RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

130 tusen milliarder stuet bort i skatteparadiser

Foto: - (Afp)
Sist oppdatert:
Vanvittige tall lekket i ny rapport

Den superrike eliten verden over har utnyttet smutthull i mellom-statlige skatteregler og klart å gjemme bort 21 billioner dollar, eller nærmere 130 tusen milliarder kroner.

Det er like mye som Japans og USA sitt BNP lagt sammen, ifølge James Henry, en tidligere sjeføkonom fra konsulentselskapet McKinsey.

I rapporten , som er lekket til avisen The Observer, kommer det frem at private banker har hjulpet til med å skjule det vanvittige beløpet i skatteparadiser som Sveits og Cayman Islands.

Bankinnskudd doblet
Det er tydelig at bankbransjen er i vekst, tross finanskrisene de siste årene.

Verdens ti største banker, inkludert banker som Credit Suisse, UBS og amerikanske Goldman Sachs, kontrollerte mer enn 40 billioner kroner i 2010, det er mer enn dobbelt så mye som bare fem år tidligere, skriver Henry, ifølge The Guardian.

Rapporten hevder også å kunne bevise at de kumulative verdiene som er flyttet ut av verdens u-land og inn i skatteparadisene siden 1970, ville være mer enn nok til å betale ned hele u-landsgjelden.

Gjelden fordeles på alle
Særlig oljerike stater med en internasjonalt mobil elite, har sett store verdier forsvinne over ut av landene og inn på private konti i skatteparadisene. For eksempel så skal over 1800 milliarder kroner ha forsvunnet ut av Nigeria siden 1970-tallet.

- Problemet er at verdiene i disse landene er fordelt på svært få hender, mens gjelden er fordelt på resten av befolkningen.

- Disse estimatene avslører en gigantisk svikt. Forskjellen mellom fattig og rik er mye, mye større enn hva de offisielle statistikkene viser, men politikerne stoler fremdeles på ideen om at velstand treffer toppene og fordeles utover i befolkningen, står det i rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere