15 år fengsel for voldtektsdømt basketballtrener

Foto: Christian Clausen (Arkivfoto: Christian Clausen, Østlandets Blad)

35 år gamle Emari Rashaad O’Garrow er dømt til 15 års fengsel for en rekke voldtekter.

10.01.14 14:58

Den 35 år gamle basketballtreneren Emari Rashaad O’Garrow er i Oslo tingrett dømt til 15 års fengsel for en rekke voldtekter. Dette er to år mer enn det påtalemyndigheten la ned i straffpåstand. Han må også betale til sammen 2 millioner kroner i oppreisning til ofrene.

Mannen ble dømt for 16 av 19 punkter i tiltalen, deriblant 12 voldtekter og tre tilfeller av å ha utnyttet sin stilling. Flere av ofrene var kvinner som han har vært trener for.

Du kan se en liste over overgrepene han er dømt for lenger nede i saken.

Overgrepene skjedde i perioden 2004 til 2012. O’Garrow er født og oppvokst i Los Angeles i USA, og kom til Oslo i 2004 for å spille baskettball. Senere ble han trener for et lag med jenter mellom 16 og 18 år.

- Han spurte om jeg likte det
En av dem fortalte dette da hun vitnet i Oslo tingrett:

- Jeg husker at jeg var full den kvelden. Flere andre var i leiligheten, men han fikk kastet dem ut etter hvert. Deretter voldtok han meg. Jeg prøvde å gjøre motstand og sa nei flere ganger, men han la meg på rygg og gjennomførte. Da han var ferdig kysset han meg og spurte om jeg likte det, sa kvinnen med lav stemme.

Tiltalen omfattet voldtekt av 13 kvinner og ytterligere ett forsøk. Flere av kvinnene anmeldte mannen først etter mange år, etter at politiet startet etterforskning. Baskettreneren har vedgått at han kan ha opptrådt ufint mot kvinnene, men har avvist at det på noe tidspunkt har dreid seg om voldtekt.

«Voldtektsatferd»
«I denne saken bør tiltaltes voldtekter ses i sammenheng og i et helthetlig perspektiv. Tiltalte har bedrevet noe som bør kunne karakteriseres som en voldtektsadferd mer eller mindre systematisk over en periode på omlag syv år. I disse årene har han konsekvent og suverent hevet seg over at det så vel i Norge som i hans hjemland er meget straffbart å tiltvinge seg samleie mot noens vilje. Dette viser hva man kan kalle et sterkt forbrytersk forsett. Hans fremgangsmåte – modus – har vært bevisst og utspekulert, ved at han i samtlige tilfeller har manøvrert seg på tomannshånd med kvinner som på ulike grunnlag har stolt på ham, hva enten det dreier seg om unge basketballspillere, venner eller kjærester (iallfall kvinner som mente seg- eller ønsket å være kjærester med tiltalte)» skriver Oslo tingrett og fortsetter:

«Tiltalte har som nevnt gjennomført voldtektene på en brutal måte uten å bry seg om deres protester, frykt, bønner eller smerte (...) De fornærmede har fortalt om at de ble presset ned av hans overlegne kroppsvekt og styrke, og at de ble holdt i fast grep og ikke hadde mulighet til å unnslippe, knapt røre seg».

Overgrepene
Flere av overgrepene skjedde om natten i leiligheter i Oslo som O’Garrow disponerte. Flere ganger skjedde dette etter fester hjemme hos ham. Flere kvinner har fortalt at det tok lang tid før de anmeldte forholdene fordi de hadde vært hos O’Garrow frivillig og derfor følte skyld, selvbebreidelse, maktesløshet og frykt for at de ikke ville bli trodd.

Dømt for voldtekt: En gang mellom september 2004 og februar 2005 en leilighet i Oslo kastet han en 16 år gammel jente ned på sengen, tok av henne klærne, la seg over henne, holdt henne nede, og voldtok henne mens kvinnen under store smerter bare ham stoppe.

Dømt for voldtekt: En gang i februar - mars 2005 i en leilighet i Oslo la han seg over en 17 år gammel jente og voldtok henne selv om jenta ba ham flere ganger om å stoppe og forsøkte å dytte ham vekk. Til tross for dette fullbyrdet han voldtekten, for deretter å voldta kvinnen enda en gang samme kveld.

