*Nettavisen* Nyheter.

14 drept i uro vest i Kina

Beijing (NTB-DPA): 14 mennesker er drept i eksplosjoner og skyting helt vest i Kina, der muslimske uigurer lenge har klaget over diskriminering og undertrykkelse.

Tre personer er drept og to såret i tre eksplosjoner i den uiguriske byen Xinhe i Xinjiang-regionen, meldte nyhetsbyrået Xinhua lørdag. En av eksplosjonene rammet en frisørsalong, mens en annen skjedde på et marked. En tredje bombe eksploderte i en bil idet politiet nærmet seg.

Fredag ble dessuten en gruppe på elleve uiguriske menn fra Xinjiang drept idet de var i ferd med å krysse grensen til nabolandet Kirgisistan, opplyser kirgisistanske tjenestemenn. Ni av mennene ble skutt av kirgisistanske grensevakter, mens to andre ble drept av en lokal jeger, som oppdaget dem i fjellet like ved grensen.

Ifølge den uiguriske eksilorganisasjonen World Uighur Congress kan de elleve mennene ha vært flyktninger. Den ber om en uavhengig gransking av hendelsen.

Om lag 8 millioner av de 21,8 millioner innbyggerne i Xinjiang er uigurer, en hovedsakelig muslimsk folkegruppe med tyrkisk etnisitet.

Mange han-kinesiske migranter har flyttet til området de siste tiårene, og uigurene mener at disse har fått fordeler på bekostning av den opprinnelige lokalbefolkningen. Samtidig anklager kinesiske myndigheter mange uigurer for å drive med separatisme og terrorisme. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.