RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ETTERFORSKNING: Sjef for felles kriminalenhet og konstituert visepolitimester, Terje Kaddeberg Skaar under pressekonferanse på politihuset i Kristiansand.
ETTERFORSKNING: Sjef for felles kriminalenhet og konstituert visepolitimester, Terje Kaddeberg Skaar under pressekonferanse på politihuset i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

15-åring har tilstått drapene i Kristiansand

Sist oppdatert:
Politiet ber om to ukers varetekt med brev- og besøkskontroll for 15-åringen som har tilstått dobbeltdrapet i Kristiansand.

15-åringen som har tilstått dobbeltdrap i Kristiansand ble fremstilt for varetektsfengsling onsdag ettermiddag.

Motivet bak drapet er foreløpig ikke kjent.

Den siktede gutten var ikke til stede da fengslingsmøtet startet onsdag ettermiddag.

Den 15 år gamle gutten var i vitneavhør hos politiet tirsdag kveld og ble underveis presentert for en drapssiktelse. Da tilsto han umiddelbart at det var han som hadde drept Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (14) ved Wilds Minne skole mandag ettermiddag.

Den siktede 15-åringen har fått oppnevnt advokat Svein Kjetil Stallemo som forsvarer. Forsvareren har foreløpig ikke uttalt seg til mediene om saken.

I omgangskretsen

Flere spor ledet politiet til gutten, som ble konfrontert med en siktelse og tilsto nærmest umiddelbart tirsdag kveld. Han har gitt en detaljert forklaring til politiet i avhør, og politiet opplyser at de fester lit til hans forklaring.

– Vi har ingen konkrete holdepunkter for at det har vært flere enn én gjerningsperson, opplyser sjef for Felles kriminalenhet, Terje Kaddeberg Skaar.

DREPT: Tone Ilebekk (48) ble drept i dobbeltdrapet i Kristiansand mandag.  Foto: Politiet / NTB scanpix

Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble begge drept ved Wilds Minne skole mandag ettermiddag.

Politiet omtaler den pågrepne 15-åringen som en del av omgangskretsen til den drepte 14-åringen.

De to tok trolig bussen sammen til Lund før drapet skjedde. Politiet har imidlertid ikke funnet noen relasjon mellom 15-åringen og tobarnsmoren Ilebekk.

Politiet vil foreløpig ikke si om 15-åringen har oppgitt noe motiv for drapet.

– Siktede har gitt en forklaring som er detaljert, og det er en forklaring jeg ikke kommer til å dele med allmennheten. Det er viktig for politiet at den ikke gjøres kjent, sier Kaddeberg Skaar.

– Tragisk

Gutten tas nå hånd om av helsepersonell. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling i løpet av onsdagen.

– Dette var en tragisk sak i utgangspunktet. Saken er ikke mindre tragisk når det er en 15 år gammel gutt som står bak, sier Kaddeberg Skaar. Han ønsker imidlertid ikke å gå i detalj om hvordan den siktede 15-åringen har det eller hvordan han fremsto i avhøret.

DREPT: Skolegutten Jakob Abdullahi Hassan (14) ble drept sammen med tobarnsmoren Tone Ilebekk (48) utenfor Wilds minne skole i Kristiansand mandag ettermiddag. Foto: Politiet / NTB scanpix

Politiet opplyser at 15-åringen ikke er registrert med saker hos politiet fra før, men det er ikke opplyst noe om hva slags miljø gutten tilhører eller om hvor i Kristiansand han kommer fra.

– Nå er det også en ny familie som er kraftig berørt av denne tragiske hendelsen. Disse blir også fulgt opp, sier Kaddeberg Skaar.

De pårørende til begge drapsofrene ble orientert om tilståelsen tirsdag kveld og blir ivaretatt av krisepersonell.

Kriseteam

Kristiansand kommune iverksetter tiltak overfor elevene som går på den samme ungdomsskolen som den dobbeltdrapssiktede 15-åringen.

– Vi har orientert rektor som har den eleven, og vi setter i verk tiltak etter det som har skjedd, sier oppvekstsjef Arild Rekve til Fædrelandsvennen.

– Jeg vil gi uttrykk for lettelse rundt at en har tilstått. Det er full beredskap i kriseteam, og det jobbes systematisk i flere ledd. Nå er det tre familier som er rammet, sier ordfører i Kristiansand, Harald Furre, ifølge Fædrelandsvennen.

