*Nettavisen* Nyheter.

15-åringer tente på skole

UTBRENT: Slik så det ut på Grefsen skole etter flammenes herjinger. Nå er to gutter frifunnet for å ha tent på skolen med vilje. Foto: Oslo brann- og redningsetat

Regningen kom på 1,3 millioner etter at de to guttene tente på to sofaer slik at skolen tok fyr.

11.11.08 21:20

(iOslo.no) Nå slipper guttene trolig unna med et par tusenlapper i bot, etter skolebrannen på Grefsen barneskole i åpril i år. De to er i en fersk dom fra Oslo tingrett frikjent for å ha antent bygningen med vilje.

- Uaktsomt
Det var lørdag den 12. april i år at de to guttene tok seg en tur bortom skolen og tente på to sofaer slik at en hel paviljong ble ødelagt.

- Retten har kommet til at de startet brannen uaktsomt. Det er noe man bare kan ta til etterretning, sier politiadvokat Frank Grimstad Jensen ved Oslo politidistrikt til iOslo.no.

Han var aktor i saken, og hadde lagt ned påstand om betinget fengselsstraff for de to. Guttene har imidlertid innrømmet å ha tent på de to sofaene, og vil få et forelegg for uaktsomhet.

- Det er ingen tvil om at de forårsaket brannen, men retten trodde på deres forklaring om at det ikke var med forsett, sier Grimstad Jensen.

Han utdyper at forelegget sannsynligvis vil ligge i størrelsesordenen noen tusen kroner, men understreker at forelegget ikke er gitt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Oslo brann- og redningsetat

Kjøpte lighter og fyrstikker
Det var på lørdagskvelden de to guttene møttes på en kiosk, hvor de kjøpte to fyrstikkesker og en lighter. På vei hjem fikk de øye på to sofaer, som sto oppstilt ved en paviljong på Grefsen barneskole.

Sofaene sto i vinkel rundt bordtennisbordet, og de to guttene fikk et innfall om å tenne på sofaene.

Begge to har forklart at de prøvde å tenne på med lighteren og fyrstikkene, men flammen ble ikke større enn en telysflamme. De forklarte også at flammene etter hvert ble noe større, før de forlot stedet uten å slukke og uten å se seg tilbake.

- Trodde det ville slukke
- Jeg trodde flammene ville slukke av seg selv, har begge to forklart i retten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm / SCANPIX

Da de fant ut at det hadde begynt å brenne på skolen bare minutter senere, løp de opp på skolen og meldte seg for politiet. Der skal de ha gitt beskjed om at det trolig var de som hadde forårsaket brannen.

Siden de to guttene var tiltalt for forsettlig å ha tent på skolen, måtte de ha innsett at de forårsaket den faren de gjorde for å bli dømt i denne saken.

Frifunnet
«Begge de tiltalte har forklart at de ikke hadde til hensikt å tenne på skolen og at de heller ikke anså det som noen mulighet at skolen kunne ta fyr som følge av at de tente på sofaene. Tvert imot har de tiltalte forklart at de var sikre på at flammene i sofaene ville dø ut.», heter det i dommen.

Retten mener det ikke er sannsynlig at de to har forklart seg falskt, på grunn av deres presise forklaringer og manglende motiv.

«Det fremstår heller ikke sannsylig at de tiltalte har ønsket å tenne på skolen for å få dekket et spenningsbehov, eller av andre grunner», står det videre.

Dermed ble de to guttene frifunnet.

Vil ikke anke
- Jeg tror ikke vi kommer til å anke dommen, sier Grimstad Jensen.

Skadene på skolen har kostet over 1,3 millioner kroner å utbedre. Rektor Ragnhild Palm Andersen på Grefsen skole var ikke tilgjengelig for en kommentar tirsdag.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.