Dømt for voldtekt: I mai 2005 på et hotell i Gøteborg i Sverige, kastet han en 18 år gammel jente ned i sengen på sitt hotellrom, la seg over henne og holdt henne fast. Han dro av henne undertøyet og voldtok henne mens kvinnen forsøkte å forhindre handlingen.

Dømt for voldtekt: Om natten søndag 22. oktober 2006 i en leilighet i Oslo voldtok han en 26 år gammel kvinne mens kvinnen ropte «no» og «don't do this».

Dømt for voldtekt: I april 2007 i en leilighet i Oslo voldtok han på nytt jenta som to år tidligere hadde blitt voldtatt i Sverige.

Dømt for voldtekt: I mai 2007 i en leilighet i Oslo, la han seg over en 30 år gammel kvinne, presset hendene eller en t-skjorte mot halsen hennes slik at hun ikke fikk puste og fryktet for sitt liv. I denne situasjonen ble kvinnen voldtatt.

Dømt for grov uaktsom voldtekt: Lørdag 17. juli 2010 i en for politiet ukjent leilighet i Oslo hadde mannen frivillig samleie med en 28 år gammel kvinne som fikk smerter under samleiet. Da hun ba ham om å stoppe holdt han handlingen til han fikk utløsning. Dette skjedde mens kvinnen ropte gjentatte ganger at han skulle stoppe. Mannen er for denne hendelsen dømt for grovt uaktsom voldtekt.

Dømt for voldtektsforsøk: 16. august 2010 en leilighet i Oslo, gikk han inn på soverommet en 26 år gammel kvinne, la seg over henne og forsøkte å voldta henne. Kvinnen skrek og forsøkte å dytte mannen vekk. Hun klarte det da hun bende fingrene hans bakover slik at han fikk vondt. Deretter løp hun ut i stuen. Mannen er for denne hendelsen dømt for voldtektsforsøk.

Dømt for voldtekt: I februar 2011 i en leilighet i en leilighet i Oslo, dyttet han en 21 år gammel jente opp mot en vegg slik at hun slo hodet. Han fikk henne deretter inn på soverommet, dro av henne klærne, holdt henne fastm og voldtok kvinnen mens hun hadde store smerter. Dette skjedde mens kvinnen forsøkte å gjøre motstand og forhindre voldtekten.

Dømt for voldtekt: 17. mai 2011, om morgenen i en leilighet i en leilighet i Oslo, kledde han av en 20 år gammel jente som sov på soverommet, la seg over henne, og holdt armene hennes fast og gjennomførte en fullbyrdet voldtekt. Under voldtekten våknet kvinnen og skrek «no» og «stop» gjentatte ganger, samt forsøkte å dytte og sparke ham unna seg.

Dømt for voldtekt: I januar eller februar 2012 i en leilighet i en leilighet i Oslo, gikk han inn på soverommet der en hvor en 24 år gammel kvinne sov på magen. Han tok av henne dynen og trusen, la seg over henne og forsøkte å voldta henne. Kvinnen våknet og forsøkte å gjøre motstand. Han presset henne tilbake i sengen og voldtok henne mens kvinnen gråt og ba ham stoppe.

Dømt for voldtekt: 5. mars 2012 i en leilighet i Oslo voldtok han en 19 år gammel kvinne. Kvinnen hadde gitt beskjed til Emari Rashaad O’Garrow om at hun ikke ønsket seksuell kontakt. Hun klarte først å snakke seg ut av situasjonen ved å spørre om et glass vann. Etter å ha fått dette, la O’Garrow seg likevel over kvinnen og voldtok henne.

Påtalemyndigheten frafalt en tiltale for voldtekt fordi man ikke kom i kontakt med den angivelige voldtatte kvinnen. Et annet punkt ble O’Garrow frifunnet for, det gjaldt den angivelige voldtekten av en kvinne han hadde voldtatt før. Retten er frifinner O’Garrow fordi den ikke kan være sikker på at kvinnen husker feil og blander sammen hendelsen med den første voldtekten.

Flere av kvinnene spilte på baskettlaget som mannen var trener for. Han er derfor dømt for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg sex.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.