RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

14 av 430 politistudenter med fast jobb

Arne Johannessen Knut Storberget
Arne Johannessen Knut Storberget Foto: Scanpix
Arne Johannessen mener politistudentene er ført bak lyset.

Av de totalt 430 politistudentene som ble uteksaminert fra Politihøgskolen i juni, i år har 14 fått fast jobb. Lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, mener at studentene er ført bak lyset og at justisminister Knut Storberget er i ferd med å begå et løftebrudd, skriver VG mandag.

- Situasjonen er verre enn hva jeg trodde, sier lederen av Politiets fellesforbund, Arne Johannessen.

Han mener Norsk politi går i helt gal retning.

Politiets fellesforbund har hatt direkte kontakt med studentene som var ferdig i juni, for å kartlegge hvor de står jobbmessig. 83 prosent har til nå svart. 14 har fått fast jobb, mens 93 er i sommervikariater, de resterende jobber enten med noe helt annet eller er arbeidsledige.

- Skal vi oppnå de mål som er det er bred politisk enighet om, og som justisministeren har lovet, må først alle som ikke bare de vel 400 studentene som er ferdige på Politihøgskolen få jobb, men også stillingene etter de 250-300 som går ut i pensjon hvert år må fylles opp, sier Johannessen.

To politimenn pr. 1000 innbyggere
I 2020 skal det være to politimenn per 1000 innbyggere. For å få det til å gå opp må det opprettes 300 nye politistillinger. Johannessen mener at Storberget nå er i ferd med å gå bort fra denne lovnaden.

Justisministeren sier at studieplass på Politihøgskolen ikke betyr fast jobb.

- Det er all grunn til å sette spørsmålstegn ved måten Politiets Fellesforbund driver sine gjentakende kampanjer. Erfaringene fra de tre siste årene viser med klar tydelighet at studentene for jobb, sier Storberget.

Justisdepartementet har utarbeidet en egen oversikt med hva som har skjedd med de uteksaminerte studentene fra Politihøgskolen:

  • Av de 393 som ble uteksaminert i 2010 hadde 362 jobb i politiet per 15. juni i år.
  • Per. 15. juni 2011 var det 211 ledige polititjenestemannsstillinger i landet.
  • De siste fem årene har antall studenter med jobb i politietaten ligget stabilt mellom 93,8 og 95,6 prosent.
  • Per 5. juli sto 183 av de 375 studentene som besto eksamen, som lønnsmottakere i politiet.
  • Antall årsverk i politiet var i fjor 14.104. Da Stoltenberg-regjeringen overtok i 2005, var det 12.258 årsverk.

- Freidig
I april hadde Aftenposten en sak om at det er vanskelig for uteksaminerte politistudenter å få seg fast jobb på grunn av kraftige innstramminger i politidistriktene. Justisminister Knut Storberget sa da at politistudentene oppførte seg freidig siden de krevde jobb før de var ferdig utdannet.

- Det er freidig å kreve jobb før man er ferdig utdannet. Det er ikke så mange yrkesgrupper som tør det, sier Knut Storberget til NRK Dagsnytt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere