Tirsdag starter rettssaken i Oslo tingrett mot en syrisk 16-åring som er tiltalt for å ha planlagt en terrorhandling og for deltakelse i Islamsk stat (IS).

IS er kanskje den mest brutale terrororganisasjonen i moderne tid.

16-åringen har sittet varetektsfengslet siden pågripelsen 4. februar. Han har hele tiden nektet å forklare seg for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), men har hele tiden nektet straffskyld.

Dette er funnene PST gjorde

Nettavisen får opplyst at det ble beslaglagt en væske som inneholder nikotin, fyrstikker og andre ingredienser som kan brukes til å fremstille gift eller sprengstoff da politiet ransaket boligen på formiddagen pågripelsesdagen.

Personell fra bombegruppen deltok også i aksjonen.

Datalogger i beslaglagte digitale enheter viser at 16-åringen har søkt opp «hvor mange fyrstikker i en eske», «gjødsel», «syre» og «batterisyre» på Google.

- Vi mener det kan bevises at tiltalte har forsøkt å begå en terrorhandling og at han ved aktive handlinger har deltatt i terrororganisasjonen ISIL. Når det gjelder forsøket på terrorhandling er tiltalen basert på en rekke bevis i form av funn av dokumentasjon på tiltaltes telefon som dreier seg om forberedelser til terrorhandling. Dette er kombinert med fysiske beslag på bopel kombinert med internettsøk, sier statsadvokat Marit Formo til Nettavisen.

Da Nettavisen omtalte nyheten om tiltalen uttalte hun at PST mener det var en nært forestående terrorangrep som ble avverget.

Av digitale beslag har PST funnet en PDF-fil på 14 sider som omhandler nikotingift, en PDF-fil på åtte sider som inneholdt syv råd for å doble resultatene av aksjonene til solo-jihadister og en PDF-fil på 33 sider om toksikologi.

- Samlet sett mener vi at tiltalte har gjort en rekke forberedelser og med det forsøkt å begå en terrorhandling i Norge. Vår oppfatning er at PST avverget en terrorhandling her i Norge ved å pågripe tiltalte. Det var et så nært forestående angrep at det var helt nødvendig.

Les også: PST fant bilder av 16-åring med IS-flagg

Det har ikke lykkes å få kontakt med forsvarer Andreas Berg Fevang.

Profilert forsker skal vitne

Selv om 16-åringen har nektet å forklare seg for PST er Nettavisen er kjent med at han har svart på flere spørsmål fra ekstremismeforskeren Lars Gule ved Oslo Met. Han er kalt inn som sakkyndig vitne for forsvaret.

- Det har vært svært uheldig for etterforskningen og sakens opplysning at tiltalte ikke har forklart seg i denne saken. Det som er pussig er at han har forklart seg for sakkyndig Lars Gule, sier Formo.

Les også: PST fant bruksanvisning for å lage bombe på mobilen til 16-åring

Påtalemyndigheten må dermed forberede seg på tiltaltes forklaring i retten basert på rapporten Gule har utformet.

En person som er siktet eller tiltalt i en sak har rett til ikke å forklare seg overfor politiet og domstolen.

Etter det Nettavisen får opplyst skal Gule blant annet tatt for seg temaet radikaliseringsprosess.

- Jeg ønsker ikke å kommentere saken nå da jeg har fått et fortrolig oppdrag, er alt ekstremismeforskeren vil si.

Les også: PST frykter at terrorsiktet 16-åring er inspirert av IS og Al Qaida

Selv om PST har funnet kommunikasjon med andre på appen Telegram på telefonen til tiltalte er det ingen andre som er pågrepet eller anklaget for straffbare forhold i saken.

- Vi er ikke kjent med at det er medskyldige i de straffbare forholdene han er anklaget for. Men vi er kjent med at han har hatt kontakt med andre personer som er ISIL-tilhengere og -sympatisører, sier statsadvokat Formo.