15-åringen og den drepte 14-åringen hadde spilt fotball i det samme idrettslaget, melder VG.

De to spilte ikke på samme lag ettersom de ikke var født samme år, men lagene har hatt mye med hverandre å gjøre. 15-åringen har ikke spilt fotball i klubben de siste par årene.

– Vi mottar nyheten med forferdelse, sier lederen av idrettslaget til VG.

Tips fra publikum

– Siktelsen var et resultat av en intensiv etterforskning som pågikk de første 30 timene. Alle de tipsene vi har fått fra publikum har vært nyttige for oss og er en del av det bildet som førte til dette, sier Kaddeberg Skar.

Politiet sier de har en formening om hva slags drapsvåpen som ble brukt, men vil ikke gå i detalj om det.

Få løpende oppdateringer av dobbeltdrapet her!

Politiet har fått inn over 60 tips fra publikum i arbeidet med å oppklare drapsmysteriet.

– En av de mer interessante opplysningene vi har fått inn fra publikum, gjelder bevegelsene til gutten før drapet fant sted. Vi har fått vite at han tok buss fra Kristiansand sentrum klokken 15.30 og gikk av på Lund nær skolen og åstedet for drapet. En busstur på rundt 10-12 minutter. Det betyr at han var i nærheten av åstedet fra rundt klokka 15.42, sa sjefen for felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Les også: Politiet: - Vi har konkrete spor å gå etter

Familievennen Mona Maalin sier hun så Hassan gå ned Markviksveien med en annen gutt, 20 minutter før hun hørte sirenene.

– Han var høyere enn Jakob og hadde norsk, eller i alle fall ikke afrikansk utseende. Han hadde også en ryggsekk på seg, sier hun til Fædrelandsvennen.

Les også: Politiet uten spor i Kristiansand - ber vitner melde seg

Saken fortsetter under bildet.

Wills minne skole, Kristiansand. Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble funnet knivstukket ved skolen mandag ettermiddag.


Sikret mobiler

Politiet har bedt om flere tips for å finne ut hva 14-åringen skulle i området. Skolen 14-åringen går på, Fiskå skole, ligger i Vågsbygd, rundt 7-8 kilometer fra der han ble drept.

– Vi er veldig interessert i å komme i kontakt med personer som vet hva avdøde hadde å gjøre på Lund. Hadde han avtale med noen? Skulle han treffe noen? Vi tar gjerne imot tips, sa Skaar.

Les også: Tone Ilebekk (48) ble drept i Kristiansand

Les også: Jakob (14) drept i Kristiansand

Skal ha gjort interessante funn

Ifølge VG har politiet funnet de det betegner som «interessant informasjon» på mobilen til den drepte 14-åringen. Også Ilebekks mobiltelefon er sikret, opplyser politiet.

48 år gamle Ilebekk var ute og luftet hunden da hun ble knivstukket.

Saken fortsetter under bildet.

SORG: Blomster er satt ned ved Wilds Minne skole der en kvinne og en gutt ble knivstukket mandag og døde senere av skadene.

Samlet i sorg

Tirsdag kveld var venner og etterlatte av de to drepte samlet ved Wilds Minne skole. Flere tente lys og la ned blomster ved politisperringene.

– Jeg så ham i går på skolen. Dette er helt uvirkelig, sier Christoffer Røstad (14), en skolekamerat av Hassan, til Fædrelandsvennen. Det somaliske miljøet i byen samlet seg i lokalene til Den somaliske komité.

– Når en slik tragedie skjer, blir vi som et kriseteam for familien, sier komitéleder Abdifatah Mohamed Hirsi til VG.

– Hun var et menneske med stor rettferdighetssans, og hvis det er slik at hun har grepet inn for å hindre at noen andre ble skadd, ville det vært veldig likt henne, sier Lars Einar Aas som kjente tobarnsmoren Ilebekk.

Undervisning som normalt

Kristiansand kommune opplyser at undervisningen på Fiskå skole og Wilds Minne skole går som normalt fra onsdag, men at noe av undervisningen ved Wilds Minne kan skje i andre bygninger fordi politiets undersøkelser på skolegården fortsetter. Oppvekstdirektør Arild Rekve oppfordrer samtidig alle foreldre til å være tilgjengelige og lyttende til barna sine i tiden fremover.

– Mange er berørte og mange barn får mye informasjon gjennom mediene, sier Rekve. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere