Gå til sidens hovedinnhold

- 15.000 til 20.000 foran Stortinget

- Dette er et kraftig signal til regjeringen, sier Natur og Ungdom-leder.

OSLO (NTB, Nettavisen): Tusenvis av engasjerte skoleelever gikk fredag ut i politisk protest for klimaet.

Ved 12-tiden var det stappfullt av engasjerte ungdommer foran Stortinget og i gatene rundt.

Følg NTBs direktesending fra skolestreiken i videovinduet.

- Nå har vi telt over 10.000. Og det kommer nye hele tiden, opplyser leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord til NTB.

Ved 13-tiden anslo Natur og ungdom at det var mellom 15.000 og 20.000 frammøtte.

– Dette er et kraftig signal til regjeringen, sier Eiterjord.

På forhånd var det ventet at minst 10.000 ville delta i aksjonen i Oslo og minst like mange i lignende aksjoner på over 70 steder rundt om i landet. Ifølge Natur og Ungdom er det minst 36.000 skoleelever som har deltatt rundt om i landet.

Les også

Audun Lysbakken: - Dette er et vendepunkt

14-åringene Julie Arctander og Emilie Irgens hadde tatt turen fra Sætre ungdomsskole i Hurum for å demonstrere. De frykter ikke kutt i goder som kjøtt og flyreiser for å redde klimaet.

– Vi må gjøre det som trengs. Det er derfor vi står her i dag, vi vil utgjøre en forskjell, sier de to til NTB.

Lurte klimastreikende elever

Et spesielt innslag under demonstrasjonen fredag var da NRK Satiriks og komiker Thomas Teige lurte de frammøtte. Teige utga seg for å være utviklingsminister Dag Inge Ulstein og holdt en appell der han blant annet lovet stopp i all oljeleting, melder VG. Det ble buet fra de frammøtte da arrangøren noe senere fortalte om hva som hadde skjedd.

Trondheim: - Tilløp til slagsmål

I Trondheim demonstrerte rundt 3.000 skoleelever, melder Adresseavisen.

Det var tilløp til slagsmål mellom ungdommer etter fredagens klimademonstrasjon i Trondheim, og politiet måtte spre dem, melder NTB.

Mange ungdommer var samlet på Trondheim Torg etter at demonstrasjonstoget var avsluttet, ifølge Trøndelag politidistrikt.

– Det har vært tilløp til slagsmål, og flere patruljer jobber nå på stedet for å få spredt ungdommene. Vi oppfordrer til å følge ordre fra politi og arrangør, opplyser politiet.

Det var varslet streik over 70 steder i landet, fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør.

Inspirert av svenske Greta

Greta Thunbergs skolestreik under det svenske valget i fjor høst har inspirert til elevstreiker verden over. Forrige fredag streiket anslagsvis 1,6 millioner ungdommer i om lag 123 land.

- Hvorfor skal vi utdanne oss for en framtid vi ikke får? Politikerne har snakket om å løse klimaproblemet lenger enn vi har levd, nå er det på tide at de får ut fingeren. Derfor går tusenvis av elever ut i skolestreik for klima 22. mars, uttalte Natur og Ungdom-leder Gaute Eiterjord i forkant av markeringen fredag.

Natur og Ungdom står som arrangør av streikene sammen med Grønn Ungdom, Miljøagentene og engasjerte enkeltpersoner. Også Sosialistisk Ungdom, AUF, Unge Venstre og Rød Ungdom har vært med på mobiliseringen.

Kommentarer til denne saken