150.000 nordmenn har grunn til å juble

Foto: Einar Jørgen Haslestad (Wikimedia Commons)

- Ja, det har du jammen rett i, sier eiendomsmegler.

03.03.10 10:39

- Prisvekst på over 20 prosent? Ja, det har du jammen rett i, utbryter eiendomsmegleren i Gjøvik.

Boligprisutviklingen varierer enormt i Norge. Mens enkelte områder opplever en prisstigning på over 20 prosent, står prisene nesten stille andre steder.

Klikk her for oversikt over boligprisutvikingen i din by/bydel/region.

Nettavisen har snakket med lokale meglere i vinner- og taperbyene Gjøvik og Tromsø.

Rolig boligprisvinner
Daglig leder Thomas Heimdal ved Terra Eiendomsmegling i Gjøvik går ikke av hengslene på bakgrunn av eiendomsmeglernes siste boligprisstatistikk. Prisstatistikken viser at Gjøvik og regionen rundt har den desidert sterkeste prisveksten på eneboliger i Norge.

- Hehe, vi hadelendinger og totninger er sindige folkeslag. Det skal litt til før vi lar oss rive ut av fatning, sier Heimdal.

Han stusser når Nettavisen opplyser at regionen Oppland (unntatt Lillehammer) har opplevd en prisvekst på over 20 prosent fra februar 2009 til februar 2010.

Prisvekst på 20,05 prosent
- Ifølge tallene som ble offentliggjort i går er prisveksten omlag ti prosent. Men når jeg ser nærmere på kvadratmeterprisene så sier regnestykket, som Nettavisen påpeker, at prisveksten er 20 prosent ja, medgir han.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en enebolig i Oppland (utenom Lillehammer) var 9.675 kroner i februar 2009. I år har kvadratmeterprisen for en gjennomsnittlig enebolig steget til 11.615 kroner - en prosentvis vekst på 20,05 prosent.

- Vi vet at vi i flere måneder har hatt den største prosentvise veksten. Jeg kan allikevel forsikre deg om at det ikke er noe bolig-bonanza her akkurat, sier han.

Få kroner gir mange prosenter
Ifølge Heimdal ligger mye av forklaringen i at regionen har billige boliger sett i landssammenheng.

- Relativt sett små endringer i kronebeløp gir her hos oss store utslag prosentmessig, sier han og minner om at regionen hadde den største prosentvise prisnedgangen i landet i kjølvannet av finanskrisen.

Rolig og stabilt marked
Den erfarne lokale megleren sier at eiendomsmarkedet i Oppland stort sett preges av stabilitet og rolige bevegelser i markedet.

- Hos oss er det aldri helt dødt eller hektisk. Lav omsetningshastighet gjør at både meglere, kjøpere og selgere som oftest har godt med tid både før og under et boligsalg, sier Heimdal.

Han innrømmer likevel at det bekymrer ham litt at omsetningshastigheten i øyeblikket er lavere enn hos erkekonkurrenten Hedmark litt lengre øst.

- Men det skyldes vel at boligmarkedet i Hedmark tross alt er litt mer dynamisk enn her hos oss, sier han.

Tviler på store endringer
- I Hedmark har spesielt Hamar opplevd et løft for både næringslivsmessig og kommunikasjonsmessig i årene etter Gardermoen-utbyggingen. Jeg tviler på vi noensinne vil få oppleve noe slikt i Oppland, sier Heimdal.

- Vi har en jernbane som stopper på Gjøvik, en E6-standard både nordover og sørover som ikke akkurat er noe å skryte av. Nei, her på Gjøvik-traktene pleier vi å si at: Vi beveger oss sakte, men sikkert, tilbake dit vi kom fra, ler den joviale megler.

- Men det er vel noe positivt å si om Oppland og Gjøvik?

- Jada, for all del. Vi scorer stadig vekk høyt på ulike undersøkelser av bo- og livskvalitet. Og vi ser at stadig flere unge folk velger å komme tilbake for å bosette seg etter å ha vært ute i den store verden en stund. Til og med til Odnes i Søndre Land kommer det ungdommer for å bosette seg, ler Heimdal.

Han kan fortelle at Gjøvik-området tilbyr gode skoler og meget bra barnehagedekning.

- Det er også bra med arbeidsplasser her, selv om utvalget kanskje er noe begrenset. Bortsett i fra Raufoss der det er over 1000 industriarbeidsplasser, opplyser Heimdal.

Tromsø - et særegent tilfelle
Det er langt fra prisveksten på over 20 prosent i Gjøvik til byen med dårligst boligprisutvikling i landet. I Tromsø har prisene det siste året steget med kun 1,89 prosent.

- Hva er årsaken?

- Tja, si det. Hovedforklaringen er at det fortsatt er veldig mange boliger til salgs i det lave prissegmentet, spesielt borettslagsboliger med høy fellesgjeld. Dette påvirker resten av markedet, sier daglig leder Børge Martinussen Eie Eiendomsmegling i Tromsø.

Han forteller at boligkjøpere i Tromsø, i motsetning til resten av landet, venter med å kjøpe til de har fått solgt egen bolig først.

- Det er enten fordi de er usikre på markedet, eller at banken rett og slett tvinger dem til å selge først. Tilbudet er stort og viljen er stor, men ikke evnen. Mange får ikke finansiering før egen bolig er solgt, sier Martinussen.

Usikkerheten i boligmarkedet i Tromsø gir også problemer i det øvre prissjiktet.

- Det var mange her oppe som kjøpte boliger da prisene var på topp høsten 2007. Det var ikke uvanlig med en kvadratmeterpris på rundt 40.000 kroner. Mange som skal selge i dette segmentet har allerede gått ned i pris. Men jeg tror de må senke prisene ytterligere om de skal ha forhåpninger om salg, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Thomas Heimdal

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag