RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Et Germanwings-fly venter på flyplassen i Dusseldorf tirsdag. Det var et selskapets fly som styrtet i alpene, hvor 150 personer omkom.
Et Germanwings-fly venter på flyplassen i Dusseldorf tirsdag. Det var et selskapets fly som styrtet i alpene, hvor 150 personer omkom. Foto: Martin Meissner (Ap)

150 personer mistet livet etter flystyrt

Sist oppdatert:
Et fly har styrtet i de franske Alpene.

Det var 144 passasjerer og seks besetningsmedlemmer - to flygere og fire kabinansatte - om bord i passasjerflyet som styrtet i de franske alpene.

Det bekrefter flyselskapet Germanwings tirsdag. Germanwings er et lavprisselskap eid av tyske Lufthansa.

Alle de 150 personene om bord i flyet som styrtet i Provence i Sør-Frankrike, har mistet livet, opplyser Frankrikes transportminister Alain Vidalies tirsdag ettermiddag. Franske myndigheter opplyser at en betydelig andel av passasjerene er tyske. I tillegg var det 45 personer med spanske etternavn om bord, ifølge spanske myndigheter.

En gruppe med 16 elever og to lærere fra Haltern i Tyskland kan være blant passasjerene om bord på det styrtede Germanwings-flyet, melder tyske Der Tagesspiegel. Gruppen skal ha vært på vei tilbake etter en utflukt til Spania. Opplysningene kommer fra myndighetene i Haltern.

Det var også to babyer om bord i flyet som styrtet i Frankrike tirsdag formiddag, opplyser Germanwings.

Ukjent årsak

Germanwings-flyet falt brått fra normal marsjhøyde til 6.000 fot på under åtte minutter før det forsvant fra radaren klokken 10.53 tirsdag formiddag, opplyser flyselskapet ifølge NTB.

- Deretter styrtet flyet, sier Germanwings-sjef Thomas Winkelmann på en pressekonferanse i Köln tirsdag ettermiddag. Han sier det er altfor tidlig å spekulere på årsaken til ulykken. Det skal ikke være umiddelbare tegn til at dette dreier seg om et terrorangrep.

– Vi vet selvfølgelig ikke årsaken til flystyrten ennå, sier landets statsminister Manuel Valls til media like før klokken halv ett, norsk tid.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve, som umiddelbart reiste til området, opplyser til franske medier at to politihelikoptre har sett flyvraket mellom kommunene Digne-les-Bains og Barcelonnette. Styrten skal ha skjedd i et vanskelig tilgjengelig fjellomårde.

Frankrikes president Francois Hollande uttrykker sin støtte og sympati til de pårørende.

- Dette er en tragedie, ytrer Hollande på sosiale medier. 

Forsvant fra radaren

Flyet ble borte fra radaren på 6.800 fot, i nærheten av Digne, sør i Frankrike, melder Flightradar. Det ble først meldt at flyet foretok et nødanrop før det forsvant fra radaren, men det har blitt avvist.

Det skal istedet ha vært flykontrollen som sendte ut nødanrop etter at de mistet kontakt med flyet, som da var på på 5.000 fots høyde.

- Ulykken skjedde kort tid etter, opplyste transportminister Alain Vidalies.

Her er flyruten til Germanwings-flyet.


Ingen nordmenn

President Hollande har uttalt at det var spanske, tyske og trolig også tyrkiske passasjerer ombord i flyet.

Nettavisen var tirsdag formiddag i kontakt med UD.

- Det er for tidlig å si om det er noen nordmenn om bord, sier UDs pressevakt, Kristin Enstad, til Nettavisen. UD jobber videre med å få avklart dette.

Klokken 13.15 har UD fortsatt ingen opplysninger om det var noeske passasjerer ombord.

Ulykken vil ikke påvirke avganger fra Oslo. Medierådgiver ved Oslo Lufthavn Gardermoen, Lasse André Vangstein, sier til Nettavisen at all trafikk til og fra OSL går som normalt. Luftfartstilsynet sier de følger med på informasjonen som er tilgjengelig, men at de ikke gjør noe videre utover det.

- Det er en ulykke på fransk territorium som franske myndigheter håndterer, sier kommunikasrådgiver Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet til Nettavisen.

Ifølge Erlandsen brukes flytypen A320 av SAS, men denne flytypen er ikke registrert i Norge. Det sakl derimot være rundt 30 av denne flytypen stasjonert i Danmark.

Vanskelig jobb for nødetatene

Fjellfører i i Prads -Haute - Bleone i Sør-Frankrike, Yvan Théaudin, har forklart til franske medier at området er spesielt vanskelig å komme fram om vinteren.

- Det er veldig bratte bakker, så de trenger assistanse av spesialister. Helikoptrene vil ha en vanskelig jobb med å søke i ettermiddag, fordi det er forventet dårlig vær, sier Théaudin.

Han forteller videre at den beste måten å komme frem på er å fly et helikoter så nærme som mulig, for deretter å fortsette til fots eller på ski.

Ifølge nettstedet FlightRadar24 forsvant signalet fra flyet i dette området i nærheten av byen Digne-les-Bains.

En annen fjellfører, Bruno Lambert, forteller til franske medier at området er stort.

- Området der ulykken skjedde er veldig ulendt. Det er bratt og det er skredfare, har Lambert uttalt.


Nettavisen oppdaterer saken. Trykk F5 for siste oppdatering

Statsminister Erna Solberg (H) uttrykker også sin medfølelse og sympati:

Se oppdateringer live her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere