15 i fyllearresten i Strömstad

Foto: (Scanpix)

Ved 17-tiden skjærtorsdag satt det 15 nordmenn i fyllearresten i Strömstad.

21.04.11 21:25

Allerede klokka 11 ble første mann satt inn i fyllearresten, en ung og litt krakilsk nordmann.

Denne mannen er også mistenkt for å utøve vold mot politiet, da han ble pågrepet.

- Han skal først bli edru, så skal vi ta han til avhør om den episoden. Det kan bety at han blir sittende over natten hos oss, sier nærpolitisjef i Strömstad, Henric Rørberg til Halden Arbeiderblad.

Ved 13.30 -tiden kunne den samme Rørberg fortelle til HA at da satt det 7-8 personer i fyllearresten.

- Alle er innbrakt for å være åpenbart fulle og drikke i offentlighet, sier Rørberg, som anslår at det er rundt 15.000 mennesker i gatene i Strömstad.

- Jeg føler vi har kontroll på situasjonen. Det går ganske greit for seg her i gatene i byen, selv om det selvsagt er noen som på liv og død skal skille seg ut, sier han.

Rørberg regner med at det begynner å roe seg ned ved 17-tiden, da de aller fleste setter nesa mot Halden.

Der venter en stor delegasjon med politi på hordene av biler og fulle ungdom.

Ordensforstyrrelse
Det er kommet inn fllere meldinger om at russ og rånere sjangler rundt i vegbanen på riksvei 22 ved Idd. Flere biler sto også parkert i vegbanen, slik at det er vanskelig å komme frem, melder politiet i Østfold til HA.

Kolonner på vei
Allerede i åttetiden torsdag morgen samlet det seg flere grupper med biler på bensinstasjoner og parkeringsplasser rundt om på Østlandet. Drøye to timer senere kom de første meldingene om fyll inn til politiet, skriver Halden Arbeiderblad.

En politipatrulje kom over en gruppe på 7-8 biler i Vestby. Det var noe uro på stedet med fyll og urinering, og samtlige ble bortvist fra stedet, skriver operasjonsleder i Follo politidistrikt, Øyvind Thoresen i sin logg.

Samtidig fikk politiet melding fra en person som hadde blitt forbikjørt av en «kortesje med rånere» i Eidsberg. Her hadde det sittet folk på taket til en av bilene, og derfra ble det kastet en flaske som traff melderens frontrute.

– Vi har ikke fått fatt på de som har gjort dette, men vi må anta at de er på vei mot Sverige og vi er obs på disse bilene, sier Thoresen til nrk.no.

Hjelper hverandre
I år har Østfold-politiet for første gang hentet inn hjelp fra kolleger i Sverige for å bistå ved arrestasjoner i Halden.

Dette innebærer at fire tjenestemenn fra Strömstad som skal bistå politiet i Halden. Det vil si at de ikke skal operere alene, og de har således fått begrenset politimyndighet av politimesteren i Østfold.

Polet stengt for fjerde året på rad
For fjerde året på rad er Systembolagene i Strömstad stengt, på grunn av god erfaring fra tidligere. Stengte pol har gitt endel mindre fyll, ifølge politiet i Strömstad.

Bøtesatsene
Ordningen med doble bøtesatser i Norge på skjærtorsdag ble droppet i fjor og innføres heller ikke igjen i år.

Men det er liten tvil om at det uansett "lønner seg" å begrense spilloppene til festen i Sverige.

De svenske bøtesatsene er nemlig som småpenger å regne sammenlignet med de norske.

Urinering på offentlig sted koster 800 svenske kroner, mens drikking på offentlig sted «belønnes» med 500 kroner i forelegg. En ordensforstyrrelse gir deg ingen bot, men en natt i arresten.

Tilsvarende bøtesatser i Norge er 4000 og 2000 kroner. En ordensforstyrrelse koster 6000 kroner.

Tollkontroller
Dersom du i tillegg forsøker å smugle med deg noen ekstra liter alkohol i påsken kan det bli en dyr feiring.

– Vi bøtelegger så fort noen har med seg mer enn det som er lovlig. Og bøtene varierer fra 300 til 2.600 kroner. I alle tilfellene blir varene beslaglagt. Er det mer enn 10 liter vin og 50 liter øl i bagasjen blir saken politianmeldt, og da kan det bli ganske mye dyrere, sier sjef for grensekontrollen, Wenche Fredriksen til Halden Arbeiderblad.

Tollerne har ekstra mannskaper på plass og har kontroller hele skjærtorsdagen selv om Systembolaget i grensebyen er stengt akkurat denne dagen.

Vi oppdaterer situasjonen i Strömstad og Halden utover dagen i dag, så følg med!

Les flere nyheter i Halden Arbeiderblad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.