*Nettavisen* Nyheter.

15-åring nektet giftemål - fikk skåret over halsen

Foto: Scanpix

Jente brutalt drept da familien nektet å gifte henne bort.

01.12.12 15:31

To menn er arrestert for å ha skåret over halsen på en jente i Afghanistan etter at familien nektet å gifte henne bort, opplyser afghansk politi.

Jenta ble brutalt drept onsdag da hun hentet vann i elven i en landsby i provinsen Kunduz.

- De to mennene angrep henne og skar over halsen med en kniv. De ble arrestert og sitter i varetekt, sier talsmann for politiet, Sayed Sarwar Hussaini, til nyhetsbyrået AFP.

Talsmannen sier at en av de mistenkte hadde fridd til jenta, men at familien hadde avvist tilbudet om giftermål.

Ekstrem vold mot kvinner
Ekstrem vold mot jenter og kvinner er et stort problem i Afghanistan, selv et tiår etter at USA og Nato styrtet det brutale regimet til det kvinnefiendtlige Taliban.

87 prosent av afghansk kvinner har opplevd fysisk, seksuell eller psykisk vold eller tvangsekteskap, ifølge tall fra den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam.

I 2009 ble det innført en lov i Afghanistan som skulle beskytte kvinner mot vold. Loven førte til kriminalisering av blant annet barneekteskap og tvangsekteskap.

Men FN sier det fortsatt er en lang vei å gå før afghanske kvinner lever under total beskyttelse fra strenge islamske lover og tradisjoner.

Les flere utenrikssaker:

Kvinne (20) halshogget
I forrige måned ble en 20 år gammel kvinne halshogget av sin svigerfamilie da hun nektet å jobbe som prostituert, ifølge politiet. Fire personer ble arrestert for det brutale drapet.

I september ble fem personer arrestert for å ha pisket en 16 år gammel jente fordi hun angivelig hadde hatt et forhold til en gutt.

Jenta ble pisket 100 ganger foran de eldste og familien i en landsby i provinsen Ghazni. Kjæresten ble ilagt en bot.

Ugifte jenter blir gjerne isolert bak hjemmets fire vegger, og får ikke lov til å pleie kontakt med menn utenfor familien.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.