15 rom står tomme, men Reidun (86) må bo på badet

Foto: Caroline Bartos Huseby (Bygdeposten)

Datteren mener Modum kommune behandler innbyggere på en uverdig måte

22.02.10 06:49

MODUM (Bygdeposten): Reidun Caspersen (86) har brukket leggen og bor på badet på Modumheimen. På samme hus står en hel avdeling tom.

Da Reidun Caspersen og døtrene fikk beskjed om at hun likevel ikke skulle sendes direkte hjem fra sykehuset med brukket legg, ble de lettet og glade. Helt til de så hva tilbudet på Modumheimen var.

- Vi ble fortvilet. Jeg tror det er nødvendig at de som bor i bygda får kunnskap om hvor ille det er, sier datteren Ellen Sjødin (63) fra Geithus. Familien har valgt å ikke klage på behandlingen, men har skrevet et leserbrev om hvordan de opplever situasjonen.

Kunne ikke dra hjem

Moren Reidun har brukket leggen og har kommet til Modumheimen fra sykehuset. Først var det ifølge datteren meningen at 86-åringen skulle sendes hjem, siden hun bor i tilpasset bolig på Sommerfryd i Vikersund.

Dette protesterte barna på, og stilte spørsmål ved hvordan moren skulle greie seg selv når hun ikke kunne trå på foten.

- Da fikk hun bli på sykehuset noen dager til, og så fikk vi beskjed om at hun kunne komme til Modumheimen, forteller Ellen. For elleve dager siden ble moren installert på badet på avdeling tre. Her skal hun være i til sammen fire uker hvis det ikke blir ledig plass et annet sted på sykehjemmet.

Flyttes rundt

Klokken åtte om morgenen flyttes 86-åringen over i en rullestol og kjøres ut fra badet sammen med alle tingene sine. Så sitter hun og venter på frokost klokken ni. Først ved 13-tiden kan Reidun, toalettbordet, sengen og esken med klær komme tilbake. I denne tiden er badet opptatt av andre beboere som får hjelp til dusj og stell. I alt er det tyve personer som deler ett bad.

- Jeg synes det er en stor skam, sier Ellen og ser på moren sin. Reidun vil helst ikke klage.

- Hva skal du gjøre, du har ikke noe valg, sier 86-åringen som berømmer de ansatte.

- Det er ikke de som har skylden, sier hun bestemt.

Politikernes ansvar

Datteren Ellen reagerer kraftig på at en hel avdeling på Modumheimen står tom etter at Frydenberg åpnet, mens baderom og dobbeltrom ellers på huset er tatt i bruk for å gi tilbud. Avdeling 4 som står tom, ble vedtatt lagt ned og rehabiliteringsdelen ble flyttet til Frydenberg i januar.

Hun er helt klar på at det er politikerne som må ta ansvar for situasjonen.

- Vi mener Modum kommune bryter loven. Jeg kjenner argumentene, «vi har ikke penger». Men dette handler om omdisponering av midler, sier Ellen som synes kommunen behandler gamle mennesker på en uverdig måte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.