Gå til sidens hovedinnhold

15 personer og 20 hester evakuert

Låve flyttet seg en halv meter. Frykt for nye ras.

Låven som begynte å skli i Norumvegen ved Lørenfallet i Sørum lørdag kveld, flyttet seg cirka en halv meter.

Les saken i rb.no

Uviss årsak
En geotekniker fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) var søndag formiddag på befaring sammen med representanter fra politi, brannvesen og Sørum kommune.

- Vi har ikke klarlagt hva som er årsaken, men vi har opprettholdt at de ikke får flytte tilbake inntil videre, sier informasjonssjef Kjell Hauge i NGI.

Det betyr at beboerne i de to boligene ikke får flytte tilbake søndag.

Skal gjøre grunnundersøkelser
Hauge forklarer at det ikke vil være aktuelt å la beboerne flytte hjem før det er foretatt grunnundersøkelser. Det skjer trolig tidlig i neste uke.

- Vi skal gjøre grunnundersøkelser før vi spekulerer på hva årsaken kan være. Det er langt fra nærmeste elv, så det er ikke erosjonsproblematikk, og det er heller ikke ekstremt bratt. Det får en til å lure. Så langt vi har sett, er det det bare låven som har flyttet på seg, sier Hauge.

Høy faregrad
Det var Sørum kommune som kontaktet NGI lørdag kveld.

- I og med at dette er et område som er avmerket som et område med høy faregrad for kvikkleireskred, er man alltid litt ekstra på alerten. Dermed er det naturlig at kommunen tar kontakt, sier Hauge.

Det var klokka 21.30 lørdag brannvesenet fikk melding fra en gårdeier i Sørum. Låven på gården var i ferd med å sli ned en skråning, lød meldingen.

- Det var en person inne i låven da den begynte å bevege seg. Heldigvis kom vedkommende seg ut, uttalte Arnold Bråthen, utrykningsleder i Sørum brannvesen.

Sent lørdag kveld var både brannvesen og politi på stedet.

Evakuerte mennesker og dyr
Politiet evakuerte to hus hvor det bor fem personer, en campingvogn hvor det bor håndverkere og et titall hester som holder til i området rundt gården.

- Med de som var på besøk og de som bodde i campingvognene, er det 15 personer, 20 hester og ti hunder som er evakuert, oppsummerer operasjonsleder Ola Magne Mæle i Romerike politidistrikt søndag morgen.

Alle hestene som holder til rundt gården ble kjørt bort fra området lørdag kveld.

Også Hafslund har vært på området lørdag kveld for å koble vekk strømmen fra låven.

Brannvesenet forteller at en slik episode tilhører sjeldenhetene.

- Det er ikke ofte vi er borti noe slikt, sier Bråthen.

Faresone for kvikkleire
Området rundt gården på Sørum er en såkalt «rød sone».

- Det betyr at det er et område som kan være utsatt for kvikkleireskred. Dette er en faresone vi må se nærmere på, sier Anne G. Søby, planrådgiver i Sørum kommune.

I 23.30-tiden lørdag kveld var hun i fullt arbeid med å hente ut rapporter fra området, som skal leveres til geologene for nærmere vurdering.

- Vi har to geotekniske rapporter fra området. Det er ikke så mye vi får gjort nå i natt i mørket, men vi reiser ut for å se hvordan situasjonen er, uttalte hun.

Tar høyde for flere skred

Natt til søndag og søndag morgen vil både brannvesenet, kommunen og geologene samarbeide for å finne ut om det er fare for flere leirskred i området.

- Vi tar høyde for at det kan skje verre ting her i området enn at en låve rører på seg. Vi holder området sperret inntil videre, opplyste politiets innsatsleder på stedet, Annette Elseth.

Litt før klokka ti søndag morgen ankom geotekniker stedet for å foreta undersøkelser sammen med representanter fra Sørum kommune, politiet og brannvesenet.

Saken oppdateres

Se flere saker på rb.no her

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken