RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«15-åring gjengvoldtatt»

Sist oppdatert:
- Hva betyr det at gjerningsmannen var av utenlandsk opprinnelse? spør TV 2 Nettavisens uavhengige debattskribent Henrik Færevåg. Han oppfordrer til mer åpenhet i dekningen av slike saker. Delta i debatten.

Dette er en vanskelig tråd. Den er vanskelig fordi den appellerer sterkt til de minst attraktive kreftene her inne, de rent rasistiske, som gjør tråden useriøs og uinteressant. Men også fordi den speiler en tydelig voksende holdning i samfunnet i fremmedfiendtlig retning. Det betyr at en ved å kaste seg på i hylekoret kan være med på å bygge opp under en slik tendens.

Men - det som ikke kan underslås er at det ligger en holdning bak slike saker som er hittil fremmed i vår kultur. Å dra en 15 år gammel jente inn i en bil midt på lyse dagen, for så å voldta henne etter tur, - hvis det er det som har skjedd - er bortimot fremmed i vår kriminalhistorie.

Likevel er det i dagens virkelighet ikke overraskende. Hvorfor? Hvilken manglende respekt for jenter generelt og denne spesielt, må finnes hos gjerningsmennene for å kunne gjennomføre noe slikt?

I den idiotiske pressedekningen av saken blir det sluppet ut at overgriperne var av utenlandsk opprinnelse. Hva betyr det? Var de svensker? Det er jo like over grensen. Dette er en type informasjon som er meningsløs. Norske redaktører. Hva holder dere på med? Jeg er overbevist om at journalisten som skrev det vet hvor de kommer fra og muligens hvem det var. Østfold er lite. Likevel velger han å skrive «utenlandsk opprinnelse». Er dette en type redigering han pålegger seg selv, eller er det ordre fra redaktøren.

Nå oppfordrer meldingen til fremmedhat. Fellesbetegnelsen utenlandsk opprinnelse gjør at mange føler seg uthengt. Er det somaliere, er det øst-europeiske, er det arabere, er det pakistanere, eller er det engelskmenn. Jeg tror vi har alt å vinne på åpenhet i disse sakene. Åpenhet omkring statistikk. Vite i stedet for å synse og tro.

I øyeblikket må vi også ha høyde for at det aldri har skjedd. Åpenhet vil også sannsynliggjøre muligheten for det. Hvis hendelsesforløpet er slik det er beskrevet sitter det i dag en knust familie et sted. De vil nå måtte belage seg på forsvarsadvokaters eneste mulighet for å redde sine klienter, ved å hevde at jenten ble med helt frivillig og at alt var greit inntil jenten ikke fikk pengene sine, eller noe slikt.

Det er vanskelig å si hva som er tøffest å takle, selve hendelsen eller det som skjer etterpå for offeret og offerets familie. Likevel er det noe vi må igjennom i et sivilert samfunn. Problemet er at også det blir sett på som en svakhet av mange av de gruppene som kommer inn under begrepet utenlandsk opprinnelse.

Strafferamme 21 år, skriver den hjernedøde journalisten. Hva er hensikten med den informasjonen? Ingen voldtekt har avstedkommet mer enn to-tre års fengsel i den norske rettstaten. De fleste overgriperne går fri.

Bør vi gi et råd til offeret og offerets familie? Det anstendige er selvsagt å vise ro og la rettsapparatet male. Men hvis hendelsesforløpet er som beskrevet, er det like greit å innrømme først som sist at hadde dette skjedd med våre egne barn ville den mest nærliggende løsningen, for de fleste av oss, blitt målt i kaliber og vært ganske så endelig.

Hva mener du? Delta i debatten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere