RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

152 omkom i flystyrt

Foto: AAMIR QURESHI (Afp)
Sist oppdatert:
Flyet som styrtet i Islamabad hadde 152 mennesker om bord. Nå bekreftes det at alle omkom.

Airblue-flyet var på vei fra Tyrkia til Benazir Bhutto Airport i Islamabad via Karachi. Det var 146 passasjerer og seks kabinansatte om bord.

- Flyet skulle til å lande på flyplassen i Islamabad da det mistet kontakt med kontrolltårnet, sier Pervez George, i luftfartsmyndighetene, til AP.

Flyet er en Airbus 321 med flynummer ED2020 som tilhører det private flyselskapet AirBlue.

En talsmann for de pakistanske myndighetene opplyser nå at alle de 152 menneskene, 146 passasjerer og seks kabinansatte, som var om bord i flyet omkom. De skriver AP.

Nå er vi ganske sikre på at det ikke er en eneste overlevende, sier Hanif Khattak, general i det pakistanske sivilforsvaret, til AP.

Forvirring om antall overlevende
Pakistans innenriksminister, Rehman Malik, sa onsdag morgen til CNN at det var funnet fem overlevende som ble sendt i full fart til sykehus med helikopter. Senere kom det nye opplysninger om at det var funnet til sammen seks overlevende.

Derimot avkreftet Imtiaz Elahi, en talsmann for de pakistanske myndighetene, denne informasjonen overfor Reuters i 11-tiden.

- Så langt er det ikke funnet noen overlevende. Tidligere rapporter om at overlevende har blitt reddet ut av flyvraket er feil, sa han.

Det hersket dermed usikkerhet om det var noen overlevende etter flystyrten. I 13-tiden bekreftes det at ingen av de 152 om bord overlevde.

- Døde mennesker ligger overalt, og veldig få kan ha overlevd denne ulykken, sa Bin Yameen fra det pakistanske politiet, til Reuters onsdag morgen.

Sykehusene i hovedstaden erklærte krise etter flystyrten.

Dårlige værforhold
Flyet styrtet inn i en fjellside i Margalla Hills, nord for den pakistanske hovedstaden, idet flyet skulle til å lande, opplyste en talsmann for de statlige luftfartsmyndighetene til lokalt fjernsyn, ifølge Sky News .

Pakistansk fjernsyn viste onsdag morgen bilder av røyk som steg over Margalla Hills under svært dårlige værforhold med tykk tåke og regn. Pakistan er midt i den årlige regntiden og himmelen i Islamabad har vært sterkt overskyet de siste par dagene. Men det er foreløpig uvisst om været var en faktor til ulykken.

En stor redningsaksjon ble satt igang og fire redningshelikoptre kom på stedet. Skogvoktere klarte relativt tidlig å ta seg frem til stedet, mens redningsarbeidere måtte komme seg til flyvraket til fots i vanskelig terreng og skal ha brukt over en time på å komme frem. I tillegg sendte også militæret spesialtropper til hjelp.

Det dårlige været gjør redningsarbeidet vanskelig.

Skulle vært om bord
Irshad Kassim flyr til Islamabad med Airblue hver uke, og skulle ha vært passasjer på det styrtede flyet. Nettopp på grunn av det dårlige været ombestemte Kassim seg i siste minutt onsdag morgen - og ble ikke med på flyet.

- Jeg var booket inn og skulle ta flyet. I siste liten bestemte jeg meg for å ikke gå om bord i flyet på grunn av været, sier han til CNN.

Like etter at flyet styrtet fikk han telefon fra flyselskapet med spørsmål om han visste om mr. Kassim var på flyet eller ikke.

- Jeg beklaget og sa at jeg ikke hadde kansellert, men at jeg på grunn av været bestemte meg for ikke å ta flyet. Så spurte jeg: Hvorfor spør du? Er alt OK?

Det var da Kassim fikk vite at flyet hadde styrtet.

- Jeg er fortsatt veldig nummen. Jeg føler det er skjebnen, sier han til CNN.

Ukjent årsak
Det var flere øyenvitner til flystyrten onsdag.
- Det regnet. Jeg så flyet fly veldig lavt fra vinduet i kontoret mitt, sa vitne Khadim Hussain til Reuters.

- Flyet var ute av balanse, og deretter så vi at det mistet høyde før vi hørte krasjet, sa Saqlain Altaf til den pakistanske nyhetskanalen ARY.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke konstatert, men Raheel Ahmed, en talsmann fra Airblue, sier til nyhetsbyrået AFP at årsaken til ulykken angivelig er dårlig vær.

- Men det må vi la etterforskerne finne ut av. Vi er nå opptatt med redningsarbeidet, og jobber med å ta oss av slektninger av passasjerene som var om bord, sier han.

Et øyenvitne sier ifølge ARY News at flyet passerte flyplassen fordi det ikke fikk lov til å lande. Raheel Ahmed sier at flyet krasjet før landingstiden på flyplassen.

Den pakistanske statsministeren, Yousaf Raza Gillani, har bedt forsvarsdepartementet starte en granskning av hendelsen. Han har også erklært landesorg over tragedien.

Hundrevis av pårørende
En talsmann på Benazir Bhutto International Airport, sier til BBC News at hundrevis av pårørende har samlet seg på flyplassen, gråtende og desperate etter å få informasjon om sine kjære.

- Ingen guider noen. Folk løpet fra en disk til en annen, sier Arshad Mahmodd, hvis bror var om bord i flyet, til Al Jazeera.

- Jeg ber om at han har overlevd, men jeg tror det er lite håp.

Det pakistanske Airblue ble opprettet i 2004 og har ruter til mange byer i Pakistan i tillegg til fem destinasjoner i Midtøsten og Storbritannia. Selskapet har aldri tidligere vært utsatt for dødsulykker, ifølge Al Jazeera.

Flystyrten skjer dagen etter at et transportfly brakk i to under landing i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere