158 pasienter syke av super-bakterie

158 pasienter ved Haukeland sykehus har blitt rammet av bakterien.

158 pasienter ved Haukeland sykehus har blitt rammet av bakterien. Foto: Magne Turøy (BERGENSAVISEN)

Ny motstandsdyktig bakterie kan gi alvorlige infeksjoner.

28.04.11 10:01

Det siste året har Haukeland hatt flere utbrudd av en multiresistent bakterie som kan gi alvorlige infeksjoner,skriver Bergensavisen.

Utbruddet av den motstandsdyktige bakterien er det første i Norge. Per i dag har 158 pasienter fått påvist vankomycinresistente enterokokker (VRE) på Haukeland universitetssykehus.

- Det er to pasienter som har fått en alvorlig infeksjon i form av blodforgiftning. Den ene døde, mens den andre ble frisk. Disse pasientene var i utgangspunktet alvorlig syke, og vi vet ikke med sikkerhet om pasienten døde av infeksjon som følge av VRE-infeksjonen, sier overlege Dorthea Oma ved Senter for smittevern ved Haukeland.

Ny situasjon i Norge
Oma understreker at enterokokkene er en ganske ufarlig gruppe bakterier for folk flest, men kan gi livstruende infeksjoner hos alvorlig syke pasienter. Det spesielle med nettopp denne bakterien er at den er motstandsdyktig mot mange antibiotikatyper og derfor vanskelig å behandle.

- Dette er en ganske ny situasjon både for oss på Haukeland og her i Norge. Vi jobber med omfattende smitteverntiltak for å hindre spredning av motstandsdyktige bakterier, sier Oma.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.