Gå til sidens hovedinnhold

15-åring voldtok 14 åring - fikk nei til ungdomsstraff

Lagmannsretten gjorde et unntak fra hovedregelen om at barn ikke skal i fengsel.

Norske domstoler pleier ikke å idømme vanlig fengselsstraff for forhold utført av barn, men valgte å gjøre et unntak for gutten som i dag er 17 år, men som var 15 år da han ranet og voldtok en jente.

Det var Rett24 som først omtalte saken.

Gutten er i dag 17 år gammel. I november 2018 ble han dømt til fire års fengsel i Oslo tingrett. I tillegg ble han dømt til å betale 200.000 kroner i erstatning til jenta han voldtok.

Mannen både voldtok og ranet den unge jenta.

Hendelsen skjedde ved en barnehage sentralt i Oslo i desember 2017. Den unge jenta hadde avtalt møte med gutten. De gikk videre til en barnehage i nærheten. Dit kom også en gutt maskert med hette.

Truet på livet og voldtatt

- Vil du at jeg skal bruke kniven, ble jenta blant annet truet med. Hun ble også fraranet en Iphone og en genser av de to guttene.

Etter ranet, ba jenta om å få gå fra stedet. Hun ble holdt tilbake av tiltalte som blant annet sa:

- Nevn én god grunn til at jeg ikke skal stabbe deg eller drepe deg her og nå?» og «hvis du er død kan du ikke si noe», og fortsatte med å si at jenta kunne komme unna med livet, hvis hun hadde sex med ham. Deretter voldtok han henne.

Ønsket ungdomstraff

I retten ville ikke gutten si hvem den maskerte var. Han erkjente forholdene han selv hadde gjort, og ønsket i utgangspunktet ungdomstraff for handlingen. Det fikk han ikke. Han ble altså dømt til fire års fengsel, hvorav tre ble gjort betinget med en prøvetid på tre år.

Dommen ble anket til Borgarting lagmannsrett, som nå har stadfestet dommen. Lagmannsretten mener blant annet at ungdomstraff ikke er riktig for den unge mannen.

«Særlig overtredelsen etter tiltalen post I (voldtekten) er så alvorlig at allmennpreventive hensyn med styrke taler tale mot at det idømmes ungdomsstraff. Lagmannsretten viser videre til at selv om tiltalte har samtykket til at det kan idømmes ungdomsstraff, fremstår han som lite motivert og egnet til ungdomsstraff. Han bor i dag sammen med sin bror. Han går ikke på skole, har ikke jobb og har for lagmannsretten ikke kunnet redegjøre for hva han benytter dagene til. Han opplyser at han ønsker ungdomsstraff fordi han ikke vil være isolert og fordi han ikke kan leve som kriminell. Han gir imidlertid samtidig uttrykk for at han ikke har behov for hjelp foruten bistand til sinnemestring.» siterer rett24.no fra Borgarting lagmannsrett.

Tiltalt for nye forhold

Lagmannsretten skriver at voldtekten og ranet i utgangspunktet ville gitt gutten seks års fengsel, hvis han var voksen. På grunn av hans unge alder, er han altså dømt til fire års fengsel. I tillegg er en betydelig del av straffen gjort betinget.

Den 17-år gamle gutten er andre generasjons innvandrer med kulturell bakgrunn fra Somalia. Også hans bror er tidligere dømt for voldtekt og ran.

I dag sitter 17 åringen og hans bror på tiltalebenken i Oslo tingrett sammen med fire andre ungdommer med bakgrunn fra Somalia. Der er alle tiltalt for ran.

17-åringen er i tillegg å ha kommet med sterke skjellsord til politiet i forbindelse med arrestasjon, samt for trusler mot en ansatt i barnevernet.

Les også

Ranstiltalt: - Han bare løp fra klokka si

Kommentarer til denne saken