RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En norsk soldat på KNM «Helge Ingstad» holder utkikk med det norske lasteskipet «Taiko» som har vært med på og frakte vekk 1.300 tonn kjemiske våpen fra Syria.
En norsk soldat på KNM «Helge Ingstad» holder utkikk med det norske lasteskipet «Taiko» som har vært med på og frakte vekk 1.300 tonn kjemiske våpen fra Syria. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret (NTB scanpix)

1.300 tonn kjemiske våpen fjernet fra Syria

Sist oppdatert:
Den siste lasten med kjemiske stridsmidler som var planlagt fjernet fra Syria, ble mandag fraktet ut av landet. Men OPCW fortsetter etterforskningen i landet.

Til tross for at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) nå er ferdig med den historiske operasjonen i Syria, blir den værende i det borgerkrigsherjede landet.

Mistanken om at Bashar al-Assad har brukt klorgass mot sin egen befolkning skal nemlig bekreftes eller avfeies.

Mandagens last forlot den syriske havnebyen Latakia på det danske skipet Ark Futura. Det opplyste generaldirektør Ahmet Uzumcu i OPCW mandag ettermiddag.

Milepæl

- En viktig milepæl ble i dag nådd, sier Uzumcu.

Regjeringen i Damaskus har nå levert fra seg de kjemiske våpnene og stridsmidlene som ble deklarert til OPCW i forbindelse med avtalen som ble inngått med Russland og USA i fjor.

Syria oppga til OPCW at landet hadde til sammen 1.300 tonn kjemiske våpen og kjemiske stridsmidler.

Den første transporten av kjemiske våpen og stridsmidler fra Syria ble gjennomført 7. januar, og fristen for utlevering av kjemivåpnene har blitt utsatt flere ganger.

Arbeidet ikke over

I henhold til planen skal alle kjemivåpnene som er fraktet ut, ødelegges innen 30. juni.

Men selv om våpnene nå er uten av landet, vil ødeleggelsen av kjemivåpnene ta om lag fire måneder, ifølge OPCW.

Arbeidet inne i Syria er heller ikke over, opplyser Uzumcu. Etterforskningen av påstandene om at Syrias regjering har brukt klorgass, vil fortsette.

- Vi håper å konkludere så snart så mulig, sier Uzumcu. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere