*Nettavisen* Nyheter.

130.000 har denne sykdommen

Søndag makeres den tredje verdensdagen for psoriasis. 130.000 nordmenn lider av hudsykdommen i Norge.

29.10.06 11:56

(SIDE2): - Verdensdagen for psoriasis er i grove trekk en markering av dagen i forhold til det med psoriasis, og få satt en så alvorlig sykdom på dagsorden, sier forbundsleder ved Norsk Psoriasisforbund, Owe Stangeland til side2.

Målet for dagens markering er ikke bare å få mer fokus på sykdommen, men å holde fokus på sykdommen.

- Mange har kronisk hudsykdom som vises godt, på tross av nye medisiner og behandlingsmetoder. De pakker seg inn og havner i en sosial isolasjon, sier forbundslederen.

Redusert livskvalitet
Psoriasis er en hudsykdom karakterisert ved røde områder i huden dekket av sølv- hvite skjell. De vanligste lokalisasjoner er hodebunn, albuer, knær og nedre del av ryggen.

Det er en kronisk sykdom som rammer cirka tre prosent av befolkningen, og kan gi sterkt redusert livskvalitet.

Psoriasis er en systemsykdom som rammer flere organer enn hud og ledd. I år setter man derfor hovedfokus på psoriasis og følgesykdommer (komorbiditet).

Psoriatikere har også høyere forekomst av blant annet depresjon, hjerte-og karsykdommer og diabetes.

Vanskelig for unge
Stangeland mener det er viktig å vise at de som skjuler seg ikke er alene. Det er medisiner og det finnes håp for de som har slitet med det lenge, og de kan komme seg ut i arbeid, påpeker Stangeland.

- Det er viktig å få fram at det finnes hjelp, og spesielt for de som er yngre. Met det fokuset som det er på utseende i dag, så er det vanskeligere med en sykdom som vises så tydelig og legger igjen spor.

Rundt 125 millioner mennesker har sykdommen på verdensbasis.

I Norge vil dagen bli markert blant annet med et møte på SAS Scandinavia hotell ( Holbergs plass) kl 18.00 – 21.00 hvor Jahn Teigen vil opptre, det blir innlegg fra Harald T. Nesvik – leder i Stortingets Helse og omsorgskomite og foredrag av hudlege Anne Lene Krogstad.

I tillegg er det samling klokken 11.00 på Egertorget i Oslo, der det blant annet vil være tilgjengelighet for spørsmål.

FAKTA OM PSORIASIS:

- Psoriasis er et gresk ord og betyr utslettsykdom.

- 130.000 nordmenn har psoriasis.

- Psoriasis er en systemsykdom som skyldes ubalanse i immunsystemet. (T-celler) Dette fører til at sykdommen også kan manifestere seg også i andre organer.(ledd, mage/tarm og sirkulasjonsorganer).

- Man kan få psoriasis i alle aldre. Vanligst er det at sykdommen bryter ut i ungdomsårene.

- Årsaken til psoriasis er ukjent.

- Psoriasis kan utløses eller forverres av faktorer som stress, infeksjoner som streptokokk halsesyke og enkelte medikamenter.

- Sol er som regel svært gunstig for pasienter med psoriasis, og de fleste pasienter har mindre utslett i sommerhalvåret.

- Bad kan virke lindrende og avskjellende. Bad er viktig sammen med lysbehandling, fordi tørr, skjellende hvit hud vil reflektere de virksomme solstrålene.

(kilde: helsenett.no og norsk psoriasisforbund)

LES FLERE HELSESAKER HER.

Følg Side2 på mobilen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.