Gå til sidens hovedinnhold

147 dager til Ekebergparken åpner

Ekebergparken åpner 26. september. Innen den tid skal den gamle musikkpaviljongen gjenreises i moderne drakt.

EKEBERG: Ekebergskråningen ble kjøpt opp av kommunen fra 1889 med formål om å lage en folkepark. Det lå sosial- og helsepolitiske motivasjoner bak anskaffelsen. Parken skulle anlegges «af Hensyn til Befolkningens fysiske Sundhet».

LES OGSÅ: Slik blir det nye Ekeberg

– Parken ble raskt et utrolig populært utfluktssted. Her sydet det med folk, forteller sjefen for Ekebergparken, Ina Johannesen, og legger til:

– Utformingen av den gamle folkeparken legger premissene for det vi gjør i området i dag.

Parksjefen forteller at parkområdet på den tid ble skjøttet med stor omsorg av Oslo kommunes første bygartner, Marius Røhne. Med god hjelp av 400 beitende sau.

– Etter hvert ble vedlikeholdet trappet ned. En del av avtalen med kommunen er at vi har en skjøtselsplan for de ulike områdene av parken.

«Musikken»

Fra begynnelsen av 1900-tallet startet kommunen med gratiskonserter og musikkpaviljonger ble bygd flere steder. Disse ble ofte omtalt som «Musikken». «Musikken» på Ekeberg ble bygd rundt 1907 der Ekebergrestauranten ligger i dag. Den ble snart samlingspunktet i Folkeparken.

Med oppføringen av den første Ekebergrestauranten i 1916, ble «Musikken» flyttet litt sørover i skråningen. Her sto den fram til 1950-tallet.

Når parken åpner skal en ny glasspaviljong stå der den gamle «Musikken» lå. Det er den amerikanske kunstneren Dan Graham som står bak dette kunstverket.

LES OGSÅ: Gjenreiser Karlsborg-villaer

Ekebergrestauranten

Den andre Ekebergrestauranten sto ferdig i 1929. Bygget, som var utformet i en funksjonalist stil, var tegnet av arkitekt Lars Backer.

I 1997 ble restauranten nedlagt, og bygget forfalt i flere år. I 2003 kjøpte Christian Ringnes’ selskap, Eiendomsspar, bygget. Etter omfattende rehabilitering gjenåpnet restauranten i 2005.

LES OGSÅ: Vil behandle krigshistorien med respekt

Stier og benker

Langs stiene på Ekeberg finnes rester av murer og benker fra den gamle folkeparken.

– Vi kommer til å bytte ut benker som er i dårlig stand og sette ut benker der vi vet de har vært tidligere, forteller Johannesen. På stiene skal toppdekket rehabiliteres. Hovedstien skal belyses med lyktestolper som er nøye utvalgt for sitt behagelige og myke lys.

– Vi rydder litt for å skape noen utsiktspunkter, men dette gjøres forsiktig i samråd med fagfolk, sier parksjefen.

Vannreservoaret

Et vannreservoar ble bygget for å forsyne Oslo by med vann. Reservoaret ble bygget for å gli inn i naturen på Ekeberg.

Nå har det ligget ubrukt i mange år. Dette skal bli et spennende element i den nye parken, som en del James Turells installasjon «Sky Space». Her kommer også et vannspeil.

LES OGSÅ: Og navnet på skulpturparken blir...

LES OGSÅ: Marit lagde sin egen alternative skulpturpark

LES OGSÅ: Vi har ikke blitt sjarmert av en riking

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka