13.000 i norske asylmottak - 8.000 skulle ikke vært der

MOTTAK: Jarlen Asylmottak på Kyrksæterøra er ett av mange asylmottak i Norge.

MOTTAK: Jarlen Asylmottak på Kyrksæterøra er ett av mange asylmottak i Norge. Foto: Henrik Sundgård (NTB scanpix)

Over halvparten av beboerne på asylmottak skulle ikke vært der.

Onsdag ble det kjent at landets største driver av asylmottak, Hero Norge AS, i 2014 tjente 30 millioner kroner på asylsøkere i Norge.

Les Gunnar Stavrums blogg.

Tall fra UDIs 2013-regnskap viser at asylsøkeren i gjennomsnitt kostet 150.950 kroner. Av beløpet gikk 105.850 kroner til mottaket, 14.800 kroner til vertskommunen, mens 30.300 gikk til asylsøkeren som lommepenger.

NOAS frykter at regjeringens økte fokus på uttransporteringer, indirekte vil føre til at flere blir sittende på asylmottakene lenger.

Over halvparten skal bort
I dag sitter 13.020 personer i norske asylmottak. Av disse har godt over halvparten fått sine saker ferdigbehandlet.

NOAS frykter at regjeringens økte fokus på uttransporteringer, indirekte vil føre til at flere blir sittende på asylmottakene lenger.

Over halvparten skal bort
I dag sitter 13.020 personer i norske asylmottak. Av disse har godt over halvparten fått sine saker ferdigbehandlet.

Tall fra Utlendingsdirektoratet viser at 5.178 personer i mottak har fått oppholdstillatelse og som venter på å bli bosatt. 2.930 personer i mottak har fått endelig avslag på asylsøknaden sin, og skal returneres til hjemlandet.

Av de 13.020 personene i mottak, er det altså bare 4.912 personer som venter på en beslutning om hva som skal skje med dem.

Mens de fleste som har fått innvilget opphold i Norge blir boende under to måneder på mottak før de får nytt hjem, må over 1.000 personer vente i mellom ett og to år før de kan flytte ut i en kommune.

Klikk på bildet for å forstørre.

VENTETID: Tallene viser hvor lenge personer i norske mottak, som har fått enten avslått eller innvilget opphold, må vente før de blir uttransportert eller bosatt til norske kommuner. Klikk for større bilde. Foto: (UDI)

Les: KrF vil presse regjeringen til å ta imot 10.000 flyktninger. Der de selv har makt, sier de nei

Les også: Tybring-Gjedde vil opprette asylmottak med plass til 2 millioner asylsøkere

Frykter at det blir flere
Regjeringen har økt fokuset på uttransporteringer for å få ned antall personer i Norge som har fått avslag på oppholdstillatelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

FRYKTER FLERE I MOTTAK: Generalsekretær Ann-Magrit Austenå frykter at mangel på behandlingsressurser i UDI vil føre til at flere personer blir sittende i mottak fremover. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå sier at denne satsingen har en bakside, og at det fremover vil bli flere som lever i norske mottak.

- Regjeringen har prioritert å øke antall returer. For å oppnå dette, har man tatt av behandlingsressursene. Konsekvensen blir at store grupper med asylsøkere, som har høy innvilgelsesprosent, blir sittende lenger på mottak, sier Austenå.

Hun påpeker at det beste for asylsøkerne er å få muligheten til å komme i jobb, og bosette seg i det norske samfunnet.

- Lang ventetid er veldig passiviserende sier hun.

Må vente lenge
Av 13.000 mennesker på asylmottak, venter altså over 5.000 på å bli bosatt i kommunene.

Årsaken er at kommunene ikke sier ja til å motta mange nok flyktninger.

Her kan du se oversikten over hvor mange flyktninger de enkelte kommunene har sagt ja til å bosette i 2014 til 2016.

I gjennomsnitt må personer vente i 9 måneder for å bli bosatt.

- Kommunene sier nei primært på grunn av boligmarkedet og at det på sikt er for høye kostnader med integrering og bosetting, sier Austenå.

Hun sier at sentrale og kommunale myndigheter må snakke bedre sammen for å finne og løse flaskehalsene i de enkelte kommunene, slik at alle kan ta imot flere flyktninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.