en større gruppe av de lovlydige demontstrantene i tumulter. Det ble også funnet to depoter av kastegjenstander som flasker og steiner langs demonstrasjonstogets planlagte rute.

Politiet lot seg imidlertid ikke provosere. Sammen med det politiet karrakteriserer som en formidabel innsats fra arrangørenes egne vakter klarte politiet å roe gemyttene til den lovlige delen av demonstrasjonen var avsluttet.

Da bare en hard kjerne av det ordensmakten klassifiserer som bråkmakere stod igjen utenfor den israelske amabasaden gikk politiet til aksjon med tåregass. Det var i forbindelse med denne aksjonen de fleste av de arresterte ble pågrepet.

De 120 personene som var over den kriminelle lavalder kan vente seg bøter på opp mot 9000 kroner. Ifølge politiet registreres og dimitteres disse fortløpende, og hvorvidt personene får bøter vil bli vurdert i hvert enkelt tilfelle.

Lillevolden arrestert
Politiet hevdet på pressebrifingen at det ikke lå strategi bak å arrestere Stein Lillevolden allerede før han sluttet seg til demonstrantene. De mener Lillevolden selv fremprovoserte pågripelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Egil Fujikawa Nes

- Vi hadde registrert et voldsbudskap på Blitz sine hjemmesider før demonstrasjonen. Da denne gruppen samlet forlot tilholdsstedet sitt valgte vi å gjennomføre en ransaking. Dette motsatte Lillevolden seg. Han hadde en gassmaske på kroppen og ble innbragt blandt annet med tanke på fremtidig ulovlig maskering i demonstrasjonen. Lillevoldens manglende deltakelse i demonstrasjonen kan han takke seg selv for, sa politioverbetjent Geir Ola Fredriksen.

Kjente til McDonalds-trussel
Politiet opplyser også at de kjente til sms-en som kan ha utløst ramponeringen av fem McDonalds-restauranter i Oslo. Likevel klarte de ikke å hindre angrepene på butikkene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Poppe, Cornelius

- Dette har med de samlede ressursene våre å gjøre, og hvordan vi velger å disponere disse. I løpet av hele lørdagen ble det registrert 14 skadeverk. Fem av disse var mot McDonalds og to var rettet mot politibiler. Når det gjelder McDonalds var vi i løpende kontakt med dem under hele demonstrasjonen.

- Det gleder oss at det ikke er rapportert noen personskader fra disse hendelsene. Det er det heller ikke fra andre hendelser som knyttes til demonstrasjonen, sier Fredriksen.

1397

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag