*Nettavisen* Nyheter.

1.300 privatpersoner med høringssvar om leger

ENGASJERT: Mange engasjerte seg om legers reservasjonsmulighet. Her er helseminister Bent Høie (H) i diskusjon med lege Gro Nylander (i midten) og blogger Susanne Kaluza som dro igang mye av folkeopprøret mot lovforslaget. Foto: (Side2/ Trine Stalsberg)

Hele 1.300 privatpersoner sa sin mening i høringen om reservasjonsmulighet for leger. – Det har gjort inntrykk, sier helseminister Bent Høie (H).

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Høringsfristen gikk ut onsdag, og en opptelling torsdag viser at det kom inn 1.628 høringsuttalelser totalt. Rundt 1.300 av dem var fra privatpersoner.

– Jeg kjenner ikke til at det har vært et så stort engasjement fra privatpersoner i noen tidligere høring. Det har gjort inntrykk, sier Høie.

De fleste negative

253 kommuner har kommet med sine innspill, i tillegg til at 49 organisasjoner og 26 offentlige organer har sendt inn høringsuttalelser. De fleste høringsinstansene var negative til forslaget om en reservasjonsmulighet for fastleger. Av kommunene som har levert uttalelse, var 26 for og 224 imot forslaget.


– Det store antallet uttalelser viser at spørsmålet om legers reservasjon vekker stort engasjement i alle deler av samfunnet. Dette engasjementet er den viktigste årsaken til at regjeringen valgte å legge bort forslaget om en reservasjonsmulighet. Vi arbeider nå med en skisse til alternativ løsning. Høringsuttalelsene vil bli oppsummert og vil være et viktig premiss for den alternative løsningen, sier helseministeren.

Det endelige antallet høringsuttalelser vil være klart først om noen dager, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Trakk forslaget

Høie kunngjorde fredag for én uke siden at det opprinnelige forslaget om at leger skal få reservere seg mot å henvise til abort er trukket.

Da ble det også kjent at regjeringen, KrF og Legeforeningen i lengre tid har jobbet med en alternativ løsning til ordningen med reservasjonsrett for fastleger i abortsaker.

Den nye forslaget ble ikke presentert fredag fordi det fortsatt gjensto noen detaljer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.