Se videointervju med statsminister Erna Solberg (H) her:

NYE NASJONALMUSEUM/OSLO (Nettavisen): Da statsministeren oppsummerte sitt 16. halvår som sjef for landet, fremhevet hun blant annet sykehussatsingen.

Men - ikke alle er fornøyd, og det benyttet vi anledningen til å fritte henne ut om.

- Relativt sett ligger Alta på fødetoppen i Finnmark med 251 fødsler i fjor, de har ikke en egen fødeavdeling med akuttfunksjoner. Hvorfor prioriteres ikke det?

- Det er to sykehus og har vært det lenge i Finnmark. Det ene er i Hammerfest og det andre er i Kirkenes. Det er basert på helheten av befolkningens behov i Finnmark, sier Solberg til Nettavisen i videointervjuet over.

Les også: Venter sitt 9. barn: - Det er 14 mil til Hammerfest, men er det akutt, teller sekundene

- Kan raskt flys til Tromsø

Som Nettavisen tidligere har omtalt, har Alta en fødestue med jordmor, som kan bruke lystgass ved behov.

- Alta har en flyplass som gjør at i vanskelige tilfeller, kan fødende raskt flys til Tromsø, sier statsministeren.

Les også: Sp-topp i Alta: - Jeg håper for alt i verden at hun blir ny helseminister

- De har en høy regularitet på flyplassen i Alta. Vi har laget en fødestue i Alta, det er ikke rom for tre akuttfunksjons-sykehus i Finnmark, slår hun fast.

Regjeringens beslutning står dermed fast:

- Vår vurdering er at det som gir best helhetlig dekning for Finnmarks befolkning er å ha et sykehus i Hammerfest, et i Kirkenes og et utvidet hjelpetilbud i Alta, gitt de kommunikasjonsmuligheter byen har.

Les også: Alta ble kåret til Norges styggeste by – hva skjedde?

- Ikke nok fødsler

Fra Alta til Hammerfest, hvor alle førstegangsfødende og fødende med overvekt eller komplikasjoner føder, er det 14 mil.

- Så du ser på dagens løsning som tilfredsstillende?

- Vi har sagt at vi skal utbedre helsetilbudet i Alta, det har vi gjort og det skal vi gjøre mer av fremover, men det vil være folk som har mye lenger vei og større vanskeligheter hvis vi ikke hadde hatt sykehus i Hammerfest eller i Kirkenes - til fordel for Alta.

- Det er ikke nok totalfødsler i Finnmark til å ha god kvalitet og godt nok personale på tre steder, sier statsminister Erna Solberg til Nettavisen.

Les også: «Kokkejævel» om opp- og nedturer: - På tunge dager angrer jeg