RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

150 gamle supertankere kan overleve utfasing

Sist oppdatert:
De som trodde at alle supertankere med enkle skrog vil forsvinne i 2010 som er Marpols aldersgrense, må sannsynligvis rekalkulere sine utsikter. 150 av disse skipene kan komme til fortsette å seile etter den tid
Det viser beregninger gjort av tankredernes organisasjon Intertanko. Av dagens VLCC-flåte på 471 skip er 162 supertankere med enkle skrog. I utgangspunktet skulle disse forsvinne fra 2010 da FN internasjonale maritime organisasjon IMO om forbud mot enkeltskrogsskip trår i kraft.

Ifølge TradeWinds vil 153 av disse gamle traverne fortsatt være yngre enn 25 år i 2010, og usikkerheten er stor i forhold til hvilke land som faktisk vil håndheve 2010-regelen.

- Vi vet ikke hvor mange av disse som vil finne et marked å trade i frem til 25 prs alder, siden relativt få land har erklært sin posisjon om de vil akseptere enkelt skrog frem til 25 år etter 2010, sier Intertankos Erik Ranheim til TradeWinds.

Europa som har ledet an i arbeidet med utfasingsplanen vil ikke tillate enkle skrog etter 2010, men stor importører som Japan og Singapore har derimot signalisert at de vil akseptere de gamle supertankerne etter 2010.

USA vil på sin side fortsette å akseptere enkle skrog til LOPP-terminalen frem til 2015 i tråd med deres egne regler i lovverket OPA 90. Saudi har foreløpig ikke klargjort sin holdning.

Det er faktisk kun ni VLCC'er fyller 25 år før 2010 og som dermed blir faset ut. Frontline har alene 12 VLCC'er med enkle skrog.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere