*Nettavisen* Nyheter.

15 dømt for barneran i Oslo – fem i fengsel

RANET: I denne tunnelen ved Stovner senter ble to unge gutter ranet av noen av ungdommene som nå er dømt i Oslo tingrett. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Flere andre av de 19 tiltalte i saken er dømt til fengsel av Oslo tingrett.

27.02.14 14:59

Oslo (NTB/Nettavisen): En 18-åring er dømt til halvannet års fengsel i barneranssaken, mens en 19-åring får ett års fengsel.

15 av de tiltalte ble kjent skyldig da dommen i den svært omfattende saken ble avsagt i tingretten torsdag. For fem av dem lyder dommen på ubetinget fengsel, mens to er dømt til betinget fengsel. De fleste av de domfelte – hvorav mange er mindreårige – er ilagt samfunnsstraff.

De 19 ungdommene var tiltalt for til sammen 25 ran og tyverier fra barn og unge. Den yngste var ni år gammel da han ble ranet.

25 ran og tyverier
Ugjerningene skjedde våren og sommeren 2013 i Groruddalen. Nettavisen har tidligere laget en oversikt over hendelsene.

Du kan se den her: Nå skal barneranerne stilles for retten

I Oslo tingrett kom det frem at ungdommene stjal mobiltelefoner som de solgte for noen tusenlapper i Oslo sentrum. Å rane unge mennesker for verdisaker ble omtalt som «jackpot» og virksomheten ble gjort for å tjene lommepenger.

Tok tak i ungdommene
Tove S. Christiansen, som er koordinator for SaLTo-prosjektet i bydel Stovner - et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet - har tidligere fortalt Nettavisen at mange av ungdommene som var tiltalt i Oslo tingrett, nå har kommet seg vekk fra den kriminelle løpebanen. Det skjedde etter at ungdomsarbeidere tok tak i ungdommene som ble tatt av politiet sommeren 2013.

- Vi tok tak i én og én av disse ungdommene og sa at «nå står du ved et veiskille. Den ene veien vet du hvor fører. Den andre veien kan vi hjelpe deg med å gå», sa Christiansen til Nettavisen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.